Ευχαριστώ και τους δύο για τις άμεσες απαντήσεις που δώσατε. Ειδικά η λύση με το κέντρο ομοιοθεσίας μου άρεσε πολύ και δεν την είχα σκεφτεί. Απ' την άλλη η λύση με τον κύκλο ακτίνας

, είναι νομίζω η πιο κλασική
Χαίρομαι γιατί μπορώ να προσφέρω μια ακόμα λύση που από ότι βλέπω δεν έχει ξαναδοθεί (να 'μαι ειλικρινής δεν μπορούσα να ανοίξω όλα τα αρχεία απ' τα links του parmenides οπότε δεν είμαι και σίγουρος...)
Η λύση μου βασίζεται στο εξής λήμμα:
ο ριζικός άξονας 2 κύκλων τέμνει την εξωτερική εφαπτομένη στο μέσο της!
Ετσι έχουμε:
1) Κατασκευάζουμε τον ριζικό άξονα των 2 κύκλων: Πώς; Εκμεταλλευόμαστε την έννοια του
ριζικού κέντρου.
Φέρνουμε έναν κύκλο που τέμνει και τους 2 δοσμένους κύκλους. Το σημείο στο οποίο τέμνονται οι κοινές χορδές (οι ριζικοί άξονες) ανήκει στο ριζικό άξονα που θέλουμε. Η κάθετη από αυτό το σημείο στη διάκεντρο είναι ο ριζικός άξονας.
2)Εστω

το μέσο του

(O, K τα κέντρα των κύκλων μας). Τότε η τομή του κύκλου

με τον ρίζικό άξονα μας δίνει το σημείο (βασικά τα 2 σημεία) στο οποίο τέμνει ο ριζικός άξονας τη κοινή εξ. εφαπτομένη (βλ. λήμμα που προανέφερα και το τραπέζιο που δημιουργείται).
3) Εστω

αυτό το σημείο. Η κάθετη της

στο

είναι η ζητούμενη εξωτερική εφαπτομένη

ο.ε.δ.
Υ.Γ. Θα επαναλάβω εδώ πόσο σημαντικό θεωρώ για οποιονδήποτε δεν έχει σκεφτεί αυτό το πρόβλημα ξανά, να προσπαθήσει να βρει μια (ακόμα) λύση!
Υ.Γ.2 Αν κάποιος μπορεί να βάλει ένα σχήμα για τη λύση μου, θα το εκτιμούσα πολύ!