Νασιούλας Αντώνης έγραψε: Πέμ Νοέμ 29, 2012 6:55 pm
Μου έκανε κάποιος γνωστός μια ερώτηση και δεν ήξερα να του απαντήσω με σιγουριά. Την παραθέτω εδώ για να με (μας) διαφωτίσετε.
Πότε μια εξίσωση που έχει άπειρες λύσεις λέγεται ταυτότητα και πότε αόριστη?
Σε κάποια εγχειρίδια (δεν θυμάμαι αν και το σχολικό είναι μέσα σε αυτά) οι δυο έννοιες σε αυτήν την περίπτωση ταυτίζονται. Δηλαδή, αν μια εξίσωση έχει άπειρες λύσεις, την λέμε ταυτότητα ή αόριστη.
Νομίζω όμως πως κάπου είχα διαβάσει/ακούσει ότι οι δυο έννοιες χρησιμοποιούνται σε διαφορετική περίπτωση.
Συγκεκριμένα αν μια εξίσωση έχεις μεν άπειρες λύσεις, αλλά δεν έχει ως λύση όλα τα στοιχεία ενός συνόλου, τότε λέγεται αόριστη. π.χ. η

είναι αόριστη γιατί έχει λύση κάθε μη μηδενικό πραγματικό, αλλά όχι όλους τους πραγματικούς. Απ' την άλλη, ταυτότητα την ονομάζουμε όταν έχει ως λύση όλα τα στοιχεία ενός συνόλου π.χ.

.
Από το βιβλίο του Π. Τόγκα (1959)

- Ταυτότητα ή αόριστη.png (10.56 KiB) Προβλήθηκε 16388 φορές
Αργότερα προστέθηκε και η λέξη ταυτότητα και λέγαμε ότι "
η εξίσωση είναι αόριστη ή ταυτότητα" και τελικά επικράτησε ο όρος
ταυτότητα. Όλα είναι θέμα ορολογίας. Αν ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάμε (δηλαδή ότι η εξίσωση αληθεύει για κάθε πραγματική τιμή του αγνώστου), τότε δεν υπάρχει πρόβλημα όπως και αν την ονομάσουμε. Αυτά όσον αφορά την εξίσωση 1ου βαθμού, όπου
αόριστη και
ταυτότητα σημαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα.
Να συμπληρώσω ακόμα για τους νεότερους και να θυμίσω στους παλαιότερους, ότι πολλά έχουν αλλάξει στην ορολογία των μαθηματικών από τότε που πήγαινα σχολείο. Ενδεικτικά αναφέρω ότι όταν λέγαμε
κύκλος εννοούσαμε
κυκλικός δίσκος και όταν θέλαμε να αναφερθούμε στον
κύκλο (με την σημερινή έννοια) λέγαμε
περιφέρεια. Επίσης οι
Ρητοί (Άρρητοι) αριθμοί, λέγονταν
Σύμμετροι (Ασύμμετροι) και οι
θετικοί-αρνητικοί αριθμοί (μαζί με το 0), λέγονταν με ένα όνομα
σχετικοί αριθμοί. Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα, που δεν μου έρχονται στο μυαλό αυτή τη στιγμή. Αν θέλετε να κάνετε ένα πείραμα, ρωτήστε έναν σημερινό μαθητή ποιοι όροι λέγονται
ηγούμενοι σε μία αναλογία.