![a_n=\sqrt[n]{1+sin(n)} a_n=\sqrt[n]{1+sin(n)}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/67c900f4347a2ff6990b860f14e43034.png)
Είναι (νομίζω) μια καλή άσκηση από τα φοιτητικά μου χρόνια
Συντονιστές: grigkost, Κοτρώνης Αναστάσιος
![a_n=\sqrt[n]{1+sin(n)} a_n=\sqrt[n]{1+sin(n)}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/67c900f4347a2ff6990b860f14e43034.png)

, όπου
. Τότε,
. Αλλά
και επειδή
, παίρνουμε
. Από την ανισότητα
για μικρά χ, έχουμε
το οποίο τείνει στο 1 όταν το ν τείνει στο άπειρο. Από εδώ βγαίνει εύκολα ότι η ακολουθία τείνει στο ν.
είναι άρρητος τότε το σύνολο των δεκαδικών μερών των αριθμών
είναι πυκνό στο
(Υπάρχει στο An Introduction to the theory of Numbers των Hardy-Wright) συνάγουμε εύκολα από την συνέχεια του ημιτόνου ότι και το σύνολο των
είναι πυκνό στο
και τελικά το σύνολο των αριθμών
είναι πυκνό στο
. Θεωρούσα βέβαιο ότι αποκλίνει. Προσπαθώντας να δώσω κάποια απόδειξη ότι αποκλίνει πρόσεξα ότι έχουμε και μία
-οστή ρίζα που "ανεβάζει" τελικά τα
στα
. 'Αλλαξα γνώμη και τελικά βάλθηκα να αποδείξω ότι η ακολουθία συγκλίνει, αναπόφευκτα, στο 1. Το αρκει που κατέληξα ήταν
έχει όριο το 1.
δεν διαδραματίζει κάποιον ειδικό ρόλο βάλθηκα να αποδείξω ότι για κάθε άρρητο
(με το ενδεχόμενο να χρειστεί η ενισχυμένη υπόθεση να είναι υπερβατικός) η ακολουθία η
έχει όριο 1. Αναπόφευκτα κοίταξα στα σχετικά με τις προσεγγίσεις αρρήτων από ρητούς αλλά δεν βρήκα κάποιο τόσο κοφτερό αποτέλεσμα σαν αυτό που παρέθεσε ο Δημήτρης. Σηκώθηκα σήμερα φρέσκος -φρέσκος να συνεχίσω αλλά βρήκα την απόδειξη του Δημήτρη.
Νομίζω οτι παρασύρθηκες Αντώνη λεγονταςantonis_math έγραψε:
και
Εδώ το
και όχι
Νίκο, αύριο στο γραφείο μάλλον θα μπορώ να κατεβάσω το άρθρο. Λογικά εδώ απαγορεύεται να τα βάλω. Δεν ξέρω με pm τι επιτρέπεται και τι όχι. Τέλος πάντων. Αν μπορέσω να καταλάβω το άρθρο (μάλλον απίθανο) θα εξηγήσω εδώ τι λέει. (Φοβάμαι ότι η απόδειξη θα είναι αρκετά τεχνική. Ίσως όμως ένα πιο αδύναμο αποτέλεσμα να μπορεί να αποδειχθεί πιο εύκολα.)nsmavrogiannis έγραψε: Το θεώρημα, λογικά, πρέπει να περιλαμβάνεται στο άρθρο
A Lower Bound for Rational Approximations to
που δημοσιεύθηκε στο Journal of Number Theory ( Vol.43 NO.1 / 1993 ). Αν κάποιος φίλος έχει πρόσβαση στο συγκεκριμένο περιοδικό θα του ήμουν ευγνώμων αν μου έστελνε το άρθρο.
Ευχαριστίες στον Ροδόλφο για την άσκηση και στον Δημήτρη για την λύση.
Μαυρογιάννης
Ροδόλφε δεν βλέπω ακόμη πως μπορώ να το δείξω με κάποιον άλλο τρόπο. Εσύ γνωρίζεις καμιά διαφορετική λύση;R BORIS έγραψε: Ευχαριστώ πολύ για την ενασχόλησή σας
Μήπως όμως υπάρχει άλλος τρόπος για να αποφύγουμε το θεώρημα του M . Hata ? κάτι σαν limsup, liminf ?
με
ισχύει τελικά
ισοδύναμα ότι για κάθε
σχεδόν όλoi οι όροι της ακολουθίας
είναι εκτός του διαστήματος
την στιγμή που ξέρουμε ότι άπειροι όροι βρίσκονται κοντά στο 0! Μου φαίνεται περίεργο να μην διαδραματίζει κάποιο ρόλο ο
.nsmavrogiannis έγραψε:Το θεώρημα, λογικά, πρέπει να περιλαμβάνεται στο άρθρο
A Lower Bound for Rational Approximations to
που δημοσιεύθηκε στο Journal of Number Theory ( Vol.43 NO.1 / 1993 ). Αν κάποιος φίλος έχει πρόσβαση στο συγκεκριμένο περιοδικό θα του ήμουν ευγνώμων αν μου έστελνε το άρθρο.
Άστα Νίκο. Αυτό τον καιρό τρέχω και δεν φτάνω. Γι ' αυτό έχω κάπως σιγήσει από την Λέσχη. Σας διαβάζω όμως και χαίρομαι. Υπό άλλες συνθήκες θα είχα γράψει πολλά μηνύματα στις εξαιρετικές συζητήσεις του mathematica αλλά .... τρέχουν πιο γρήγορα από μένα και δεν προλαβαίνω.nsmavrogiannis έγραψε:Μιχάλη αφού η σπουδή σου να βοηθήσεις ... επικράτησε της προσοχής
nsmavrogiannis έγραψε:Μου φαίνεται περίεργο να μην διαδραματίζει κάποιο ρόλο ο.
Με τρώει η περιέργεια!
. Από αυτό μπορούμε να δείξουμε ότι για κάθε ακέραιους p,q με q αρκετά μεγάλο, και κάθε 0<ε<1,
. (Ισχύει και αντίστροφα.)Να σε καλωσορίσουμε στην λέσχη. Συνέχισε να συμμετέχεις στις συζητήσεις μας.seyes έγραψε:Καλησπέρα σε όλους τους συναδέρφους! Είμαι νέο μέλος και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθώ τις συζητήσεις σας! Έχω κάτι για το αρχικό ερώτημα, μου φαίνεται σωστό. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.
Προσπαθώ να το γράψω στο eqeditor αλλα μου βγαζει συνεχως σφαλμα στη σελίδα οπότε το εχω επισυναψει
και ότι
. Αυτό όμως δεν μας δίνει σύγκλιση. Θα μπορούσε π.χ. η ακολουθία να είναι 0,1,0,1,... ('Οπως θα συνέβαινε αν για παράδειγμα είχαμε
αντί
.)Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες