Εύρεση f-2-

Εδώ θα καταχωρούνται ασκήσεις οι οποίες συνδυάζουν τουλάχιστον δύο διαφορετικά εκ των παραπάνω κεφάλαια και έχουν επαναληπτικό χαρακτήρα.

Συντονιστής: Καρδαμίτσης Σπύρος

Άβαταρ μέλους
Φωτεινή
Επιμελητής

Εύρεση f-2-

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Φωτεινή »

καλημέρα, :logo:

... :arrow: Έστω συνάρτηση \bf \color{blue}f:\mathbb{R}\to \mathbb{R},\,\,\,\mu\epsilon\,\,\, f(0)=1,για την οποία ισχύει \displaystyle{:\bf \color{blue}|e^xf(y)-e^yf(x)|\leq (x-y)^2} για κάθε \bf \color{blue}x,y\in \mathbb{R}

Να δείξετε ότι \bf \color{blue} f(x)=e^x,\,\, x\in \mathbb{R}
Φωτεινή Καλδή
Άβαταρ μέλους
polysot
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Re: Εύρεση f-2-

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από polysot »

Στα γρήγορα :
το όριο \displaystyle{:\bf \color{blue}\lim _{x->y}\frac{e^xf(y)-e^yf(x)}{x-y}} βγαίνει 0 και προσθαφαιρώντας e^xf(x) στον αριθμητή έχουμε το αποτέλεσμα. Έχω μόνο μία ερώτηση αν χρειάζεται η συνέχεια της f...

Το απόγευμα οι λεπτομέρειες...
Σωτήρης Δ. Χασάπης

Ζήσε τα μαθηματικά σου!
-----------------------------
"There is a scientific taste just as there is a literary or artistic one", Renan
"The journey of a thousand miles begins with one step.", Lao Tzu
Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάκης Χατζόπουλος »

Νομίζω ότι χρειάζεται παράγωγος της f, αν είναι έτσι τότε δίνω λύση, (για ευκολία δίνω όπου y το \displaystyle{ 
x_0  
}) κακές συνήθειες!!

\displaystyle{ 
\left| {e^x f\left( {x_0 } \right) - e^{x_0 } f\left( x \right)} \right| \le \left( {x - x_0 } \right)^2  \Leftrightarrow \left| {\frac{{e^x f\left( {x_0 } \right) - e^{x_0 } f\left( x \right)}}{{x - x_0 }}} \right| \le \left| {x - x_0 } \right| \Leftrightarrow  - \left( {x - x_0 } \right) \le \frac{{e^x f\left( {x_0 } \right) - e^{x_0 } f\left( x \right)}}{{x - x_0 }} \le \left( {x - x_0 } \right) 
} από κριτήριο παρεμβολής έχουμε:

\displaystyle{ 
\mathop {\lim }\limits_{x \to x_0 } \frac{{e^x f\left( {x_0 } \right) - e^{x_0 } f\left( x \right)}}{{x - x_0 }} = 0 
} όμως,

\displaystyle{ 
\mathop {\lim }\limits_{x \to x_0 } \frac{{e^x f\left( {x_0 } \right) - e^{x_0 } f\left( x \right)}}{{x - x_0 }} = \mathop {\lim }\limits_{x \to x_0 } \frac{{e^x f\left( {x_0 } \right) - e^{x_0 } f\left( {x_0 } \right) + e^{x_0 } f\left( {x_0 } \right) - e^{x_0 } f\left( x \right)}}{{x - x_0 }} = \mathop {\lim }\limits_{x \to x_0 } \left[ {\frac{{e^x  - e^{x_0 } }}{{x - x_0 }} \cdot f\left( {x_0 } \right) - \frac{{f\left( x \right) - f\left( {x_0 } \right)}}{{x - x_0 }} \cdot e^{x_0 } } \right] 
} \displaystyle{ 
 = e^{x_0 } f\left( {x_0 } \right) - f'\left( {x_0 } \right)e^{x_0 }  
}

οπότε, \displaystyle{ 
e^{x_0 } f\left( {x_0 } \right) - f'\left( {x_0 } \right)e^{x_0 }  = 0 \Leftrightarrow f'\left( {x_0 } \right) = f\left( {x_0 } \right) 
} άρα για κάθε χ ισχύει: \displaystyle{ 
f'\left( x \right) = f\left( x \right) 
} δηλαδή \displaystyle{ 
f\left( x \right) = c \cdot e^x  
}, όμως \displaystyle{ 
f\left( 0 \right) = 1 
} οπότε προκύπτει, \displaystyle{ 
f\left( x \right) = e^x  
}
(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Φωτεινή
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Φωτεινή »

polysot έγραψε: Έχω μόνο μία ερώτηση αν χρειάζεται η συνέχεια της f...
Μάκης Χατζόπουλος έγραψε:Νομίζω ότι χρειάζεται παράγωγος της f
Σωτήρη,Μάκη :την ξανα κοίταξα, δεν λέει ούτε για συνέχεια ,ούτε για παραγωγίσιμη
Φωτεινή Καλδή
hsiodos
Διευθύνον Μέλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hsiodos »

Καλό μεσημέρι

Νομίζω ότι ο τρόπος του Μάκη δουλεύει , αρκεί πρώτα να αιτιολογηθεί ότι το \displaystyle{\mathop {\lim }\limits_{x \to x_o } \frac{{f(x) - f(x_0 )}}{{x - x_o }}} υπάρχει , είναι εύκολο εκεί που το έχει φτάσει ,πριν υπολογισθεί το τελευταίο όριο.

Γιώργος
Γιώργος Ροδόπουλος
Άβαταρ μέλους
chris_gatos
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris_gatos »

Mα τι να λέει, αφού πρώτα πρέπει να τα αποδείξουμε!!
Για y=x0 η δοθείσα γίνεται:

\displaystyle{ 
|e^{x_0 } f(x) - e^x f(x_0 )| \le \left( {x - x_0 } \right)^2  
}
Προσθαφαιρώντας το
\displaystyle{ 
e^{x_0 } f(x_0 ) 
}
έχω:

\displaystyle{ 
|e^{x_0 } f(x) - e^{x_0 } f(x_0 ) + e^{x_0 } f(x_0 ) - e^x f(x_0 )| \le \left( {x - x_0 } \right)^2  
}
(1)

Μετά απο κατάλληλες παραγοντοποιήσεις και πράξεις :

\displaystyle{ 
\frac{{ - (x - x_0 )^2  + \left( {e^x  - e^{x_0 } } \right)f(x_0 )}}{{e^{x_0 } }} + f(x_0 ) \le f(x) \le \frac{{(x - x_0 )^2  + \left( {e^x  - e^{x_0 } } \right)f(x_0 )}}{{e^{x_0 } }} + f(x_0 ) 
}
Αν πάρω όρια στο x0 θα δώ πως οι δύο ακραίες ποσότητες τείνουν στο f(x0). Συνεπώς απο το κριτήριο παρεμβολής θα ισχύει:

\displaystyle{ 
\mathop {\lim }\limits_{x \to x_0 } f(x) = f(x_0 ) 
}
Aρα η f συνεχής στο τυχαίο x0, δηλαδή παντού.

Κάπως παρόμοια θα εργαστώ γαι για την παράγωγο, Για χ διαφορετικό του x0, έχω, διαιρώντας με |x-x0|και μετά απο πράξεις:
\displaystyle{ 
\frac{{\frac{{e^x  - e^{x_0 } }}{{x - x_0 }}f(x_0 ) - |x - x_0 |}}{{e^{x_0 } }} \le \frac{{f(x) - f(x_0 )}}{{x - x_0 }} \le \frac{{\frac{{e^x  - e^{x_0 } }}{{x - x_0 }}f(x_0 ) + |x - x_0 |}}{{e^{x_0 } }} 
}

Λαμβάνοντας όρια για χ ->x0, έχουμε πως οι ακραίες ποσότητες τείνουν στο f(x0),αρα απο το κριτήριο παρεμβολής,έχω:

\displaystyle{ 
\mathop {\lim }\limits_{x \to x_0 } \frac{{f(x) - f(x_0 )}}{{x - x_0 }} = f(x_0 ) \Rightarrow f'(x_0 ) = f(x_0 ) 
}
στο τυχαίο x0.
Συνεπώς:

\displaystyle{ 
f'(x) = f(x) \Rightarrow f(x) = ce^x  
}
για κάθε χ πραγματικό, c πραγματικός.

Όμως f(0)=1=> c=1,αρα:

\displaystyle{ 
f(x) = e^x  
}
για κάθε χ πραγματικό.
Χρήστος Κυριαζής
Άβαταρ μέλους
Τηλέγραφος Κώστας
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τηλέγραφος Κώστας »

Ο τροπος του Μακη δουλευει .....
Συνάρτηση f-2.pdf
(58.44 KiB) Μεταφορτώθηκε 101 φορές
Φιλικά
Τηλέγραφος Κώστας
\displaystyle{
F(x) = \int_a^x {f(t)dt} 
}
Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάκης Χατζόπουλος »

Κώστα μετά από την παρατήρηση του Γιώργου αυτό είχα κατά νου, αλλά δεν πρόλαβα να επανορθώσω!

Νομίζω ότι αυτός είναι ο ορθός τρόπος επίλυσης της άσκησης...

Φωτεινή να φανταστείς ότι αυτή την άσκηση πρέπει να την έχω κάπου στο αρχείο μου, αλλά η βιασύνη τρώει την προσπάθεια!!
(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν
Εικόνα
achilleas
Γενικός Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από achilleas »

Θέτουμε \displaystyle{g(x)=\frac{f(x)}{e^x}}. Είναι g(0)=1. Αρκεί να δειχθεί ότι η \displaystyle{g} είναι σταθερή.

Έστω x<y. Θα δείξουμε ότι \displaystyle{g(x)=g(y)}.

1ος τρόπος:

Διαμερίζουμε το [x,y] σε n διαστήματα [x_{k-1},x_k] μήκους \frac{|x-y|}{n}, όπου x_k=x+k\frac{y-x}{n} για k=1,2,\dots,n.

Έχουμε

\displaystyle{|g(x)-g(y)|\leq \sum_{k=1}^n |g(x_{k-1})-g(x_k)| \leq  \sum_{k=1}^n \frac{(x_{k-1}-x_k)^2}{e^{x_{k-1}+x_k} }\leq  \sum_{k=1}^n \frac{(x_{k-1}-x_k)^2}{e^{2x}} =n\cdot \frac{(x-y)^2}{n^2e^{2x}} =\frac{(x-y)^2}{e^{2x}}\cdot \frac{1}{n} \to 0 },

καθώς n \to \infty.

'Αρα g(x)=g(y).

Σημείωση: Ο παραπάνω τρόπος γίνεται κατανοητός σε κάποιον που γνωρίζει όρια, αλλά όχι παραγώγους ακόμη.

2ος τρόπος:

Για x\ne y, είναι

\displaystyle{  
0\leq \Big_|\frac{g(y)-g(x)}{y-x} \Big_| \leq \frac{|e^yf(x)-e^xf(y)|}{|y-x|e^{x+y}} \leq \frac{|y-x|}{e^{x+y}}}

οπότε

\lim_{y\to x}  \frac{g(y)-g(x)}{y-x} =0.

Δηλ. g'(x)=0, κ.ο.κ.

Φιλικά,

Αχιλλέας
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΛΗ Γ'”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης