Μιγαδική ανάλυση ασκήσεις

Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος

i_am_imbact

Μιγαδική ανάλυση ασκήσεις

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από i_am_imbact » Τρί Ιούλ 14, 2020 5:55 am

Καλησπέρα σας,
Έχω τρεις ασκήσεις που έχω θέμα και δεν μπορώ να λύσω
1) Έστω   f(x+iy)=  u(x,y) + iv(x,y) , f αναλυτική συνάρτηση σε ανοιχτό και συνεκτικό σύνολο  U \subset C με  f(0)=1 .Υποθέτουμε ότι υπάρχουν πραγματικοί αριθμοί a,b,c με  |a|+|b| \neq 0 , τέτοιοι ώστε  au(x,y)+bv(x,y) +c = 0, \forall (x,y) \inU .Βρείτε την  f .
Για να το λύσω αυτό δοκίμασα και παραγώσισα μια για  x και μια για  y την κάτω σχέση και κατέληξα χρησιμοποιώντας και την συθνήκη Cauchy Reinmann στις σχέσεις:  au_x - bu_y=0 άρα αυτό σημαίνει ότι η συνάρτηση στην κατεύθυνση του διανύσματος  (a,-b) είναι σταθερή άρα η u είναι της μορφής u=f(-bx-ay) ενώ για την v κατέληξα στην σχέση v=g(ax-by) και δεν ξέρω τι άλλο να κάνω για να το συνεχίσω η αρχική συνθήκη που έχω δεν είναι κατάλληλη για να λύσω το πρόβλημα νομίζω

2) Έστω  f : D(0,2) \rightarrow C ολόμορφη τέτοια ώστε  f(\frac{2}{n}) = \frac{1}{n+1} ,n=2,3... Να βρεθεί στο  f(\frac{3}{5}) Δεν ξέρω τι να κάνω σε αυτήν την άσκηση το μόνο θέωρημα απο μιγαδική ανάλυση πόυ γνωρίζω που σχέτιζεται με τέτοια άσκηση είναι,
οτι αν  f(z) Ολόμορφη  z_n ακολουθία διαφορετικών σημείων του D τέτοια ώστε  f(z_n) = 0 \forall n\in N .Και άν η z_n συγκλίνει τότε
 f(z)=0   \forall z\in D

3) Για ποια τιμή του  r>0 η εικόνα του κύκλου  |z-1|=r μέσω της απεικόνισης  f(z)=\frac{z-3}{1-2z} είναι ευθεία.Βρείτε την ευθεία.
Σε αυτήν την άσκηση αντικατέστησα το  z=w=f(z) στην εξίσωση του κύκλου και ύψωσα στο τετράγωνο στην σχέση του κύκλου και έκανα τις πράξεις το συζηγές δηλάδη  z\bar{z} -z -\bar{z} +1=r^2 εκανα ελυσα την  f(z) ως προς  z και μετά έκανα την αντικατάσταση στον τύπο μετά τι πρέπει να κάνω(θυμάμαι στην περίπτωση  w=\frac{1}{z} ότι έπρεπε ο κύκλος να εφάπτεται στο  (0,0)
τελευταία επεξεργασία από i_am_imbact σε Τρί Ιούλ 14, 2020 7:59 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Λέξεις Κλειδιά:
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Μιγαδική ανάλυση ασκήσεις

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τρί Ιούλ 14, 2020 7:55 am

i_am_imbact έγραψε:
Τρί Ιούλ 14, 2020 5:55 am

f(\frac{2}{n}) = \frac{1}{n+1} ,n=2,3...
Υπόδειξη στην 2). Γράψε το δεξί μέλος ώς συνάρτηση του \frac{2}{n}. Για διευκόλυνσή σου, το πρώτο βήμα είναι  f(\frac{2}{n}) = \frac{2}{2n+2} =...

i_am_imbact

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από i_am_imbact » Τρί Ιούλ 14, 2020 8:16 am

Mihalis_Lambrou έγραψε:
Τρί Ιούλ 14, 2020 7:55 am
i_am_imbact έγραψε:
Τρί Ιούλ 14, 2020 5:55 am

f(\frac{2}{n}) = \frac{1}{n+1} ,n=2,3...
Υπόδειξη στην 2). Γράψε το δεξί μέλος ώς συνάρτηση του \frac{2}{n}. Για διευκόλυνσή σου, το πρώτο βήμα είναι  f(\frac{2}{n}) = \frac{2}{2n+2} =...
'Αρα θα γίνει στην μορφή  f(\frac{2}{n}) = \frac{2}{n} \frac{1}{2+\frac{2}{n}} 'αρα  f(z_n)= z_n\frac{1}{2+z_n} , z_n= \frac{2}{n} , n=1,2,3...
'Αρα θέτουμε  g(z)=f(z) -z\frac{1}{2+z} η  f(z) ολόμορφη και επείδη η ανωμαλία της  z\frac{1}{2+z} είναι στο σύνορο του δίσκου άρα είναι ολόμορφη στο δίσκο.Επίσης η  g(z) δεν εχει πεπερασμένο πλήθος ριζών άρα ισχύει ότι  g(z)=0 \Rightarrow f(z)=z\frac{1}{2+z}  \Rightarrow .....

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τρί Ιούλ 14, 2020 10:31 am

i_am_imbact έγραψε:
Τρί Ιούλ 14, 2020 8:16 am
  f(z)=z\frac{1}{2+z}  \Rightarrow .....
:10sta10:

Καλό όμως είναι να γράφεις τα κλάσματα σε πιο στάνταρ μορφή, εδώ \dfrac{z}{2+z} ή έστω   z\cdot \frac{1}{2+z} . Υπόψη ότι στους αριθμούς είναι, για παράδειγμα, 2\cdot \dfrac{1}{2} \ne 2\dfrac{1}{2}

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΑΝΑΛΥΣΗ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης