http://www.youtube.com/watch?v=PCu_BNNI5x4
Συντονιστής: Γιώργος Ρίζος
;;;; Μου το παρουσιάσε απόψε ένας μαθητής μου το θεώρησα παράδοξο , όπως και το παραπάνω.Είναι προφανώς λάθος..pito έγραψε:Καλησπέρα.
Θα ήθελα την γνώμη των εκλεκτών συναδέλφων, αν θεωρούν ότι η λύση αυτή είναι σωστή,εφόσον εμπλέκεται και η έννοια του απείρου.
Ακόμη, είναι σωστό ότι;;;; Μου το παρουσιάσε απόψε ένας μαθητής μου το θεώρησα παράδοξο , όπως και το παραπάνω.
Ευχαριστώ.
εδώpito έγραψε:Ακόμη, είναι σωστό ότι;;;; Μου το παρουσιάσε απόψε ένας μαθητής μου το θεώρησα παράδοξο , όπως και το παραπάνω.
Καλησπέρα, όπως έχει γράψει και ο κ. Γιώργος Απόκης σε δημοσίευση του το τελευταίοpito έγραψε:Καλησπέρα.
Θα ήθελα την γνώμη των εκλεκτών συναδέλφων, αν θεωρούν ότι η λύση αυτή είναι σωστή,εφόσον εμπλέκεται και η έννοια του απείρου.
Ακόμη, είναι σωστό ότι;;;; Μου το παρουσιάσε απόψε ένας μαθητής μου το θεώρησα παράδοξο , όπως και το παραπάνω.
Ευχαριστώ.
είναι ένα παράδοξο. Μάλιστα , αν θυμάμαι καλά είχε αναφέρει πως υπάρχει κάποιο λάθος στην απόδειξη. Δε μπορώ να βρω όμως τη δημοσίευση.
pito έγραψε:Καλησπέρα.
Θα συμφωνήσω με τα "κάκιστα Μαθηματικά".Mihalis_Lambrou έγραψε:pito έγραψε:Καλησπέρα.
Οχι δεν είναι σωστή. Είναι ΠΟΛΥ λάθος.
Δεν χρησιμοποιεί καθόλου τον ορισμό της σύγκλισης σειράς. Η δοθείσα είναι αποκλίνουσα. Κάνει πράξεις με την αποκλείνουσα
λες και είναι συγκλίνουσα. Πρόκειται για κάκιστα Μαθηματικά. Εντυπωσιάζει μόνο τους αδαείς.
Φιλικά από το αεροδρόμιο εν αναμονή πτήσης.
Μ.
το χρησιμοποιεί η "θεωρία των χορδών". Δεν ξέρω με ποιον τρόπο γίνεται αυτό, στα πλαίσια αυτής της θεωρίας, αλλά, φαντάζομαι, μια θεωρία φυσικής μπορεί - έχει δικαίωμα να ξεκινάει υποθέτοντας διαφορετικά αξιώματα για τους αριθμούς και τις πράξεις τους.

. Ουσιαστικά αυτό παρουσιάζεται στο βίντεο, η αθροισιμότητα κατά Cesaro.
είναι Abel αθροίσιμη, αλλά όχι Cesaro -και φυσικά αποκλίνει. Το άθροισμά της είναι
...Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα παράδοξου εδώ. Όπως είπε κι ο Αντώνης είναι θέμα τρόπου άθροισης. http://en.wikipedia.org/wiki/1_%2B_2_%2 ... _%E2%8B%AFpito έγραψε:Καλησπέρα.
Ευχαριστώ.
Νομίζω ότι μπορούμε να αποδείξουμε ότι είναι λάθος αν χρησιμοποιήσουμε τον τύποpito έγραψε:Καλησπέρα.
Ευχαριστώ.
, που αποδεικνύεται επαγωγικά. Μήπως εγώ κατάλαβα τον ισχυρισμό λάθος;Βρήκα και για αυτόν τον ισχυρισμό μια λύση.Καρδαμίτσης Σπύρος έγραψε:Ένα ενδιαφέρον βίντεο για τον υπολογισμό της παράστασης
http://www.youtube.com/watch?v=PCu_BNNI5x4
είναι άρτιοι, τότε προφανώς θα τελειώνει σε
. Άρα, δημιουργούνται
ζευγάρια
. Άρα, 
ζευγάρια
και ένας ακόμη άσος. Άρα
.Αυτά που γράφεις είναι το προφανές μέρος. Τα προβλήματα αρχίζουν από εκεί και πέρα. Η παραπάνω απόδειξη όπως και η δική σου κάνουν πήδημα στην σκέψη για να "καταλήξουν" ότι το άθροισμα είναιΝίκος Αϊνστάιν έγραψε: Βρήκα και για αυτόν τον ισχυρισμό μια λύση.
Αν οι όροι τουείναι άρτιοι, τότε προφανώς θα τελειώνει σε
. Άρα, δημιουργούνται
ζευγάρια
. Άρα,
Αν όμως οι όροι είναι περιττός αριθμός, τότε θα υπάρχουν ταζευγάρια
και ένας ακόμη άσος. Άρα
.
Υπάρχει λάθος σε αυτήν την λύση;
. Για παράδειγμα πουθενά δεν χρησιμοποιήθηκε ο ορισμός του απειροαθροίσματος (δες το παραπάνω μποστ μου), που υπάρχει σε όλα τα βιβλία Ανάλυσης.Έχω μια απορία.Mihalis_Lambrou έγραψε:Αυτά που γράφεις είναι το προφανές μέρος. Τα προβλήματα αρχίζουν από εκεί και πέρα. Η παραπάνω απόδειξη όπως και η δική σου κάνουν πήδημα στην σκέψη για να "καταλήξουν" ότι το άθροισμα είναιΝίκος Αϊνστάιν έγραψε: Βρήκα και για αυτόν τον ισχυρισμό μια λύση.
. Άρα, δημιουργούνται
ζευγάρια
. Άρα,
και ένας ακόμη άσος. Άρα
.
Υπάρχει λάθος σε αυτήν την λύση;. Για παράδειγμα πουθενά δεν χρησιμοποιήθηκε ο ορισμός του απειροαθροίσματος (δες το παραπάνω μποστ μου), που υπάρχει σε όλα τα βιβλία Ανάλυσης.
(2 όροι)
(3 όροι)
(4 όροι)
όρους.
; Εγώ πάντως δεν μπορώ να καταλάβω τον συλλογισμό (προφανώς επειδή δεν γνωρίζω ανάλυση).Νίκο το αποτέλεσμα δεν είναιΝίκος Αϊνστάιν έγραψε:Έχω μια απορία.Mihalis_Lambrou έγραψε:Αυτά που γράφεις είναι το προφανές μέρος. Τα προβλήματα αρχίζουν από εκεί και πέρα. Η παραπάνω απόδειξη όπως και η δική σου κάνουν πήδημα στην σκέψη για να "καταλήξουν" ότι το άθροισμα είναιΝίκος Αϊνστάιν έγραψε: Βρήκα και για αυτόν τον ισχυρισμό μια λύση.
. Άρα, δημιουργούνται
ζευγάρια
. Άρα,
και ένας ακόμη άσος. Άρα
.
Υπάρχει λάθος σε αυτήν την λύση;. Για παράδειγμα πουθενά δεν χρησιμοποιήθηκε ο ορισμός του απειροαθροίσματος (δες το παραπάνω μποστ μου), που υπάρχει σε όλα τα βιβλία Ανάλυσης.
Πχ.(2 όροι)
(3 όροι)
(4 όροι)
Παρατηρώ ότι αυτές οι περιπτώσεις υποκύπτουν στον κανόνα που είχα παραθέσει. Με την ίδια λογική μπορούμε να καταλάβουμε ότι ισχύουν και γιαόρους.
Μήπως η ανάλυση κάνει την διαφορά και το αποτέλεσμα βγαίνει; Εγώ πάντως δεν μπορώ να καταλάβω τον συλλογισμό (προφανώς επειδή δεν γνωρίζω ανάλυση).
Με εκτίμηση,
Νίκος
, είναι λάθος αυτό που δείχνει το video. Χρησιμοποιεί υποτιθέμενα "Μαθηματικά" για να μπερδέψει.
παίρνει πότε την τιμή
και πότε την τιμή
για πεπερασμένο πλήθος από
. kostas_zervos έγραψε:Νίκος Αϊνστάιν έγραψε:Mihalis_Lambrou έγραψε:Νίκος Αϊνστάιν έγραψε:
Νίκο το αποτέλεσμα δεν είναι, είναι λάθος αυτό που δείχνει το video. Χρησιμοποιεί υποτιθέμενα "Μαθηματικά" για να μπερδέψει.
Το άθροισμαπαίρνει πότε την τιμή
και πότε την τιμή
.
Δεν υπάρχει όμως σαν άθροισμα άπειρων όρων.
[/quote]Everville έγραψε:Mihalis_Lambrou έγραψε:Νίκος Αϊνστάιν έγραψε:
Νίκο το αποτέλεσμα δεν είναι, είναι λάθος αυτό που δείχνει το video. Χρησιμοποιεί υποτιθέμενα "Μαθηματικά" για να μπερδέψει.
και πότε την τιμή
.
Ο Λέοναρντ Όιλερ (Leonard Euler)(1707 - 1783) ήταν Ελβετός μαθηματικός. ......Everville έγραψε:Δεν είδα το βίντεο και δεν ξέρω πως το αποδεικνύει, πάντως το παραπάνω άπειρο άθροισμα είναι όντως 1/2. Είναι γνωστό άθροισμα και η απόδειξή του γενικά υπάρχει σε διάφορα βιβλία ανάλυσης σχετικά με σύγκλιση σειρών / εναλλάσσουσες σειρές. (Ακόμα και τα βιβλία του ΕΑΠ το αναφέρουν!). Δεν πρέπει να φαίνεται περίεργο γιατι έχουμε να κάνουμε με άπειρα αθροίσματα.

Θα ήθελα να δω τα βιβλία που αναφέρουν ότι το άθροισμα αυτό είναιEverville έγραψε:kostas_zervos έγραψε:Νίκος Αϊνστάιν έγραψε:Mihalis_Lambrou έγραψε:Νίκος Αϊνστάιν έγραψε:
και πότε την τιμή
.
Δεν είδα το βίντεο και δεν ξέρω πως το αποδεικνύει, πάντως το παραπάνω άπειρο άθροισμα είναι όντως 1/2. Είναι γνωστό άθροισμα και η απόδειξή του γενικά υπάρχει σε διάφορα βιβλία ανάλυσης σχετικά με σύγκλιση σειρών / εναλλάσσουσες σειρές. (Ακόμα και τα βιβλία του ΕΑΠ το αναφέρουν!). Δεν πρέπει να φαίνεται περίεργο γιατι έχουμε να κάνουμε με άπειρα αθροίσματα.
.
και
να συγκλίνει.
.
σαν αριθμό , ο οποίος όμως δεν υπάρχει , αφού η σειρά δεν συγκλίνει.
και να έχουμε την εξίσωση
.
, τότε
, Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες