Μη αναγνωσμένη δημοσίευση
από Α.Κυριακόπουλος » Πέμ Ιουν 25, 2009 10:04 pm
Αγαπητέ Ανδρέα.
•Γράφεις ότι είσαι μαθητής. Θα μου επιτρέψεις λοιπόν να σου συστήσω, όταν δημοσιεύεις τη λύση μιας άσκησης στα μαθηματικά, να είσαι σαφής, σύντομος και κατανοητός. Αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο. Πρέπει όμως να προσπαθήσεις και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις. Πολλές φορές, στη λύση μιας άσκησης παραλείπουμε κάτι που για μας ίσως να είναι προφανές. Αυτό όμως δεν είναι ασφαλές κριτήριο ότι πράγματι είναι προφανές. Κατά τη γνώμη μου, ένα καλό κριτήριο για το αν μια λύση είναι κατανοητή ή όχι είναι να αναρωτιόμαστε: « Αν αυτά τα διαβάσει ένας μέτριος μαθητής θα καταλάβει τη λύση;». Τις λύσεις δεν τις δημοσιεύουμε για τον εαυτόν μας. Τις δημοσιεύουμε για να τις διαβάσουν οι άλλοι και να τις καταλάβουν. Διαφορετικά, δεν υπάρχει λόγος να τις δημοσιεύουμε.
•Η λύση κάθε άσκησης στα μαθηματικά, εύκολης ή δύσκολης, είναι μια μικρή ή μεγάλη «πραγματεία», με αρχή, συνέπεια, συνέχεια και τέλος. Είναι μια σειρά συλλογισμών, με σαφήνεια και με λογική αυστηρότητα, που μας οδηγεί σε αυτό που θέλουμε να αποδείξουμε. Πρέπει να ξέρουμε τι θα πούμε, πότε θα το πούμε και γιατί θα το πούμε. Κάνουμε αυστηρούς συλλογισμούς, για να έχουμε βέβαια συμπεράσματα. Αν θέλεις, είναι μια περιπέτεια ενός ήρωα των μικρών σου χρόνων, που μετά από πολλές δυσκολίες φθάνει στο στόχο του.
•Ανδρέα, όταν ένας που ξέρει μαθηματικά , διαβάζει τη λύση μιας άσκησης , θα πρέπει με ευκολία να καταλαβαίνει αυτά που διαβάζει. Διαφορετικά, αυτός που έχει γράψει τη λύση ή δεν τα έχει καλά στο μυαλό του ή θολώνει τα νερά για να φαίνονται βαθιά. Δικαιολογίες του τύπου: « Δεν προφθάνω», « Βιάζομαι να φύγω», « Είναι πολύ πρωί», «Είναι πολύ αργά» κτλ. δεν είναι σοβαρές και μάλλον κάτι άλλο προσπαθούν να κρύψουν. Αφού δεν προφθάνεις ή βιάζεσαι ή είναι πολύ πρωί ή είναι πολύ αργά κτλ. άστο. Αργότερα που θα έχεις χρόνο το ξανακοιτάς και το γράφεις με την ησυχία σου, όπως πρέπει. Γιατί βιάζεσαι; Άλλωστε: «Scripta manent».
•Ανδρέα, θα μου επιτρέψεις να σου πω και κάτι άλλο. Όταν γράφεις κάτι στα μαθηματικά, μη βιάζεσαι να το δείξεις στους άλλους και πολύ περισσότερο μη βιάζεσαι να το δημοσιεύσεις. Άστο. Δεν σε βιάζει κανένας. Δεν υπάρχει λόγος να εκτεθείς αν έχεις κάνει λάθος. Όλοι κάνουμε λάθη. Μην διστάζεις να ρωτάς όταν δεν ξέρεις κάτι ή κάπου έχεις αμφιβολίες. Κοίταξε το την άλλη ημέρα. Διόρθωσε το. Γράψε τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Βάλτο πάλι στην άκρη. Αν την τρίτη φορά που θα το κοιτάξεις νομίζεις ότι είναι εντάξει, τότε δείξτο στους άλλους ή αν θέλεις δημοσίευσε το.
•Ανδρέα, θα ήθελα να ξαναγράψεις τη λύση της άσκησης με τον τρόπο που αναφέρω παραπάνω: Απλά, κατανοητά , με τις απαραίτητες δικαιολογίες και να την δημοσιεύσεις.
•Καλή πρόοδο και να ξέρεις ότι όλοι οι συνάδελφοι μαθηματικοί στο mathematica είμαστε πρόθυμοι να σε βοηθήσουμε όπου χρειαστεί.
Με αγάπη.
Αντώνης Κυριακόπουλος
•Ο έξυπνος παραδέχεται •Ο πονηρός δικαιολογείται •Ο βλάκας επιμένει