, με
Να βρείτε την ελάχιστη τιμή της παράστασης 
Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, socrates, silouan
, με
Να βρείτε την ελάχιστη τιμή της παράστασης 
και
.Έτσι

να ισχύει αν και μόνο αν
,δηλαδή όταν το τρίγωνο γίνει ορθογώνιο και ισκοσκελές

, με το (=) όταν β = γ (ισοσκελές ορθογώνιο τρίγωνο)
, με το (=) όταν φ = π/4 (ισοσκελές ορθογώνιο τρίγωνο)
Γιώργο, μια χαρά είναι η μέθοδος και δεν βλέπω κανένα πρόβλημα: Αφού τα ελάχιστα των δύο παραστάσεων λαμβάνονται συγχρόνως, η πρόσθεση κατά μέλη είναι επιτρεπτή.Rigio έγραψε:Θα ζητήσω τη γνώμη σας για την παρακάτω αντιμετώπιση <...>
Συγγνώμη ..αλλά γιατί να ισχύει η παραπάνω ανισότητα ?Rigio έγραψε: και, με το (=) όταν φ = π/4 (ισοσκελές ορθογώνιο τρίγωνο)
Οπότε ελάχιστη τιμή προκύπτει 2 +
Έχεις δίκιο. Η ανισότητα πάει ανάποδα.giannisn1990 έγραψε:Συγγνώμη ..αλλά γιατί να ισχύει η παραπάνω ανισότητα ?Rigio έγραψε: και, με το (=) όταν φ = π/4 (ισοσκελές ορθογώνιο τρίγωνο)
Οπότε ελάχιστη τιμή προκύπτει 2 +
πάει ανάποδα

που ισχύει αφού 

.Οχι βεβαια -- απλως μια ακομη περιπτωση οπου θελουμε Α + Β > Γ + Δ εχοντας Α > Γ και Β < Δ: οποτε η συγκρινουμε τις διαφορες (Α-Γ και Δ-Β) η, αν δεν ειμαστε τυχεροι, αναζητουμε 'συνολικη' προσεγγιση (με παραγωγους ας πουμε).chris_gatos έγραψε:Τώρα νομίζω πως είναι πιο στοιχειώδης κι απο...στοιχειώδης. Μπράβο Γιώργο!
Υ.Γ Αλλά για στάσου... Είναι.
Στοιχειωμένη;
Οχι, δεν βλεπω λαθος -- εσυ στην δικη μου λυση?smar έγραψε:Αυτό που συμβαίνει εδώ (δλδ το να πάει η μια ανισότητα κατά τη φορά που θέλουμε αλλά η άλλη να αλλάζει δείχνει ότι η ανισότητα είναι σφιχτή , απλά η μία φορά είναι πιο ""ισχυρή"" από την άλλη και αυτό φαίνεται από τη λύση μου (η οποία παρεπιπτόντως δεν σχολιάστηκε...(έχω κάπου λάθος ?))
.
. Από την άλλη, όπως φαίνεται στις παραπάνω κομψές λύσεις, το Ρ είναι άθροισμα δύο κλασμάτων, το ένα μεγαλύτερο ή ίσο του 2 ενώ το άλλο μικρότερο ή ίσο του
. Δεν είναι λοιπόν τόσο παράδοξο να επιχειρήσει κανείς να αποδείξει ότι το ελάχιστο είναι το
. Τότε οι ισχυρές υποψίες γίνονται βεβαιότητες.Χρήστο, μη το ψάχνεις. Αν ο Σιλουανός (smar) είχε ορθόδοξη λύση στο πρόβλημα, δεν θα έκανε το κόπο να την γράψει εδώ. Ούτε θα πρώτευε στον Αρχιμήδη.chris_gatos έγραψε: η επισήμανση μου έχει να κάνει μόνο με το ''ορθόδοξο'' της λύσης
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης