ΑΝΤΊΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ

Συντονιστής: m.pαpαgrigorakis

ioakim

ΑΝΤΊΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ioakim » Τετ Σεπ 16, 2009 8:28 pm

ΠΩΣ ΘΑ ΒΡΩ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ Ψ= sqrt[3-sqrt(4-x)]

k-ser
Επικοινωνία:

Re: ΑΝΤΊΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από k-ser » Τετ Σεπ 16, 2009 9:30 pm

Η συνήθης διαδικασία εύρεσης της αντίστροφης είναι η εξής:
1. Βρίσκουμε το πεδίο ορισμού της συνάρτησης.
2. Εξετάζουμε το "1-1". Αν η συνάρτηση δεν είναι "1-1" η "αντίστροφη σχέση" δεν είναι συνάρτηση.
3. Βρίσκουμε το σύνολο τιμών της συνάρτησης, αναζητώντας τα y\in \mathbb{R} για τα οποία η εξίσωση f(x)=y έχει λύση, ως προς x, στο πεδίο ορισμού της συνάρτησης. Η λύση αυτή θα είναι μοναδική, (γατί;)
4. Αν η λύση, ως προς x, είναι η x=g(y) τότε θα είναι f^{-1}(y)=g(y) για όλα τα y που ικανοποιούν τους περιορισμούς που βρήκαμε για το y στο βήμα 3.

Δεν ξεχνάμε ότι η αντίστροφη συνάρτηση της f ορίζεται από την σχέση:\color{red}f(x)=y \Leftrightarrow f^{-1}(y)=x.

Προσπάθησε να εφαρμόσεις τα παραπάνω στην συνάρτηση την οποία δίνεις.

Ελπίζω να βοήθησα.

Κώστας Σερίφης
ann79

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ann79 » Τρί Ιουν 13, 2017 6:13 pm

Καλησπέρα. Στην εύρεση της αντιστρόφου της παραπάνω συνάρτησης, καθώς το πεδίο ορισμού της είναι το [-5,4] θα πρέπει να απαιτήσουμε και το x=4-(3-y^{2})^{2} που καταλήγουμε να ανήκει στο [-5,4]; (Πέραν του ότι πρέπει y\in[0,\sqrt{3}])

Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Τρί Ιουν 13, 2017 8:10 pm

ann79 έγραψε:Καλησπέρα. Στην εύρεση της αντιστρόφου της παραπάνω συνάρτησης, καθώς το πεδίο ορισμού της είναι το [-5,4] θα πρέπει να απαιτήσουμε και το x=4-(3-y^{2})^{2} που καταλήγουμε να ανήκει στο [-5,4]; (Πέραν του ότι πρέπει y\in[0,\sqrt{3}])
Για απάντηση μετά από έξι και βάλε χρόνια, καλά είναι. Σε σύγκριση είχα σήμερα στο διαγωνισμά μου φοιτητή στο 60-στό εξάμηνο των σπουδών του. Ο νόμος Διαμαντοπούλου τον είχε διώξει αλλά με κάποια ρύθμιση πιο πρόσφατου Υπουργού Παιδείας, επανήλθε. Αν ακολουθήσει την ίδια ταχύτητα στις σπουδές του όπως μέχρι τώρα, θα χρειαστεί ακόμα περί τα 120 χρόνια σπουδών. Νομίζω ότι θα έχω βγει στην σύνταξη.

ann79

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ann79 » Τρί Ιουν 13, 2017 8:27 pm

Mihalis_Lambrou έγραψε:
ann79 έγραψε:Καλησπέρα. Στην εύρεση της αντιστρόφου της παραπάνω συνάρτησης, καθώς το πεδίο ορισμού της είναι το [-5,4] θα πρέπει να απαιτήσουμε και το x=4-(3-y^{2})^{2} που καταλήγουμε να ανήκει στο [-5,4]; (Πέραν του ότι πρέπει y\in[0,\sqrt{3}])
Για απάντηση μετά από έξι και βάλε χρόνια, καλά είναι. Σε σύγκριση είχα σήμερα στο διαγωνισμά μου φοιτητή στο 60-στό εξάμηνο των σπουδών του. Ο νόμος Διαμαντοπούλου τον είχε διώξει αλλά με κάποια ρύθμιση πιο πρόσφατου Υπουργού Παιδείας, επανήλθε. Αν ακολουθήσει την ίδια ταχύτητα στις σπουδές του όπως μέχρι τώρα, θα χρειαστεί ακόμα περί τα 120 χρόνια σπουδών. Νομίζω ότι θα έχω βγει στην σύνταξη.
Δεν καταλαβαίνω το μήνυμα σας.

Άβαταρ μέλους
Γιώργος Ρίζος
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιώργος Ρίζος » Τρί Ιουν 13, 2017 8:32 pm

Mihalis_Lambrou έγραψε: Για απάντηση μετά από έξι και βάλε χρόνια, καλά είναι. Σε σύγκριση είχα σήμερα στο διαγωνισμά μου φοιτητή στο 60-στό εξάμηνο των σπουδών του. Ο νόμος Διαμαντοπούλου τον είχε διώξει αλλά με κάποια ρύθμιση πιο πρόσφατου Υπουργού Παιδείας, επανήλθε. Αν ακολουθήσει την ίδια ταχύτητα στις σπουδές του όπως μέχρι τώρα, θα χρειαστεί ακόμα περί τα 120 χρόνια σπουδών. Νομίζω ότι θα έχω βγει στην σύνταξη.

Μετά την ένταση των ημερών, μερικές πιο χαλαρές αναρτήσεις είναι, νομίζω, απαραίτητες.
φοιτητές.jpg
φοιτητές.jpg (75.58 KiB) Προβλήθηκε 1223 φορές

Άβαταρ μέλους
exdx
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από exdx » Τρί Ιουν 13, 2017 8:45 pm

Ναί , διότι το απαιτεί ο ορισμός του συνόλου τιμών .
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα μοιάζει σαν περιττή διαδικασία .

Δες όμως την \displaystyle{f(x) = \frac{{{x^3} - 8}}{{{x^3} - 2{x^2} + x - 2}}}

Kαλαθάκης Γιώργης
Απάντηση

Επιστροφή σε “ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΑ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης