Μπορούμε να έχουμε βέλτιστο
από την
και όχι από την
;(*) Μήπως οι της επιτροπής προβληματίστηκαν πάνω σε όλα αυτά σε χρόνο record και κατέληξαν Επιστημονικά στο θέμα που έδωσαν και εμείς καθόμαστε και συζητάμε;
από την
και όχι από την
;Σωτήρη αν εννοείς ότι ίσως δίνει διαφορετικό (μικρότερο) άνω φράγμα η παραπάνω ισότητα ... η απάντηση είναι αρνητική: πράγματι αμέσως προκύπτει ηS.E.Louridas έγραψε:Και επί τη ευκαιρία, όπως άφησε να εννοηθεί και ό Γιώργος Τασσόπουλος:
Μπορούμε να έχουμε βέλτιστοαπό την
και όχι από την ισχυρότερη της;
,
βλέπουμε ότι
, όπου
, ενώ η παράγωγος
είναι αρνητική για
, άρα
για
και συνεπώς
για
. (Και νομίζω ότι αυτές οι ιδέες έχουν ήδη συζητηθεί εδώ από άλλους συναδέλφους.)
, όπου
η μοναδική πραγματική ρίζα της
: αυτό όχι μόνο θα οδηγούσε στο βέλτιστο άνω φράγμα του
, αλλά και θα αποτελούσε μία υπόδειξη για τους διαγωνιζόμενους, κάνοντας το Β3 κάπως/αρκετά ευκολότερο.]
;Καθόλου δεν αποκλείονται αυτές οι περιπτώσεις (που οδηγούν σε μικρότερες τιμές του |v|), και βεβαίως αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία, αλλά εμάς μας ενδιαφέρει η μέγιστη δυνατή τιμή του |v|, που όντως επιτυγχάνεται στην ακραία αλλά υπαρκτή περίπτωσηS.E.Louridas έγραψε:Απλά και επειδή πιθανόν να μου διέφυγε Γιώργο αποκλείεται να έχουμε
![]()
;
(όπου ισχύουν η
για την πραγματική ρίζα και οι
για τις μιγαδικές ρίζες*).
είναι οι
, οπότε
... οπότεgbaloglou έγραψε:
*πράγματι οι μιγαδικές ρίζες τηςείναι οι
, οπότε
![]()
και αντίστοιχα
, ![|v|<\sqrt[3]{7,89171}\approx 1,9909 |v|<\sqrt[3]{7,89171}\approx 1,9909](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/249b7a27a12b4582bd5425429b92f2db.png)
]Φίλε Γιώργο σε ευχαριστώ.S.E.Louridas έγραψε: Σκέψη:
Επί της ουσίας θέλουμε την αρνητικότητα της διαφοράςκαθότι όλοι το διδάσκουμε αυτό σαν μέθοδο. Όμως ισχύει και στους μιγάδες όχι μόνο η σχέση
που είναι στην ημερήσια διάταξη αλλά και οι σχέσεις που επίσης διδάσκουμε,
Λύση:
Παίρνουμε από τις υποθέσεις («κάνοντας προσαρμογή στις δυνάμεις» για την δημιουργία της διαφοράς):
![]()
καθότι ισχύει
. Άρα προκύπτει
και τέρμα.
είναι ρίζες των εξισώσεων
αντίστοιχα στο
, αποδείξτε ότι 
αυτός θα επαλήθευε την
, όταν
, είναι οι ρίζες της εξίσωσης 
Παρμ σε ευχαριστώ για την αναφορά.parmenides51 έγραψε:τελικά βρέθηκε παρόμοια άσκηση με το Β3 σε πρόσφατο βιβλίο μαθηματικών Γ λυκείου κατεύθυνσης
για περισσότερα δείτε εδώ

Σωτήρη ... πολύ φοβάμαι ότι υπάρχει ένα βασικό λάθος μου στα παραπάνω ... ή μάλλον στην σχέση των παραπάνω με το αρχικό πρόβλημα:gbaloglou έγραψε:Καθόλου δεν αποκλείονται αυτές οι περιπτώσεις (που οδηγούν σε μικρότερες τιμές του |v|), και βεβαίως αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία, αλλά εμάς μας ενδιαφέρει η μέγιστη δυνατή τιμή του |v|, που όντως επιτυγχάνεται στην ακραία αλλά υπαρκτή περίπτωσηS.E.Louridas έγραψε:Απλά και επειδή πιθανόν να μου διέφυγε Γιώργο αποκλείεται να έχουμε
![]()
;
(όπου ισχύουν η
για την πραγματική ρίζα και οι
για τις μιγαδικές ρίζες*).
*πράγματι οι μιγαδικές ρίζες τηςείναι οι
, οπότε
![]()
Γιώργος Μπαλόγλου
για την τυχούσα μιγαδική ρίζα
του τυχόντος πολυωνύμου
, όπου
τυχόντες μιγαδικοί εντός του δίσκου
(δηλαδή
). Από την
και τις προκύπτουσες
συμπεράναμε, ΣΩΣΤΑ, ότι
, όπου
η πραγματική ρίζα της
. Ως εδώ κανένα πρόβλημα...
ΔΕΝ ικανοποιεί τις συνθήκες του Β3, καθώς ο
ΔΕΝ ανήκει στον
και άλλο
(με την ιδιότητα που δίνει για αυτές το θέμα, να ανήκουν δηλαδή οι εικόνες τους στο συγκεκριμένο σημειοσύνολο-κύκλο), αντιστοιχίζονται οι ρίζες
της αντίστοιχης εξίσωσης 
είναι φραγμένο άνω και αυτό επειδή:
τυχούσα απο αυτές ρίζα τότε
και μετά από κάποιες πράξεις:
(*).
π.χ. προκύπτει ότι
.
) βέλτιστο άνω φράγμα
θα είχαμε για την τυχούσα ρίζα
και το βέλτιστο αυτό
, 
και βέβαια ακολουθούν oι αναλύσεις των διωνυμικών διαφορών.
.
με 
, π.χ.
(υπάρχουν προφανώς άπειρες μικρότερες τιμές π.χ.
κ.τ.λ.).
.
εκτός των
έχει προφανώς ρίζες και τους αριθμούς
με
(εύκολα βρίσκουμε ρίζες της
θέτοντας
).
.
δηλαδή από την
προκύπτει
.Απλά αυτό φίλε Μάκη ισχύει, αφού έχουμε επίσης:Μάκης Χατζόπουλος έγραψε: ...Στην εν λόγω ανάρτηση υπάρχει μία προέκταση του υποερωτήματος Β3, να αποδείξετε ότι:
(για την δεξιά πλευρά είδαμε πολλές λύσεις, μας μένει να δούμε και για το αριστερό μέρος της ανισότητας).
που είναι απλή πρόταση με τιμή αλήθειας "ΑΛΗΘΗΣ".Τα συγχαρητήρια μου,πολύ ωραία απεικόνιση φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πραγματική ρίζα του πολυωνύμου παίρνει τιμές μικρότερες του τέσσερα.lafkasd έγραψε:......
Νομίζω ότι οι δυνατότητες του συγκεκριμένου προγράμματος (ή οι δικές μου, πιο πιθανό) εξατλούνται στο ερώτημα Β3.Παρ' όλα αυτά παραθέτω και τις 2 ημιτελείς προσπάθειες για συζήτηση.
Φίλε μου συγχαρητήρια, με έκανες να υπερνικήσω την οκνηρία μου και να κατεβάσω επιτέλους το Geogebra!lafkasd έγραψε:Καλησπέρα σας. Παραθέτω δύο προτάσεις σε GeoGebra για τα Ερωτήματα Β1 και Β2 αντίστοιχα για την εποπτική κατανόηση της λύσης.
Για το Β1
και για το Β2 Νομίζω ότι οι δυνατότητες του συγκεκριμένου προγράμματος (ή οι δικές μου, πιο πιθανό) εξατλούνται στο ερώτημα Β3.Παρ' όλα αυτά παραθέτω και τις 2 ημιτελείς προσπάθειες για συζήτηση. και μια απλή παρουσίαση της συνάρτησης της λύσης
, τις αντίστοιχες μιγαδικές ρίζες! (Ίσως αυτό ξεπερνά τις δυνατότητες του συγκεκριμένου προγράμματος;) Παρατηρώ επίσης ότι το τρίγωνο των εικόνων των
φαίνεται να παραμένει όμοιο προς εαυτό, γι αυτό και δεν μπορείς να πλησιάσεις το
πέραν ενός σημείου -- αν μπορούσες να τυχαιοποιήσεις (randomize) πλήρως τις θέσεις των
θα είχαμε ακόμη καλύτερο, πλήρες θα έλεγα, αποτέλεσμα.] 

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης