Έλαβα αντίτυπα του παραπάνω άρθρου του Στράτου Μάκρα. Ευχαριστώ τον Σπύρο Βασιλόπουλο και τον Γιώργο Ρίζο, που μου το έστειλαν.Mihalis_Lambrou έγραψε:Σπύρο,spyros έγραψε:Ενημερωτικά πάντα και επειδή κάτι μου θύμιζε αυτό το αξίωμα της επιλογής στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Λάμπρου, στις σελίδες 116 έως 119 στο "Διάλογος η άλλη όψη" του περιοδικού μαθηματική έκφραση τ.2 , αναφέρεται σε αυτό και ο κ. Μάκρας για ένα αποδεκτό άλμα όπως το χαρακτηρίζει που γίνεται ,σε πολλά βιβλία, στην απόδειξη της άσκησης:
Θεωρούμε μια συνάρτησησυνεχή στο
και παραγωγίσημη στα διαστήματα
και
. Αν υπάρχει το
και είναι ίσο με
, τότε η
είναι παραγωγίσιμη και στο
και μάλιστα
μου κάνει εντύπωση η γνώμη του κ. Μάκρα. Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται το Αξίωμα Επιλογής στο παραπάνω θεώρημα. Bγαίνει με l' Hospital.
Πολύ θα ήθελα να έβλεπα το εν λόγω άρθρο στην Μαθηματική Έκφραση. Το έχει κανείς; Επ' αυτού θα ήθελα να ρώταγα αν γνωρίζει κανείς αν στο περιοδικό αυτό δημοσιεύουν άρθρα μετά από ουσιαστική κρίση από εξωτερικό κριτή. Προσοχή, δεν λέω ότι πρέπει να απορρίψουμε συλλήβδην όλα τα άρθρα σε μία ευγενή προσπάθεια, αλλά με ξενίζει η σύνδεση του παραπάνω με το Αξίωμα Επιλογής.
Το άρθρο είναι ενδιαφέρον και καλογραμμένο. Προέρχεται από ένα αξιέπαινο περιοδικό
που εξέδωσε ο αείμνηστος Χ. Βαφειάδης, με συντάκτες τους συναδέλφους των Τρικάλων
(Την ευθύνη την είχε ο νυν Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Τρικάλων και Καρδίτσας, ο φίλος Δημήτρης Ντρίζος)
Με λίγα λόγια, ο συγγραφέας του άρθρου δίνει μία απόδειξη του παραπάνω όπου χρησιμοποιείται κρυφά το Αξίωμα Επιλογής. Κατόπιν επισημαίνει με ακρίβεια το επίμαχο σημείο και δείχνει, πάντα σε επίπεδο κατανοητό για τον μαθητή, πώς παρακάμπτεται η δυσκολία.
Γνώριζα μόνο την απόδειξη με l' Hospital που δεν εμπλέκει το Αξίωμα Επιλογής (το ανέφερα στο αρχικό μου κείμενο). Τώρα έμαθα και μία διαφορετική, που μπορεί να το παρακάμψει, αν χρειαστεί.
Ευχαριστώ όλους για τα φώτα τους.
Φιλικά,
Μιχάλης Λάμπρου
συνεχή στο
και παραγωγίσημη στα διαστήματα
και
. Αν υπάρχει το
και είναι ίσο με
, τότε η
είναι παραγωγίσιμη
και μάλιστα 
συνεχείς στο