ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ 2025-2026 (ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ)

Συντονιστές: cretanman, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, socrates

NewMember

Re: ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ 2025-2026 (ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από NewMember » Δευ Μαρ 23, 2026 2:39 pm

Καλησπέρα σας,
Τα ιδιωτικά σχολεία (η πλειοψηφία των οποίων είναι στην Αθήνα), αναδεικνύουν/διαφημίζουν οποιεσδήποτε επιτυχίες έχουν οι μαθητές τους, πολύ περισσότερο από ότι άλλα σχολεία (περισσότερο και από την πλειοψηφία των Προτύπων). Προφανώς αυτό συμβαίνει διότι πρόκειται (και) για επιχειρήσεις και έτσι προσελκύουν μαθητές. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι γίνεται περισσότερη δουλειά στα μαθηματικά (συνολικά) σε αυτά τα σχολεία. Ούτως ή άλλως η πλειοψηφία των μαθητών που διακρίνεται σε αυτούς τους διαγωνισμούς, δεν λύνει τα θέματα των διαγωνισμών με την ύλη που έχει διδαχθεί στο σχολείο.
Γενικά, κατά τη γνώμη μου, δεν αλλοιώνεται ο αξιοκρατικός χαρακτήρας των διαγωνισμών.
Έχω όμως την απορία μιας και πρώτη φορά συμμετείχαμε σε τέτοιο διαγωνισμό (δώσαμε στον Αρχιμήδη με θέματα γυμνασίου): χωρίς προετοιμασία, μπορεί να περάσει κάποιος/α στις διάφορες φάσεις? Αν όχι, μήπως τότε χάνεται η πρωτοτυπία του διαγωνισμού? Δεν ξέρω μπορεί να κάνω και λάθος...

(Αν δείτε πάντως τα αποτελέσματα του Λυκείου για τον Αρχιμήδη, τα δημόσια και πρότυπα σχολεία έχουν πολλές περισσότερες επιτυχίες από τα ιδιωτικά )

Σωτ.Μαζ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σωτ.Μαζ » Δευ Μαρ 23, 2026 9:30 pm

Καλησπέρα σε όλους. Πιστεύω για οποιοδήποτε μαθητή που έχει ένα πάθος με τα μαθηματικά, αυτού του είδους οι διαγωνισμοί , είναι μια απίστευτα μοναδική ευκαιρία να αποδείξει, με μαθηματική ακρίβεια, τις δυνατότητές του, πρωτίστως στον ίδιο του τον εαυτό! Βέβαια θα συμφωνήσω μαζί σας ,πως δίχως προετοιμασία είναι αρκετά δύσκολο να προκριθείς στις φάσεις αλλά και πάλι δεν είναι δεσμευτικό. Η ύλη των γυμνασίων,θα μιλήσω κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια , είναι θεωρώ ελλειπής στο επίπεδο των τελικών. Είμαι μαθητής β γυμνασίου,πήρα μέρος φέτος πρώτη φορά και έφτασα έως στον Αρχιμήδη που μετά δεν τα κατάφερα. Δεν πειράζει ίσα ίσα που αυτό με κάνει να βάλω τα δυνατά μου για την επόμενη φορά όχι για την διάκριση αυτή καθ' αυτή αλλά για να αποδείξω πως δεν στερούμαστε κάτι και εμείς των επαρχιακων δομών. Ίσα ίσα "γινάτι" θέλει..... Προσωπική μου άποψη φυσικά ....

Fotis34

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Fotis34 » Δευ Μαρ 23, 2026 10:22 pm

Αλλάζω λίγο θέμα. Μία λύση με προχωρημένη συνδυαστική για το πρόβλημα \displaystyle{4} των μικρών, μετά από πολύ μελέτη:

Τα 4 λευκά τοποθετούνται έτσι ώστε κάθε γραμμή και κάθε στήλη να περιέχει ακριβώς ένα, άρα οι τρόποι είναι 4!.

Για τα μαύρα απαιτείται επίσης ένα σε κάθε γραμμή και στήλη, χωρίς να συμπίπτει με κάποιο λευκό. Συνεπώς οι δυνατές τοποθετήσεις είναι οι αποδιατάξεις των 4 στοιχείων:

\displaystyle  
!4 = 4!\left(1 - \frac{1}{1!} + \frac{1}{2!} - \frac{1}{3!} + \frac{1}{4!}\right) = 9.

Άρα το πλήθος των τοποθετήσεων είναι:
\displaystyle  
4! \cdot !4 = 24 \cdot 9 = 216.

\displaystyle  
\boxed{216}.

Σχόλιο: Ο γενικός τύπος για την απόδιάταξη \displaystyle{n} στοιχείων:

\displaystyle  
!n = n!\left(1 - \frac{1}{1!} + \frac{1}{2!} - \frac{1}{3!} + \cdots + (-1)^n \frac{1}{n!}\right)

ή μπορεί να το δείτε και έτσι:

\displaystyle  
!n = (n-1)\big(!(n-1) + !(n-2)\big) 
.

\displaystyle{\huge \textbf{\textcolor{blue}{I love tomorrow}}}
Απάντηση

Επιστροφή σε “Θέματα διαγωνισμών (ΕΜΕ, ΚΥΜΕ, BMO, JBMO, IMO, Kangaroo κλπ)”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 6 επισκέπτες