Απλά αναρωτήθηκα αν θα μπορούσε σε μια εξίσωση που έχει και απόλυτο χ και σκέτο χ τη λύση που παίρνουμε από τις περιπτώσεις του απολύτου να χρειάζεται να την ελέγξω και από έναν περιορισμό σαν τον παραπάνω.Δε θα μπορούσε δηλαδή ποτέ μια εξίσωση σαν την παραπάνω να μου δώσει λύση χ=4 και να πω ότι απορρίπτεται γιατί πρέπει και το δεύτερο μέλος να είναι θετικό; Όχι ε;
Απλή απορία-ερώτηση;
Συντονιστής: stranton
Απλή απορία-ερώτηση;
Διδάσκω για πρώτη φορά άλγεβρα α΄λυκείου και λύνοντας μια εξίσωση καταλήγω ότι 5[χ-2]=-18(χ-3) . -Η αγκύλη είναι απόλυτο-. Κατευθείαν πριν πάρω περιπτώσεις για το απόλυτο πήρα περιορισμό χ<3 και όταν έλυσα κανονικά την εξίσωση για χ> ή ίσο του2 και γιαχ<2 είδα ότι ο περιορισμός που πήρα ήταν περιττός γιατί η λύση έβγαινε 64 προς 23.
Απλά αναρωτήθηκα αν θα μπορούσε σε μια εξίσωση που έχει και απόλυτο χ και σκέτο χ τη λύση που παίρνουμε από τις περιπτώσεις του απολύτου να χρειάζεται να την ελέγξω και από έναν περιορισμό σαν τον παραπάνω.Δε θα μπορούσε δηλαδή ποτέ μια εξίσωση σαν την παραπάνω να μου δώσει λύση χ=4 και να πω ότι απορρίπτεται γιατί πρέπει και το δεύτερο μέλος να είναι θετικό; Όχι ε;
- Κοτρώνης Αναστάσιος
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Re: Απλή απορία-ερώτηση;
Νομίζω πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα, γιατί, παίρνοντας περιπτώσεις, τα απόλυτα φεύγουν με ισοδυναμία, επομένως αν έχω κάποια λύση σε μία από τις εξισώσεις που θα προκύψουν, θα είναι και λύση της αρχικής.
Εσύ....; Θα γίνεις κανίβαλος....;
- polysot
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Όχι, αλλά μπορείς να την λύσεις χωρίς τον περιορισμό χ<3 και να κάνεις επαλήθευση στο τέλος, αν και δεν συμφωνώ με αυτόν τον τρόπο.
Σωτήρης Δ. Χασάπης
Ζήσε τα μαθηματικά σου!
-----------------------------
"There is a scientific taste just as there is a literary or artistic one", Renan
"The journey of a thousand miles begins with one step.", Lao Tzu
Ζήσε τα μαθηματικά σου!
"There is a scientific taste just as there is a literary or artistic one", Renan
Εγω πιστευω οτι πρεπει να βαλουμε τον περιορισμο για να μαθουν οι μαθητες να ελεγχουν και σε περιπτωση που υπαρχει κατι προφανες να αποριπτετε και να μην παιδευονται αδικα.
Για αυτη την αποψη μου εχω στο μυαλο μου ενα παραδειγμα που μας ειπε ο κ.Θωμαιδης στο σεμιναρια διδακτικης οτι δοθηκε μια ασκηση σε τεταρτοετεις μαθηματικους απολυτη τιμη μιας παραστασης ισον με μειον απολυτη τιμη μιας αλλης παραστασης και εκτος απο μερικους που ειδαν το προφανες υπηρξαν καποιοι που γεμισαν 4 σελιδες πραξεις περιπτωσεων για να τις απορριψουν ολες και να φτασουν στο προφανες.
Για αυτη την αποψη μου εχω στο μυαλο μου ενα παραδειγμα που μας ειπε ο κ.Θωμαιδης στο σεμιναρια διδακτικης οτι δοθηκε μια ασκηση σε τεταρτοετεις μαθηματικους απολυτη τιμη μιας παραστασης ισον με μειον απολυτη τιμη μιας αλλης παραστασης και εκτος απο μερικους που ειδαν το προφανες υπηρξαν καποιοι που γεμισαν 4 σελιδες πραξεις περιπτωσεων για να τις απορριψουν ολες και να φτασουν στο προφανες.
Μαραντιδης Φωτης
- polysot
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Ναι, ναι βέβαια συμφωνώ να παίρνονται όλοι οι περιορισμοί "εκεί που πρέπει". Είναι σημαντικότατο εξάλλου να ξέρουν να το κάνουν αυτό τα παιδιά, διότι αργότερα στην Γ΄λυκείου που θα πρέπει να βρίσκουν σύνολα τιμών για παράδειγμα, αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις δε γίνεται η δουλειά με επαλήθευση.
Σωτήρης Δ. Χασάπης
Ζήσε τα μαθηματικά σου!
Ζήσε τα μαθηματικά σου!
Εγώ δεν διδάσκω τέτοιες ασκήσεις στην Α΄Λυκείου , είναι εκτός ,αλλά η λύση σου είναι καλή.
Σπύρος Π.
Σπύρος Π.
-
Μπάμπης Στεργίου
- Επιμελητής
Απάντησαν ήδη ωραία οι συνάδελφοι . Συμφωνώ και γω ότι πρώτα ενδείκνυται(χωρίς να είναι όμως αναγκαίο) να εξασφαλίσουμε πότε μια τέτοια ισότητα μπορεί να συμβαίνει. Άρα , το να βάλουμε περιορισμό για το β΄μέλος είναι πολύ συνετή ενέργεια. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τη μέθοδο επίλυσης που θέλουμε να ακολουθήσουμε.
Από κει και πέρα δεν χρειάζεται η διάκριση περιπτώσεων , αφού πέφτουμε στην ισοδυναμία :
ή
,
όπου για θ παίρνεις το δεύτερο μέλος.Η μία λυση που θα προκύψει θα απορριφθεί λόγω του περιορισμού.
Γενικά, αυτή τη μορφή εξισώσεων μπορούμε να τη λύσουμε με διάφορους τρόπους.
Μπάμπης
Από κει και πέρα δεν χρειάζεται η διάκριση περιπτώσεων , αφού πέφτουμε στην ισοδυναμία :
ή
, όπου για θ παίρνεις το δεύτερο μέλος.Η μία λυση που θα προκύψει θα απορριφθεί λόγω του περιορισμού.
Γενικά, αυτή τη μορφή εξισώσεων μπορούμε να τη λύσουμε με διάφορους τρόπους.
Μπάμπης
- polysot
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Από που προκύπτει το εκτός;spege έγραψε:Εγώ δεν διδάσκω τέτοιες ασκήσεις στην Α΄Λυκείου , είναι εκτός ,αλλά η λύση σου είναι καλή.
Σπύρος Π.
Σωτήρης Δ. Χασάπης
Ζήσε τα μαθηματικά σου!
Ζήσε τα μαθηματικά σου!
- Christos.N
Άπο την εμπειρία της τάξης και απο την ταχύτητα της ύλης σε αυτήν την τάξη μάλλον...
Χρήστος Ντάβας
Wir müssen wissen — wir werden wissen! D.Hilbert
Wir müssen wissen — wir werden wissen! D.Hilbert
Οι ασκήσεις της Β΄ομάδας είναι έξω όλες και ταιριάζει με την 4Βpolysot έγραψε:Από που προκύπτει το εκτός;spege έγραψε:Εγώ δεν διδάσκω τέτοιες ασκήσεις στην Α΄Λυκείου , είναι εκτός ,αλλά η λύση σου είναι καλή.
Σπύρος Π.
Νομίζω ότι ο περιορισμός για το
ή
είναι περιττός. Θα ήταν απαραίτητος αν ακολουθούσαμε λύση με ύψωση στο τετράγωνο κατά μέλη γιατί αλλιώς χάνεται η ισοδυναμία.
Δηλαδή αν θέλουμε να λύσουμε την εξίσωση
θα θέσουμε περιορισμό
; και θα ελέγξουμε τις λύσεις ή θα την λύσουμε κατά τα γνωστά ;
Π.Γ
ή
είναι περιττός. Θα ήταν απαραίτητος αν ακολουθούσαμε λύση με ύψωση στο τετράγωνο κατά μέλη γιατί αλλιώς χάνεται η ισοδυναμία.Δηλαδή αν θέλουμε να λύσουμε την εξίσωση
θα θέσουμε περιορισμό
; και θα ελέγξουμε τις λύσεις ή θα την λύσουμε κατά τα γνωστά ;Π.Γ
- polysot
- Επιμελητής
- Επικοινωνία:
Νομίζω ότι δεν είναι και τόσο περίπλοκη ή δύσκολη για να είναι εκτός ύλης, σύμφωνα με το πνεύμα των οδηγιών του υπουργείου! Εκτός αυτού, επαναλαμβάνω ότι είναι χρήσιμη περίπτωση τόσο στην άλγεβρα β΄λυκείου, όσο και στην κατεύθυνση γ΄λυκείου. Θα τις κάνουν τότε;spege έγραψε:Οι ασκήσεις της Β΄ομάδας είναι έξω όλες και ταιριάζει με την 4Βpolysot έγραψε:Από που προκύπτει το εκτός;spege έγραψε:Εγώ δεν διδάσκω τέτοιες ασκήσεις στην Α΄Λυκείου , είναι εκτός ,αλλά η λύση σου είναι καλή.
Σπύρος Π.
Σωτήρης Δ. Χασάπης
Ζήσε τα μαθηματικά σου!
Ζήσε τα μαθηματικά σου!
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης