είναι τέτοιοι ώστε οι αριθμοί
και
να είναι ακέραιοι. Να αποδείξετε ότι οι
είναι ακέραιοι.Συντονιστές: cretanman, silouan, rek2
είναι τέτοιοι ώστε οι αριθμοί
και
να είναι ακέραιοι.
είναι ακέραιοι..
είναι
. Λύνοντας το σύστημα έπεται
(ή ανάποδα τα πρόσημα).
είναι ρητοί, έπεται ότι ο
είναι τετράγωνο ρητού, και από γνωστή θεωρία είναι τετράγωνο φυσικού. Μπορούμε λοιπόν να γράψουμε
για κάποιον φυσικό
.
και
είναι είτε άρτιοι και οι δύο ή περιττοί και οι δύο (άμεσο).
και
είναι είτε άρτιοι και οι δύο ή περιττοί και οι δύο. Συμπεραίνουε από αυτό ότι οι
είναι φυσικοί, όπως θέλαμε να δείξουμε.Ας το δούμε διαφορετικά.
είναι ρίζες τριωνύμου με μεγιστοβαθμιο συντελεστή 1.
είναι ακέραιος.
είναι ακέραιοι.Σταύρο, σωστά. Αλλά από το γεγονός ότι οιΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ έγραψε: ↑Κυρ Απρ 13, 2025 12:53 pmΕίναι εύκολο μα δούμε (παίρνοντας άρτιους, περιττούς ) ότι τοείναι ακέραιος.
Αρα ταείναι ακέραιοι.
είναι ακέραιοι μέχρι να πούμε ότι οι ίδιοι οι
είναι ακέραιοι, θέλει κάποιο βήμα. Στην λύση που ακριβώς αυτό έκανα. Κατά τα άλλα οι λύσεις μας είναι ουσιαστικά ίδιες. Για παράδειγμα το βήμα
χρειάζεται στο πρώτο μου βήμα, να βρούμε τύπο για τα
.Καλημέρα Μιχάλη.Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Κυρ Απρ 13, 2025 8:13 pmΣταύρο, σωστά. Αλλά από το γεγονός ότι οιΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ έγραψε: ↑Κυρ Απρ 13, 2025 12:53 pmΕίναι εύκολο μα δούμε (παίρνοντας άρτιους, περιττούς ) ότι τοείναι ακέραιος.
Αρα ταείναι ακέραιοι.
είναι ακέραιοι μέχρι να πούμε ότι οι ίδιοι οι
είναι ακέραιοι, θέλει κάποιο βήμα. Στην λύση που ακριβώς αυτό έκανα. Κατά τα άλλα οι λύσεις μας είναι ουσιαστικά ίδιες. Για παράδειγμα το βήμα
χρειάζεται στο πρώτο μου βήμα, να βρούμε τύπο για τα
.
Σταύρο, Καλημέρα.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ έγραψε: ↑Δευ Απρ 14, 2025 10:40 amΚαλημέρα Μιχάλη.
Δεν νομίζω σε αυτό τον φάκελλο χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω από το ότι είναι ρίζες τριωνύμου με μεγιστοβάθμιο συντελεστή 1.
Να γίνω πιο σαφής.Mihalis_Lambrou έγραψε: ↑Δευ Απρ 14, 2025 11:29 amΣταύρο, Καλημέρα.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ έγραψε: ↑Δευ Απρ 14, 2025 10:40 amΚαλημέρα Μιχάλη.
Δεν νομίζω σε αυτό τον φάκελλο χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω από το ότι είναι ρίζες τριωνύμου με μεγιστοβάθμιο συντελεστή 1.
Αυτό που εννοώ δεν είναι ότι χρειάζεται αναφορά σε τριώνυμο. Αυτό που εννοώ ειναι ότι αφού ο τύπος για τις ρίζες του τριωνύμου περιέχει τετραγωνική ρίζα, χρειάζεται να πούμε ένα σχόλιο γιατί η τετραγωνική αυτή ρίζα οδηγεί σε ακέραιο.
Σωστό και ωραία σύντομη λύση.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ έγραψε: ↑Δευ Απρ 14, 2025 2:48 pmΝα γίνω πιο σαφής.
Πολυώνυμο με ακέραιους συντελεστές και μεγιστοβάθμιο 1 , αν έχει ρητή ρίζα τότε αυτή είναι ακέραιος.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης