Έστω ότι μπορούμε να διαμερίσουμε το
στα
με 
Τότε

Όμως

Άρα πρέπει ένας άρτιος να ισούται με έναν περιττό, πράγμα άτοπο. Συνεπώς δε μπορούμε να διαμερίσουμε το
ώστε να ικανοποιείται το πρόβλημα.Συντονιστές: cretanman, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, socrates
στα
με 

ώστε να ικανοποιείται το πρόβλημα.
(ως εξωτερική στο τρίγωνο ΑΔΓ).
. και ομοίως στο ισοσκελές τρίγωνο ΑΕΓ έχω
.
ως κατακορυφήν συνεπώς
.
και συνεπώς
, δηλαδή τα σημεία Β,Ι και Γ είναι ομοκυκλικά με κέντρο το Ε.
, συνεπώς η BI είναι διχοτόμος της γωνίας ΑΒΔ και το σημείο Ι είναι το έγκεντρο του τριγώνου ΑΒΓ.
και επειδή το τρίγωνο ΒΙΕ είναι ισοσκελές (
) θα είναι και ισόπλευρο.Hristaras έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 17, 2026 5:57 pmΣτο πρόβλημα 2 της Γ Γυμνασίου έβγαλα ότι δεν υπάρχει κατάλληλος ν ώστε ο Α να είναι τετράγωνο ακεραίου και ο Β κύβος ακεραίου. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι το έχω κάνει λάθος όμως θέλω να το επιβεβαίωσω. Παρόλα αυτά τα υπόλοιπα προβλήματα τα έλυσα σχετικά ευκολα

Η ελάχιστη τιμή είναιHristaras έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 17, 2026 5:57 pmΣτο πρόβλημα 2 της Γ Γυμνασίου έβγαλα ότι δεν υπάρχει κατάλληλος ν ώστε ο Α να είναι τετράγωνο ακεραίου και ο Β κύβος ακεραίου. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι το έχω κάνει λάθος όμως θέλω να το επιβεβαίωσω. Παρόλα αυτά τα υπόλοιπα προβλήματα τα έλυσα σχετικά ευκολα
. Αυτό το βλέπεις αν γράψεις τους αριθμούς σε γινόμενο πρώτων παραγόντων:
και
και από εκεί προχωράς.achilleas έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 17, 2026 3:47 pmΜπορείτε να γράψετε την λύση πιο αναλυτικά διότι δεν καταλαβαίνω τους ισχυρισμούς με κόκκινο.michalis.k έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 17, 2026 2:04 pmΓ λυκείου 2ο
Το σύνολο Α έχει 1013 περιττούς κ 1012 άρτιους
Κάθε περιττός στην γραφή του ως άθροισμα μπορεί να περιέχει 1 ή 3 περιττούς
Κάθε άρτιος 2 ή 4 ή 0
Δηλαδή σε κάθε περίπτωση γίνεται χρήση απ' το σύνολο Α άρτιου αριθμού περιττών αριθμών
Εάν μπορούσε να διαχωριστούν κατά την εκφώνηση θα ίσχυε
1013 αρτιος
άτοπο
ή
περιττούς (άμεσο). Άρα η πεντάδα αυτή περιέχει συνολικά
ή
περιττούς.
ή
ή
άρτιους (άμεσο). Άρα η πεντάδα αυτή περιέχει συνολικά
ή
ή
άρτιους και άρα
ή
ή
περιττούς.
άρτιου πλήθους περιττών αριθμών, και άρα συνολικά είναι άρτιο το πλήθος τους. Άτοπο, γιατί υπάρχουν
περιττοί.
Και το β ερώτημα?Fotis34 έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 17, 2026 6:26 pmΗ ιδέα, πίσω από το Πρόβλημα 3 της Β και Γ Γυμνασίου ( με μικρή διαφορά ). Είναι και αυτό που παρουσιάζω στην εικόνα, και μετά λύνοντας το σύστημα, για το (β) ερώτημα. Για το (α) ερώτημα αφού το τρίγωνο ΑΒΕ είναι ισοσκελές και η ΑΖ διχοτόμος, άρα και διάμεσος προς τη βάση ΒΕ και ύψος του τριγώνου. Αφού είναι διάμεσος το Ζ είναι το μέσο του ΒΕ δηλαδή ισαπέχει από τα σημεία Β και Ε, και άρα ΒΖ=ΖΕ.
Σωστά! Ίση με 10 μοίρες?.ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ έγραψε: ↑Σάβ Ιαν 17, 2026 6:59 pmΣτη Β Γυμνασίου στην γεωμετρία βρήκα κανονική τιμή γωνίας, όχι σε συνάρτηση του ω, αφού το πρόβλημα ζητούσε να βρεθεί το μέτρο της γωνίας και όχι να βρεθεί το μέτρο της γωνίας συναρτήσει του ω.
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 10 επισκέπτες