Μαθηματικά Γενικής παιδείας 2013
Re: Μαθηματικά Γενικής παιδείας 2013
Xωρίς λέξεις
http://www.alfavita.gr/sites/default/fi ... 513aa2.jpg
http://www.alfavita.gr/arthra/%CE%BA%CE ... E%AD%CF%82
http://www.alfavita.gr/sites/default/fi ... 513aa2.jpg
http://www.alfavita.gr/arthra/%CE%BA%CE ... E%AD%CF%82
τελευταία επεξεργασία από Eukleidis σε Παρ Μάιος 24, 2013 5:39 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Γιώργος
- parmenides51
- Επικοινωνία:
Μπορεί να ακούγεται κάπως αυτό που θα πω αλλά φαίνεται να το επιβεβαιώνει μια αναδρομή στα συστήματα πρόσβασης στην τριτοβαθμια και το πόσα χρόνια λειτουργούσε το καθένα με τα αντίστοιχα βιβλία που τα συνόδευαν. Όσο πιο πολλά χρόνια "παίζει" ένα βιβλίο τόσο το επίπεδο των βοηθημάτων που κυκλοφορούν ανεβαίνει σε μια προσπάθεια όλο και πληρέστερης αλλά και βαθύτερης κάλυψης της ύλης. Οι θεματοδότες, πιστεύω, έχοντας επίγνωση της "πιάτσας" προσπαθούν να ανταγωνιστούν αυτό το κλίμα που φτιάχνεται από μεγαλοφροντιστήρια και εκδοτικούς οίκους και έτσι τα θέματα ανατροφοδοτούν αυτό τον άρρητο ανταγωνισμό-καλό 2ο θέμα για του χρόνου, να αποδείξετε ότι ο ανταγωνισμός είναι άρρητος. Έτσι οδηγούμαστε σιγά σιγά στα σημερινά ύψη δυσκολίας. Συμπεριλαμβάνω και την κατεύθυνση στην άποψή μου. Δεν κατηγορώ κανένα, προσπαθώ να βρω μια λογική εξήγηση.
Πολλές Καλησπερες ξανά στην κοινότητα!Γνωρίζετε εάν η ίδια επιτροπή που έβαλε μαθηματικά γενικής θα βάλει και κατεύθυνσης;
Δυστυχώς η αγωνία μου και η επιμονή μου για το Γ2 ερώτημα επαληθεύτηκε με την ανακοίνωση
εδώ
[*]Ανισότητα: Το μεγαλείο των Μαθηματικών και της ... ζωής.
Μπούτης Μιχάλης
εδώ
[*]Ανισότητα: Το μεγαλείο των Μαθηματικών και της ... ζωής.
Μπούτης Μιχάλης
Nομίζω πως καταντά κουραστικό το όλο θέμα.
Το να ψάχνουμε αφορμές να κατηγορήσουμε τους θεματοδότες δεν οδηγεί πουθενά.Το λάθος στην εκφώνηση των ΕΠΑΛ σαφώς και να τονιστεί..Και το άθλιο σχολικό βιβλίο καθώς και τα θέματα εκτός του επιπέδου του. Το να "παίζουμε" όμως με τις λέξεις, λέγοντας "Δεν ζήταγες να το αποδείξω, στο δίνω ξεκάρφωτο" είναι αστείο. Δηλαδή αν δεν μου έδιναν τις απαντήσεις παρακάτω (που τις δίνουν για να με βοηθήσουν) "νομιμοποιούμαι" να αντιγράψω τα αποτελέσματα με μια κρυφή ματιά και θα πάρω τα ίδια μόρια με αυτός μου έλυσε ένα σύστημα
για να τα βρει.
Ωραία λοιπόν! Ας καταργήσουμε την αξιοκρατία για να χαϊδέψουμε τα αυτιά των μαθητών σας...
Κάντε κάτι ουσιαστικό και σταματήστε την ανούσια κριτική!
Κάθε χρονιά τα ίδια και τα ίδια!
Φιλικά-αλλά με πολύ οργή, χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν.
Γιάννης
Το να ψάχνουμε αφορμές να κατηγορήσουμε τους θεματοδότες δεν οδηγεί πουθενά.Το λάθος στην εκφώνηση των ΕΠΑΛ σαφώς και να τονιστεί..Και το άθλιο σχολικό βιβλίο καθώς και τα θέματα εκτός του επιπέδου του. Το να "παίζουμε" όμως με τις λέξεις, λέγοντας "Δεν ζήταγες να το αποδείξω, στο δίνω ξεκάρφωτο" είναι αστείο. Δηλαδή αν δεν μου έδιναν τις απαντήσεις παρακάτω (που τις δίνουν για να με βοηθήσουν) "νομιμοποιούμαι" να αντιγράψω τα αποτελέσματα με μια κρυφή ματιά και θα πάρω τα ίδια μόρια με αυτός μου έλυσε ένα σύστημα
για να τα βρει.Ωραία λοιπόν! Ας καταργήσουμε την αξιοκρατία για να χαϊδέψουμε τα αυτιά των μαθητών σας...
Κάντε κάτι ουσιαστικό και σταματήστε την ανούσια κριτική!
Κάθε χρονιά τα ίδια και τα ίδια!
Φιλικά-αλλά με πολύ οργή, χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν.
Γιάννης
Γιαννης Μπαρουμας
Empty your mind, be formless, shapeless — like water. Now you put water in a cup, it becomes the cup; You put water into a bottle it becomes the bottle; You put it in a teapot it becomes the teapot. Now water can flow or it can crash. Be water, my friend. Bruce Lee
Empty your mind, be formless, shapeless — like water. Now you put water in a cup, it becomes the cup; You put water into a bottle it becomes the bottle; You put it in a teapot it becomes the teapot. Now water can flow or it can crash. Be water, my friend. Bruce Lee
[*]Απλώς επειδή όπως καταλαβαίνετε δεν γίνεται να πει κανείς 'βρείτε τον πίνακα' ή 'λύστε τον πίνακα', η σαφής εκφώνηση ήταν ' να συμπληρωθεί ο πίνακας'..[*]
Μια σαφέστατη κατά την άποψή μου εκφώνηση θα μπορούσε να είναι: να βρείτε τα όρια των κλάσεων και τις σχετικές συχνότητες και στη συνέχεια να μεταφέρετε τον πίνακα...
Μη ξεχνάμε συνάδελφοι ότι έγραφαν και παιδιά της θεωρητικής που έχουν μια άλλη αντίληψη στις διατυπώσεις μαθηματικών θεμάτων. Οι περισσότεροι έκαναν τη διαδικασία στο πρόχειρο!
Μια σαφέστατη κατά την άποψή μου εκφώνηση θα μπορούσε να είναι: να βρείτε τα όρια των κλάσεων και τις σχετικές συχνότητες και στη συνέχεια να μεταφέρετε τον πίνακα...
Μη ξεχνάμε συνάδελφοι ότι έγραφαν και παιδιά της θεωρητικής που έχουν μια άλλη αντίληψη στις διατυπώσεις μαθηματικών θεμάτων. Οι περισσότεροι έκαναν τη διαδικασία στο πρόχειρο!
Να μην ξεχάσουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στην ΚΕΕ για την τελευταία οδηγία για τη μοριοδότηση του θέματος Γ2 των μαθητικών γενικής παιδείας. Όπου δικαιώνεται η αντιγραφή της λύσης και αυτοί που προσπάθησαν να τη βρουν ή τη βρήκαν ας προσέχουν την επόμενη φορά!!!
Νόμιζα ότι ως μαθηματικοί προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε τη λογική και την κριτική σκέψη. Τώρα απ' ότι φαίνεται με ευκολία συντασσόμαστε με το ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΟ!!!!!
Από εδώ και πέρα όταν θα ζητάω από τους μαθητές μου να βρουν τη λύση μιας εξίσωσης, θα αρκούμαι στο αποτέλεσμα το οποίο θα τους το δίνω κιόλας κι η διδαδικασία της λύσης ας πάει να κουρεύεται... απλά πράγματα.
Νόμιζα ότι ως μαθηματικοί προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε τη λογική και την κριτική σκέψη. Τώρα απ' ότι φαίνεται με ευκολία συντασσόμαστε με το ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΟ!!!!!
Από εδώ και πέρα όταν θα ζητάω από τους μαθητές μου να βρουν τη λύση μιας εξίσωσης, θα αρκούμαι στο αποτέλεσμα το οποίο θα τους το δίνω κιόλας κι η διδαδικασία της λύσης ας πάει να κουρεύεται... απλά πράγματα.
- cretanman
- Διαχειριστής
- Επικοινωνία:
Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα,
Ήθελα η παρέμβασή μου αυτή να συνοδεύεται με κάτι που να προσφέρει κάτι ακόμη στη συζήτηση αυτή εκτός από αυτά που αναφέρετε παραπάνω! Αν βιάζεστε να δείτε τι είναι αυτό μπορείτε να κατέβετε λίγο πιο κάτω.
Να πω επίσης ότι συντάσσομαι 100% με το κείμενο του σχολικού μας συμβούλου εδώ στο Ηράκλειο κ. Δημήτρη Μπουνάκη το οποίο και επισυνάπτω και εδώ να φαίνεται ο οποίος είχε το θάρρος και την τόλμη να γράψει για το γεγονός αυτό:
τα οποία σε πολλές περιπτώσεις καλών γραπτών τα άφηνε ασυμπλήρωτα αν δεν τα έβρισκε. Φυσικά όλα αυτά εις βάρος των υπολοίπων ερωτημάτων. Ο κοινός νους αυτού του μαθητή του είπε ότι δεν έχει νόημα να αντιγράψει τα αποτελέσματα από το επόμενο ερώτημα αν πρώτα δεν τα δικαιολογήσει αφού το λογικό είναι ότι δε θα έπαιρναν μονάδες. Όμως τί θαύμα!! Τελικά αν τα αντέγραφαν θα έπαιρναν επιπλέον 2 μονάδες όσες δηλαδή θα πάρει επιπλέον ο μαθητής που θα δικαιολογήσει ΠΛΗΡΩΣ την απάντησή του λύνοντας συστήματα εξισώσεων και αναλύοντας τη σκέψη του.
Θα συμπλήρωνα επίσης το γεγονός ότι δεν κρατήθηκε μία ισορροπία μεταξύ των θεμάτων στα μαθήματα γενικής παιδείας με αποτέλεσμα ο μαθητής που επέλεξε μαθηματικά Γενικής Παιδείας να είναι αδικημένος. Ένας μαθητής διαβάζοντας ΜΟΝΟ το σχολικό βιβλίο της Βιολογίας Γενικής Παιδείας γράφει 100. Διαβάζοντας όμως το βιβλίο Μαθηματικών Γενικής Παιδείας μέχρι πόσο μπορεί να γράψει;;; Ας απαντήσει ο καθένας από μέσα του...
Φυσικά δε χρειάζεται να σχολιάσω επίσης το "άδειασμα" της ΚΕΕ που πρωτοτύπησε για άλλη μία φορά (μετά το 2003) στα θέματα των Εσπερινών και μας πληροφορεί ότι (για 500 μόνο ψωρουποψηφίους τους οποίους αφορά λες και η μαθηματική εγκυρότητα των θεμάτων είναι σε εξάρτηση με το πλήθος των μαθητών στους οποίους αναφέρεται):
" Η ασύμβατη υπόθεση που δόθηκε σε αυτό το θέμα, ουδόλως επηρεάζει την επίλυση του θέματος ".
Τους παραπέμπω - εκτός από τις τοποθετήσεις και άλλων συναδέλφων σε άλλες ιστοσελίδες - στη δημοσίευση του Χρήστου Κανάβη και στις δημοσιεύσεις όλων των μελών στο Ασύμβατη υπόθεση - Αυτοσχεδιάστε ασύμβατα.....
Χαίρομαι και για το Δελτίο Τύπου της ΕΜΕ που πήρε ευθέως θέση για το πρόβλημα που υπήρξε στα θέματα Μαθηματικών Γενικής Παιδείας των Εσπερινών. Θα προτιμούσα να έπαιρνε και πιο σαφή και συγκεκριμένη θέση και για τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας των Ημερησίων.
Μέσα σε όλα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες, η διαδικασία της βαθμολόγησης ξεκίνησε... Όμως σε όλα αυτά τα προβλήματα υπάρχει πάντοτε και η άλλη η θετική όψη του νομίσματος. Διαβάστε λοιπόν παρακάτω την ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ λύση ενός μαθητή για το Δ2β) από ένα γραπτό που έτυχε να πέσει στα χέρια μου σήμερα το απόγευμα κατά τη διάρκεια της διόρθωσης!! Μήνυμα ελπιδοφόρο...
Ο μαθητής λοιπόν γράφει τα παρακάτω:
Εύχομαι καλή συνέχεια σε όλους τους μαθητές στις πανελλήνιες και εύχομαι να επανέλθουμε στα θέματα της κατεύθυνσης συζητώντας για τη σαφήνεια και τη σωστή επιλογή των θεμάτων. Το "σωστή επιλογή" δεν είναι καλώς ορισμένη έννοια. Όμως μερικά χαρακτηριστικά της υπάρχουν και στην πολύ όμορφη συζήτηση που έγινε στο Στείλε μήνυμα στην ΚΕΓΕ - Εξετάσεις 2009 !. Εύχομαι να ληφθούν υπόψη γιατί ποτέ δεν είναι αργά...
Με αγωνία για το τι θα συμβεί σε 2 ημέρες στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης,
Αλέξανδρος
Ήθελα η παρέμβασή μου αυτή να συνοδεύεται με κάτι που να προσφέρει κάτι ακόμη στη συζήτηση αυτή εκτός από αυτά που αναφέρετε παραπάνω! Αν βιάζεστε να δείτε τι είναι αυτό μπορείτε να κατέβετε λίγο πιο κάτω.
Να πω επίσης ότι συντάσσομαι 100% με το κείμενο του σχολικού μας συμβούλου εδώ στο Ηράκλειο κ. Δημήτρη Μπουνάκη το οποίο και επισυνάπτω και εδώ να φαίνεται ο οποίος είχε το θάρρος και την τόλμη να γράψει για το γεγονός αυτό:
Μάλιστα θα πρόσθετα επιπλέον - κάτι που ήδη αναφέρθηκε - ότι η διατύπωση στο Γ2 θα έπρεπε να είναι καλύτερη από την επιτροπή και όχι η ΚΕΕ να κρεμάει ολόκληρη τη Μαθηματική Κοινότητα και το σύνολο των βαθμολογητών στα βαθμολογικά κέντρα όλης της χώρας με την οδηγία της να δώσει 6 μόρια στην απλή συμπλήρωση του πίνακα και 2 μόρια στη δικαιολόγησή του. Η λογική αυτή φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι οφελεί τον μαθητή αλλά τελικά αδικεί τον καλό και μελετηρό μαθητή ο οποίος έχασε αρκετό χρόνο για να δικαιολογήσει την εύρεση τωντου Δημήτρη Ι. Μπουνάκη Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών έγραψε: 1. Γενικά τα θέματα ήταν δύσκολα, πολλά, μη αντιμετωπίσιμα από ένα άριστο μαθητή εντός του διατιθέμενου χρόνου, αναντίστοιχα με το επίπεδο των μαθητών και του σχολικού βιβλίου. Οι θεματοδότες, στην προσπάθειά τους να βρουν πρωτότυπα θέματα, έφτιαξαν θέματα μάλλον για καθηγητές και φροντιστές παρά για μαθητές...
2. Το Β2 ερώτημα είναι δύσκολο και τέθηκε, αψυχολόγητα, σε θέμα που απευθύνεται σε μέτριους και αδύνατους μαθητές (οι εξετάσεις είναι και απολυτήριες!).
3. Το Θέμα Γ (εκτός του Γ4) είναι θεωρητικό και δύσκολο για καλούς μαθητές, "προσβάλει" την Στατιστική η οποία είναι κυρίως μια πρακτική επιστήμη και δεν απευθύνεται σε μαθητές της Γ΄Λυκείου Γενικής παιδείας με την συγκεκριμένη ύλη.
4. Δύσκολο θέμα, με αψυχολόγητο ανακάτεμα γνώσεων, για μαθητές Γενικής παιδείας όταν μάλιστα δεν υπάρχει χρόνος να αντιμετωπιστεί.
Αν πιστεύουν μερικοί θεματοδότες ότι τα Μαθηματικά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι Γρίφοι, Βάρβαρες Ασκήσεις και Ανταγωνισμός με Καθηγητές, σε βάρος των μαθητών, καλύτερα να αλλάξουν, ή να τους αλλάξουν πόστο, γιατί το μόνο που πετυχαίνουν είναι να υπονομεύουν την Μαθηματική Εκπαίδευση και να απογοητεύουν τους φιλομαθείς νέους.
Τώρα, αν τα θέματα είναι σύμφωνα και με την νομοθεσία, ας ρίξουν μια ματιά στο συνημμένο αρχείο...
τα οποία σε πολλές περιπτώσεις καλών γραπτών τα άφηνε ασυμπλήρωτα αν δεν τα έβρισκε. Φυσικά όλα αυτά εις βάρος των υπολοίπων ερωτημάτων. Ο κοινός νους αυτού του μαθητή του είπε ότι δεν έχει νόημα να αντιγράψει τα αποτελέσματα από το επόμενο ερώτημα αν πρώτα δεν τα δικαιολογήσει αφού το λογικό είναι ότι δε θα έπαιρναν μονάδες. Όμως τί θαύμα!! Τελικά αν τα αντέγραφαν θα έπαιρναν επιπλέον 2 μονάδες όσες δηλαδή θα πάρει επιπλέον ο μαθητής που θα δικαιολογήσει ΠΛΗΡΩΣ την απάντησή του λύνοντας συστήματα εξισώσεων και αναλύοντας τη σκέψη του.Θα συμπλήρωνα επίσης το γεγονός ότι δεν κρατήθηκε μία ισορροπία μεταξύ των θεμάτων στα μαθήματα γενικής παιδείας με αποτέλεσμα ο μαθητής που επέλεξε μαθηματικά Γενικής Παιδείας να είναι αδικημένος. Ένας μαθητής διαβάζοντας ΜΟΝΟ το σχολικό βιβλίο της Βιολογίας Γενικής Παιδείας γράφει 100. Διαβάζοντας όμως το βιβλίο Μαθηματικών Γενικής Παιδείας μέχρι πόσο μπορεί να γράψει;;; Ας απαντήσει ο καθένας από μέσα του...
Φυσικά δε χρειάζεται να σχολιάσω επίσης το "άδειασμα" της ΚΕΕ που πρωτοτύπησε για άλλη μία φορά (μετά το 2003) στα θέματα των Εσπερινών και μας πληροφορεί ότι (για 500 μόνο ψωρουποψηφίους τους οποίους αφορά λες και η μαθηματική εγκυρότητα των θεμάτων είναι σε εξάρτηση με το πλήθος των μαθητών στους οποίους αναφέρεται):
" Η ασύμβατη υπόθεση που δόθηκε σε αυτό το θέμα, ουδόλως επηρεάζει την επίλυση του θέματος ".
Τους παραπέμπω - εκτός από τις τοποθετήσεις και άλλων συναδέλφων σε άλλες ιστοσελίδες - στη δημοσίευση του Χρήστου Κανάβη και στις δημοσιεύσεις όλων των μελών στο Ασύμβατη υπόθεση - Αυτοσχεδιάστε ασύμβατα.....
Χαίρομαι και για το Δελτίο Τύπου της ΕΜΕ που πήρε ευθέως θέση για το πρόβλημα που υπήρξε στα θέματα Μαθηματικών Γενικής Παιδείας των Εσπερινών. Θα προτιμούσα να έπαιρνε και πιο σαφή και συγκεκριμένη θέση και για τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας των Ημερησίων.
Μέσα σε όλα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες, η διαδικασία της βαθμολόγησης ξεκίνησε... Όμως σε όλα αυτά τα προβλήματα υπάρχει πάντοτε και η άλλη η θετική όψη του νομίσματος. Διαβάστε λοιπόν παρακάτω την ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ λύση ενός μαθητή για το Δ2β) από ένα γραπτό που έτυχε να πέσει στα χέρια μου σήμερα το απόγευμα κατά τη διάρκεια της διόρθωσης!! Μήνυμα ελπιδοφόρο...
Ο μαθητής λοιπόν γράφει τα παρακάτω:
Πρακτική αριθμητική και το πρόβλημα τελειώνει εκεί! Συγχαρητήρια στο μαθητή/μαθήτρια που έγραψε την παραπάνω λύση!!Αφού η μέση τιμή τωνείναι
όπως δείξαμε στο (α) ερώτημα για να την αυξήσω κατά 1 μονάδα προσθέτω και στις 50 παρατηρήσεις τον αριθμό 1. Ουσιαστικά αυξάνω τον αριθμητή του κλάσματος
κατά 50 μονάδες.
Επειδή και στο (β) ερώτημα επιθυμώ την ίδια μεταβολή αρκεί να αυξήσω και πάλι τον αριθμητή κατα 50.
Αν λοιπόν στις πρώτες 20 τιμές προσθέσω το 3 και τις επόμενες 15 τις αφήσω ανέπαφες έχω αυξήσει τον αριθμητή κατά. Θέλω δηλαδή μείωση των τιμών συνολικά κατά 10.
Άρα αφού σε κάθε μία από τις υπόλοιπες 15 αφαιρώ τοπρέπει τελικά
.
Εύχομαι καλή συνέχεια σε όλους τους μαθητές στις πανελλήνιες και εύχομαι να επανέλθουμε στα θέματα της κατεύθυνσης συζητώντας για τη σαφήνεια και τη σωστή επιλογή των θεμάτων. Το "σωστή επιλογή" δεν είναι καλώς ορισμένη έννοια. Όμως μερικά χαρακτηριστικά της υπάρχουν και στην πολύ όμορφη συζήτηση που έγινε στο Στείλε μήνυμα στην ΚΕΓΕ - Εξετάσεις 2009 !. Εύχομαι να ληφθούν υπόψη γιατί ποτέ δεν είναι αργά...
Με αγωνία για το τι θα συμβεί σε 2 ημέρες στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης,
Αλέξανδρος
Αλέξανδρος Συγκελάκης
Γιατί έκαναν την διαδικασία στο πρόχειρο; Για να αποδείξουν στον εαυτό τους ότι μπορούν να λύσουν το θέμα;1=object? έγραψε:[*]Απλώς επειδή όπως καταλαβαίνετε δεν γίνεται να πει κανείς 'βρείτε τον πίνακα' ή 'λύστε τον πίνακα', η σαφής εκφώνηση ήταν ' να συμπληρωθεί ο πίνακας'..[*]
Γιατί να χάσουν 15 περίπου λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο τους για κάτι που δεν θα το δει ο διορθωτής; Γιατί;
Και επειδή συναναστρέφομαι σε σχολείο, φροντιστήριο και διαδίκτυο με δεκάδες παιδιά δεν έχω ακούσει κανένα να έκανε την διαδικασία στο πρόχειρο. Ίσως να υπάρχουν κάποιοι ελάχιστοι που το έκαναν, αλλά μην λέτε πως το έκαναν οι περισσότεροι..
Γιαννης Μπαρουμας
-
mathgenius
Basiliki έγραψε:Να μην ξεχάσουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στην ΚΕΕ για την τελευταία οδηγία για τη μοριοδότηση του θέματος Γ2 των μαθητικών γενικής παιδείας. Όπου δικαιώνεται η αντιγραφή της λύσης και αυτοί που προσπάθησαν να τη βρουν ή τη βρήκαν ας προσέχουν την επόμενη φορά!!!
ναι αλλά να μην ξεχνάμε ότι και ο fermat το ίδιο ακριβώς πράγμα έκανε με το τελευταίο του θεώρημα.
- S.E.Louridas
- Επικοινωνία:
Απλά καταθέτω μία σκέψη σε στύλ ερώτησης φίλοι:
Μήπως θα έπρεπε να σταματήσουμε να αναφερόμαστε στο θέμα αυτό τουλάχιστον μέχρι την Δευτέρα (μεθαύριο);
Μήπως θα έπρεπε να σταματήσουμε να αναφερόμαστε στο θέμα αυτό τουλάχιστον μέχρι την Δευτέρα (μεθαύριο);
S.E.Louridas
1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
-
mathgenius
Απλά μια συμβουλή της τελευταίας στιγμής για τους υποψήφιους :
εγώ έδωσα πανελλήνιες το 2006. Την ημέρα που έγραφα μαθηματικά δεν είχα φάει τίποτα όλη την ημέρα πριν λόγω άγχους ,
ξύπνησα νωρίς στις 5.30 το πρωί, έφαγα 3 σοκολάτες ΙΟΝ με αμύγδαλα στις 6 και έφυγα πιο μετά για το εξεταστικό κέντρο όπου είχα
ξεχάσει να πάρω μαζί μου ταυτότητες etc.
Μου τα φέρανε πιο μετά ενώ ήδη έγραφα το μάθημα.Έγραψα 19,7 και εν έτη 2013 δεν θυμάμαι ούτε πως να κάνω παραγώγιση απλών συναρτήσεων.
Επιφανειακά μόνο ελάχιστα πράγματα έχουνε απομείνει.
Και αναρωτιέμαι προς τι όλο αυτό το άγχος ? Ποτέ δεν νομίζω να βρω μια ικανοποιητική απάντηση σε αυτό το ερώτημα...
εγώ έδωσα πανελλήνιες το 2006. Την ημέρα που έγραφα μαθηματικά δεν είχα φάει τίποτα όλη την ημέρα πριν λόγω άγχους ,
ξύπνησα νωρίς στις 5.30 το πρωί, έφαγα 3 σοκολάτες ΙΟΝ με αμύγδαλα στις 6 και έφυγα πιο μετά για το εξεταστικό κέντρο όπου είχα
ξεχάσει να πάρω μαζί μου ταυτότητες etc.
Μου τα φέρανε πιο μετά ενώ ήδη έγραφα το μάθημα.Έγραψα 19,7 και εν έτη 2013 δεν θυμάμαι ούτε πως να κάνω παραγώγιση απλών συναρτήσεων.
Επιφανειακά μόνο ελάχιστα πράγματα έχουνε απομείνει.
Και αναρωτιέμαι προς τι όλο αυτό το άγχος ? Ποτέ δεν νομίζω να βρω μια ικανοποιητική απάντηση σε αυτό το ερώτημα...
ναι αλλά κανείς δεν το δέχτηκε ως σωστό πριν αποδειχθεί!mathgenius έγραψε:Basiliki έγραψε:Να μην ξεχάσουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στην ΚΕΕ για την τελευταία οδηγία για τη μοριοδότηση του θέματος Γ2 των μαθητικών γενικής παιδείας. Όπου δικαιώνεται η αντιγραφή της λύσης και αυτοί που προσπάθησαν να τη βρουν ή τη βρήκαν ας προσέχουν την επόμενη φορά!!!
ναι αλλά να μην ξεχνάμε ότι και ο fermat το ίδιο ακριβώς πράγμα έκανε με το τελευταίο του θεώρημα.
Αυτό που δεν ακούστηκε μέχρι τώρα από κανένα συνάδελφο εδώ μέσα και πιστεύω όλη αυτή η μακροσκελής αναφορά και συζήτηση για το Ερώτημα Γ2 σε αυτό τελικά καταλήγει, είναι το εξής: Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μήπως τελικά θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικές στις επιλογές των Επιτροπών και των Εξεταστών στα Ειδικά Βαθμολογικά Κέντρα;
Δεν πιστεύετε συνάδελφοι ότι τα περισσότερα από αυτά που ειπώθηκαν μέχρι τώρα θα μπορούσαν να είχαν απλά εξαλειφθεί με τις παρεμβάσεις καλά καταρτισμένων μαθηματικών που θα είχαν επιλεγεί στα πόστα αυτά; Γιατί δηλαδή κάποιοι από μας να συζητάμε από τη πρώτη στιγμή που πήραμε τα θέματα στα χέρια μας, κάποια "υπαρκτά ατοπήματα" της επιτροπής θεμάτων και να μην μπορούμε να παρέμβουμε;
Η Πρότασή μου λοιπόν είναι η εξής:
Κάθε σχολική Επιτροπή να περιλαμβάνει ένα τουλάχιστον καλά καταρτισμένο: Μαθηματικό , Φυσικό και Φιλόλογο. Πράγμα που μέχρι τώρα δε γίνεται...
Όσο για το "καλά καταρτισμένο" μπορούν να συνδράμουν και οι σχολικοί σύμβουλοι της κάθε ειδικότητας.
Μπούτης Μιχάλης
Δεν πιστεύετε συνάδελφοι ότι τα περισσότερα από αυτά που ειπώθηκαν μέχρι τώρα θα μπορούσαν να είχαν απλά εξαλειφθεί με τις παρεμβάσεις καλά καταρτισμένων μαθηματικών που θα είχαν επιλεγεί στα πόστα αυτά; Γιατί δηλαδή κάποιοι από μας να συζητάμε από τη πρώτη στιγμή που πήραμε τα θέματα στα χέρια μας, κάποια "υπαρκτά ατοπήματα" της επιτροπής θεμάτων και να μην μπορούμε να παρέμβουμε;
Η Πρότασή μου λοιπόν είναι η εξής:
Κάθε σχολική Επιτροπή να περιλαμβάνει ένα τουλάχιστον καλά καταρτισμένο: Μαθηματικό , Φυσικό και Φιλόλογο. Πράγμα που μέχρι τώρα δε γίνεται...
Όσο για το "καλά καταρτισμένο" μπορούν να συνδράμουν και οι σχολικοί σύμβουλοι της κάθε ειδικότητας.
Μπούτης Μιχάλης
- Christos.N
Μιχάλη σου λέω το εξής, είμαι στην σχολική επιτροπή μαζί με συνάδελφο μαθηματικό, λύσαμε τα θέματα και στο επίμαχο αφού συζητήσαμε την εκφώνηση υπερίσχυσε η παρακάτω άποψη.1=object? έγραψε: Η Πρότασή μου λοιπόν είναι η εξής:
Μπούτης Μιχάλης
Μπαίνοντας στην ψυχολογία ενός έφηβου μαθητή που προσπαθεί να απαντήσει με σαφήνεια σε ένα γραπτό απρόσωπο με απρόσωπο θεματοδότη σε έναν απρόσωπο βαθμολογητή, κατέληξα στο εξής:
Ότι μου λέει πρέπει να κάνω.
Αν έλεγε συμπληρώστε αιτιολογώντας θα εννοούσε κάτι άλλο, δεν το είπε όμως. Αν έλεγε αποδείξτε ότι ...και στην συνέχεια συμπληρώστε τον πίνακα θα εννοούσε επίσης κάτι άλλο ,ούτε αυτό το είπε όμως. Η εμπειρία μας προϋποθέτει ότι όταν βάζουμε ένα θέμα λάθος δεχόμαστε και τις συνέπειες του, κανόνας δεοντολογίας μεταξύ δημοκρατικών πολιτών και τελικά μαθηματικών νομίζω,στην συγκεκριμένη περίπτωση το λάθος ήταν η κακή χρήση της γλώσσας που άφηνε την απάντηση ανοικτή. Οι προθέσεις του θεματοδότη δεν ήταν φανερές -να ένα πολύ εύκολο ερώτημα είπα από μέσα μου- ώστε να υπάρχει ένσταση.
Έγινε τόση συζήτηση για 8 μονάδες που έπρεπε να ξεχωρίσουν τον μαθητή που μπήκε στην διαδικασία να αποδείξει με τον μαθητή που λειτούργησε <<πονηρά>>- λες και έφταιγε αυτός που λειτούργησε έτσι- δηλαδή αν το ερώτημα ήταν διατυπωμένο κλειστά <<επιλέξτε την σωστή απάντηση>> δεν θα υπήρχε ένσταση, γιατί τόσο κανιβαλισμός;
Εν κατακλείδι σημειώνω για άλλη μια φορά ότι καταπίνουμε την κάμηλο, λες και όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα πραγματικά ξεχώριζαν τον άριστο- πολύ καλό -μέτριο -αδύναμο- μαθητή;;;
Δεν είναι προσωπικό το μήνυμα αυτό σε εσένα Μιχάλη ,μου έδωσες όμως την αφορμή να διατυπώσω τις σκέψεις μου.
Καλή συνέχεια σε όλους μας.
Χρήστος Ντάβας
Wir müssen wissen — wir werden wissen! D.Hilbert
Wir müssen wissen — wir werden wissen! D.Hilbert
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχει γίνει τόσος ντόρος με το Γ2 ουτε και φυσικά την απόφαση της ΚΕΕ.Στα μαθηματικά είναι αυτονόητο ότι οτιδήποτε γράφεις πρέπει να το αιτιολογείς.Δηλαδή όταν μας ζητηθεί να βρούμε τη μονοτονία μιας συνάρτησης δεν είναι αυτονόητο οτι πρέπει να αιτιλογήσουμε και γιατί?Μ' αυτήν τη λογική και σε όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα που η εκφώνηση δεν ζητούσε ρητά τη δικαιολόγηση(στο Δ3 για παράδειγμα ζητείται να βρούμε τη μέση τιμή και το εύρος χωρίς να αναφέρει ότι ζητείται να τα αιτιολογήσουμε)θα μπορούσαμε να γράφουμε "ξερά" το αποτέλεσμα.Θεωρώ ότι όλη αυτή τη σύγχυση την έχουν προκαλέσει οι ίδιοι οι καθηγητές στην προσπάθειά τους να "κλέψουν" κάποια μόρια για τους μαθητές τους ,οι οποίοι δεν αντιμετώπισαν σωστά το εν λόγω θέμα.Ελπίζω τελικά να υπάρξει δίκαιη κατανομή των μορίων.
Ένας φετινός υποψήφιος
Ένας φετινός υποψήφιος
- Christos75
- Επικοινωνία:
nick41 έγραψε:Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχει γίνει τόσος ντόρος με το Γ2 ουτε και φυσικά την απόφαση της ΚΕΕ.Στα μαθηματικά είναι αυτονόητο ότι οτιδήποτε γράφεις πρέπει να το αιτιολογείς.Δηλαδή όταν μας ζητηθεί να βρούμε τη μονοτονία μιας συνάρτησης δεν είναι αυτονόητο οτι πρέπει να αιτιλογήσουμε και γιατί?Μ' αυτήν τη λογική και σε όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα που η εκφώνηση δεν ζητούσε ρητά τη δικαιολόγηση(στο Δ3 για παράδειγμα ζητείται να βρούμε τη μέση τιμή και το εύρος χωρίς να αναφέρει ότι ζητείται να τα αιτιολογήσουμε)θα μπορούσαμε να γράφουμε "ξερά" το αποτέλεσμα.Θεωρώ ότι όλη αυτή τη σύγχυση την έχουν προκαλέσει οι ίδιοι οι καθηγητές στην προσπάθειά τους να "κλέψουν" κάποια μόρια για τους μαθητές τους ,οι οποίοι δεν αντιμετώπισαν σωστά το εν λόγω θέμα.Ελπίζω τελικά να υπάρξει δίκαιη κατανομή των μορίων.
Ένας φετινός υποψήφιος
Κι εγώ συντάσσομαι με την παραπάνω άποψη! Μερικά πράγματα όντως θεωρούνται αυτονόητα, αν είναι δυνατόν πια... Το μόνο που δέχομαι και στο οποίο συμφωνώ με τους διαφωνούντες ως προς τους θεματοδότες, είναι η ανισότητα η οποία προέκυψε σε σχέση με την εξέταση των άλλων μαθημάτων γενικής παιδείας την ίδια ημέρα. Θα έπρεπε να
μπουν θέματα ίσης ή προσιδιάζουσας δυσκολίας των Μαθηματικών έτσι ώστε τα πράγματα να κινηθούν ομαλά στην ολότητά τους εκείνη τη μέρα!
Χρήστος Λοΐζος
Πολύς λόγος έγινε για το Γ2, νομίζω ότι τα πράγματα είναι απλά.
Τι απαιτούσε το Γ2;
Η διατύπωση είναι< Να μεταφέρετε στο τετράδιό σας τον παρακάτω πίνακα συμπληρωμένο σωστά>
Η άποψή μου είναι ότι η διατύπωση δεν είναι καλή... μια εναλλακτική θα μπορούσε να ήταν<Να υπολογιστούν τα στοιχεία του πίνακα και να μεταφερθεί στο τετράδιο συμπληρωμένος>.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1
Αν κάποιος μαθήτης βρήκε τις σχετικές συχνότητες και μετέφερε στο τετράδιο και τον πίνακα και τους υπολογισμούς πολύ καλά έκανε, και πρέπει να πάρει όλα τα μόρια.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2
Αν κάποιος μαθητής έκανε τους υπολογισμους στο πρόχειρο και μετέφερε στο τετραδιο μονο τον πίνακα. Αυτός λοιπόν έκανε ακριβώς ότι του ζητήθηκε, και δεν βλέπω το λόγο να του αφαιρεθούν 2 μόρια.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 3
Αν κάποιος μαθητής δεν έκατσε καν να υπολογίσει τις σχετικές συχνότητες και τα συμπλήρωσε από τα δεδομένα του ερωτήματος Γ3.
Και αυτός έκανε ακριβώς ότι του ζητούσε το ερώτημα, οπότε πρέπει να πάρει όλα τα μόρια. Σ'αυτή τη περίπτωση και εγώ θα ήθελα να του κόψω κάποια μόρια, αλλά δεν νομίζω ότι με βάση την διατύπωση έχω το δικαίωμα.
Τέλος επειδή το πρόχειρο δεν μπορεί να ελεγθεί και έτσι να διαπιστωθεί ποιός μαθητής υπολόγισε τις σχετικές συχνότητες και ποιός όχι, κατά τη γνώμη μου πρέπει να πάρουν και οι 3 περιπτώσεις τα 8 μόρια.
Εν κατακλείδι πιστεύω ότι η διόρθωση κάθε θέματος πρέπει να γίνεται με βάση τη διατύπωση και όχι με βάση, πως την ερμηνεύει ο καθένας.
ΥΓ. Ζητώ συγνώμμη για τυχόντα ορθογραφικα λάθη.
Τι απαιτούσε το Γ2;
Η διατύπωση είναι< Να μεταφέρετε στο τετράδιό σας τον παρακάτω πίνακα συμπληρωμένο σωστά>
Η άποψή μου είναι ότι η διατύπωση δεν είναι καλή... μια εναλλακτική θα μπορούσε να ήταν<Να υπολογιστούν τα στοιχεία του πίνακα και να μεταφερθεί στο τετράδιο συμπληρωμένος>.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1
Αν κάποιος μαθήτης βρήκε τις σχετικές συχνότητες και μετέφερε στο τετράδιο και τον πίνακα και τους υπολογισμούς πολύ καλά έκανε, και πρέπει να πάρει όλα τα μόρια.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2
Αν κάποιος μαθητής έκανε τους υπολογισμους στο πρόχειρο και μετέφερε στο τετραδιο μονο τον πίνακα. Αυτός λοιπόν έκανε ακριβώς ότι του ζητήθηκε, και δεν βλέπω το λόγο να του αφαιρεθούν 2 μόρια.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 3
Αν κάποιος μαθητής δεν έκατσε καν να υπολογίσει τις σχετικές συχνότητες και τα συμπλήρωσε από τα δεδομένα του ερωτήματος Γ3.
Και αυτός έκανε ακριβώς ότι του ζητούσε το ερώτημα, οπότε πρέπει να πάρει όλα τα μόρια. Σ'αυτή τη περίπτωση και εγώ θα ήθελα να του κόψω κάποια μόρια, αλλά δεν νομίζω ότι με βάση την διατύπωση έχω το δικαίωμα.
Τέλος επειδή το πρόχειρο δεν μπορεί να ελεγθεί και έτσι να διαπιστωθεί ποιός μαθητής υπολόγισε τις σχετικές συχνότητες και ποιός όχι, κατά τη γνώμη μου πρέπει να πάρουν και οι 3 περιπτώσεις τα 8 μόρια.
Εν κατακλείδι πιστεύω ότι η διόρθωση κάθε θέματος πρέπει να γίνεται με βάση τη διατύπωση και όχι με βάση, πως την ερμηνεύει ο καθένας.
ΥΓ. Ζητώ συγνώμμη για τυχόντα ορθογραφικα λάθη.
EΤΣΙ ΑΠΛΑ.....
Στις 20/5 οι μαθητές της Γ λυκείου διαγωνίστηκαν στο μάθημα επιλογής τους ένα από τα οποία είναι τα μαθηματικά γενικής το πιο δημοφιλές για τους θετικοτεχνολογικούς .
Τα θέματα εξαιρετικά ( απολαυστικά !!! ) , πολύ συνδυαστικά , κάλυπταν όλα τα κεφάλαια της Γ και απαιτούσαν πολύ καλή γνώση των μαθηματικών της Α και Β λυκείου, πολλά σε ποσότητα ,απαιτητικά, χωρίς διαβάθμιση δυσκολίας .
Το Γ3 που μπορούσαν να το διαχειριστούν λίγοι ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ( οι λύσεις ήρθαν μετά από 4 ώρες χειρόγραφες και στο Γ3 είχε δοθεί περίεργη λύση με σταθμικό μέσο !!! ενώ στο διαδίκτυο κυκλοφορούν λύσεις πολύπλοκες και ασαφείς .)
Στα σχολεία επικράτησε πανικός . Άριστοι μαθητές δεν έγραφαν το αναμενόμενο, είχαμε κλάματα, νεύρα , απογοήτευση για πολλούς .
Αντίθετα όσοι είχαν επιλέξει ΒΙΟΛΟΓΙΑ ή ΦΥΣΙΚΗ τα θέματα ΒΑΤΑ ,ΕΥΚΟΛΑ , ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ , το ΑΡΙΣΤΑ στο τσεπάκι.
Αν αυτό δεν είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ Α∆ΙΚΙΑ τι είναι;
Η επιτροπή των ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ( δεν γνωρίζω ακριβώς τον λόγο, ίσως από «ψώνιο» όπως ακούγεται...) αποφάσισε να βάλει τα δυσκολότερα και πιο πολλά θέματα απ αρχής των πανελλαδικών σ ένα μάθημα επιλογής και να διαπράξει την μεγαλύτερη αδικία απέναντι στους μαθητές που μας έκαναν την τιμή να διαλέξουν ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ για να σκέφτονται και όχι να παπαγαλίζουν... κι έτσι τώρα οι συμμαθητές τους που επέλεξαν ΒΙΟΛΟΓΙΑ ή ΦΥΣΙΚΗ θα έχουν σαφώς περισσότερα μόρια για να διεκδικήσουντιςίδιεςσχολές!!! Ναβάλετεδύσκολαναβάλετεότιθέλετεαλλάνα κάνουν το ίδιο και οι ΒΙΟΛΟΓΟΙ και οι ΦΥΣΙΚΟΙ. Πιστεύετε ότι του χρόνου θα υπάρχουν μαθητές ( εκτός κατανάγκη από αυτούς που θα πάρουν 50 επιστημονικό πεδίο ) που θα πάρουν ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ; Εσείς αν είχατε παιδί θα το αφήνατε; Εγώ ΟΧΙ !!! Ισως η αναβάθμιση των ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ να ήταν ο σκοπός σας ( αν και τα περσινά θέματα ήταν εξαιρετικά καλά, απλά φέτος ξεπεράσατε κάθε όριο αδικίας ) αυτό όμως που κατά την ταπεινή μου άποψη ( και πολλών άλλων συναδέλφων ) καταφέρατε είναι να απομακρύνετε τους μαθητές από τα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ και να τους ΧΑΡΙΣΕΤΕ στην ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Τους θυμώσατε τους αδικήσατε... ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ... ΑΦΑΝΙΣΑΤΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ...Τα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ θα είναι πλέον αναγκαστική επιλογή του 5ου πεδίου και τότε θα βάζετε θέματα για πολύ λίγους για ελάχιστους !!! Αν αυτό θέλατε ΜΠΡΑΒΟ !!
Στις 20/5 οι μαθητές της Γ λυκείου διαγωνίστηκαν στο μάθημα επιλογής τους ένα από τα οποία είναι τα μαθηματικά γενικής το πιο δημοφιλές για τους θετικοτεχνολογικούς .
Τα θέματα εξαιρετικά ( απολαυστικά !!! ) , πολύ συνδυαστικά , κάλυπταν όλα τα κεφάλαια της Γ και απαιτούσαν πολύ καλή γνώση των μαθηματικών της Α και Β λυκείου, πολλά σε ποσότητα ,απαιτητικά, χωρίς διαβάθμιση δυσκολίας .
Το Γ3 που μπορούσαν να το διαχειριστούν λίγοι ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ( οι λύσεις ήρθαν μετά από 4 ώρες χειρόγραφες και στο Γ3 είχε δοθεί περίεργη λύση με σταθμικό μέσο !!! ενώ στο διαδίκτυο κυκλοφορούν λύσεις πολύπλοκες και ασαφείς .)
Στα σχολεία επικράτησε πανικός . Άριστοι μαθητές δεν έγραφαν το αναμενόμενο, είχαμε κλάματα, νεύρα , απογοήτευση για πολλούς .
Αντίθετα όσοι είχαν επιλέξει ΒΙΟΛΟΓΙΑ ή ΦΥΣΙΚΗ τα θέματα ΒΑΤΑ ,ΕΥΚΟΛΑ , ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ , το ΑΡΙΣΤΑ στο τσεπάκι.
Αν αυτό δεν είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ Α∆ΙΚΙΑ τι είναι;
Η επιτροπή των ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ( δεν γνωρίζω ακριβώς τον λόγο, ίσως από «ψώνιο» όπως ακούγεται...) αποφάσισε να βάλει τα δυσκολότερα και πιο πολλά θέματα απ αρχής των πανελλαδικών σ ένα μάθημα επιλογής και να διαπράξει την μεγαλύτερη αδικία απέναντι στους μαθητές που μας έκαναν την τιμή να διαλέξουν ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ για να σκέφτονται και όχι να παπαγαλίζουν... κι έτσι τώρα οι συμμαθητές τους που επέλεξαν ΒΙΟΛΟΓΙΑ ή ΦΥΣΙΚΗ θα έχουν σαφώς περισσότερα μόρια για να διεκδικήσουντιςίδιεςσχολές!!! Ναβάλετεδύσκολαναβάλετεότιθέλετεαλλάνα κάνουν το ίδιο και οι ΒΙΟΛΟΓΟΙ και οι ΦΥΣΙΚΟΙ. Πιστεύετε ότι του χρόνου θα υπάρχουν μαθητές ( εκτός κατανάγκη από αυτούς που θα πάρουν 50 επιστημονικό πεδίο ) που θα πάρουν ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ; Εσείς αν είχατε παιδί θα το αφήνατε; Εγώ ΟΧΙ !!! Ισως η αναβάθμιση των ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ να ήταν ο σκοπός σας ( αν και τα περσινά θέματα ήταν εξαιρετικά καλά, απλά φέτος ξεπεράσατε κάθε όριο αδικίας ) αυτό όμως που κατά την ταπεινή μου άποψη ( και πολλών άλλων συναδέλφων ) καταφέρατε είναι να απομακρύνετε τους μαθητές από τα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ και να τους ΧΑΡΙΣΕΤΕ στην ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Τους θυμώσατε τους αδικήσατε... ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ... ΑΦΑΝΙΣΑΤΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ...Τα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ θα είναι πλέον αναγκαστική επιλογή του 5ου πεδίου και τότε θα βάζετε θέματα για πολύ λίγους για ελάχιστους !!! Αν αυτό θέλατε ΜΠΡΑΒΟ !!
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

είναι
όπως δείξαμε στο (α) ερώτημα για να την αυξήσω κατά 1 μονάδα προσθέτω και στις 50 παρατηρήσεις τον αριθμό 1. Ουσιαστικά αυξάνω τον αριθμητή του κλάσματος
κατά 50 μονάδες.
. Θέλω δηλαδή μείωση των τιμών συνολικά κατά 10.
πρέπει τελικά
.