ΝΙΚΟΣ έγραψε:Αγαπητοί φίλοι,
έχω τη χαρά να παρουσιάσω τα παρακάτω τρία πρωτοεμφανιζόμενα Κριτήρια με αριθμούς, 168, 169, 170 «χρυσού ορθογώνιου τριγώνου» (Αυτά καταχωρήθηκαν στις παραγράφους 5/168, 5/169, 5/170 αντίστοιχα, του νεοδημιουργούμενου βιβλίου μου με τίτλο «Το Χρυσό Ορθογώνιο Τρίγωνο και τα Παράγωγά του»), τα οποία (Κριτήρια), αποτελούν και τα 165, 166, 167 Κριτήρια δικής μου επινόησης.
Έτσι, αναζητάμε πλέον αισίως όλοι μαζί το Κριτήριο 171 «χρυσού ορθογώνιου τριγώνου», ενώ προσωπικά αναζητώ το Κριτήριο 168.
Κριτήριο 168.
5/168. Αν σε ορθογώνιο τρίγωνο ΑΒΓ (γωνΑ=1 ορθή και ΑΓ>ΑΒ), Δ είναι η προβολή του Α στην ΒΓ, Η είναι το ίχνος της διχοτόμου της γωνίας Β στο ύψος του ΑΔ, Ζ είναι η προβολή του Δ στην ΑΒ και το τμήμα ΒΗ αποτελεί διαγώνιο τετράγωνου πλευράς ΔΖ, τότε και μόνο τότε, το τρίγωνο ΑΒΓ είναι «χρυσό».
Κριτήριο 169.
5/169. Αν σε ορθογώνιο τρίγωνο ΑΒΓ (γωνΑ=1 ορθή και ΑΓ>ΑΒ), Δ είναι η προβολή του Α στην ΒΓ, Ε είναι το ίχνος της διχοτόμου της γωνίας Β στην ΑΓ, Τ είναι η προβολή του Δ στην ΑΓ και η διχοτόμος του ΒΕ αποτελεί διαγώνιο τετραγώνου που έχει πλευρά το τμήμα ΑΤ, τότε και μόνο τότε, το τρίγωνο ΑΒΓ είναι «χρυσό».
Κριτήριο 170.
5/170. Αν σε ορθογώνιο τρίγωνο ΑΒΓ (γωνΑ=1 ορθή και ΑΓ>ΑΒ), η διχοτόμος του ΒΕ αποτελεί διαγώνιο τετραγώνου που έχει πλευρά το τμήμα ΕΓ, τότε και μόνο τότε, το τρίγωνο ΑΒΓ είναι «χρυσό».
Αποδείξεις (Σχήμα 43 του συνημμένου μου 54).
Δικές μας αποδείξεις των παραπάνω 168, 169 κριτηρίων δεν θα δοθούν, καθώς αυτές είναι εύκολες, αφού επιτυγχάνονται με ανάλογους τρόπους με εκείνους που ήδη έχουμε χρησιμοποιήσει σε προηγούμενα Κριτήρια. Θα τις δώσουμε όμως αν κριθεί σκόπιμο, ή αν μας ζητηθούν. Όμως, για το Κριτήριο 170 θα βάλουμε τις απδείξεις που έχουμε επιτύχει, επειδή θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό και γιατί η απόδειξή του παρουσιάζει κάποια δυσκολία.
Προτείνουμε σε όλους τους φίλους και προπαντός σε εκείνους που ασχολούνται με τη Γεωμετρία, να ασχοληθούν και να μας παρουσιάσουν τις δικές τους αποδείξεις.
Ευχαριστώ
Νίκος Κυριαζής.
Κριτήριο 170.
Αγαπητοί φίλοι,
έχω τη χαρά να σας δώσω με το παρακάτω συνημμένο μου 74, τo 170 πρωτοεμφανιζόμενο Κριτήριο «χρυσού ορθογώνιου τριγώνου» (έχει καταχωρηθεί στην παράγραφο 5/170 του νεοδημιουργούμενου βιβλίου μου "Το Χρυσό Ορθογώνιο Τρίγωνο κα τα Παράγωγά του"),το οποίο αποτελεί και το 167 Κριτήριο δικής μου επινόησης.
Έτσι, αναζητάμε πλέον αισίως όλοι μαζί το 171 Κριτήριο «χρυσού ορθογώνιου τριγώνου», ενώ προσωπικά αναζητώ το 168 Κριτήριο.
Παρατήρηση.
Το Κριτήριο170, κρίνεται πολύ σημαντικό, καθώς, μετά από αυτό ανοίγεται δρόμος για την επινόηση και πολλών άλλων Κριτηρίων, Χρυσών Ορθογώνιων Τριγώνων, αλλά και των Χρυσών σχημάτων που παράγονται από αυτά. «Όσοι πιστοί προσέλθετε».
Φιλικά
Νίκος Κυριαζής.
=ΕΒ.ΒΗ, τότε και μόνο τότε, το τρίγωνο ΑΒΓ είναι «χρυσό».
=ΑΤ.ΑΗ, τότε και μόνο τότε, το τρίγωνο ΑΒΓ είναι «χρυσό».
=ΒΓ.ΔΘ, (1).
=(ΖΒΔ).
, τότε και μόνο τότε, το τρίγωνο ΑΒΓ είναι «χρυσό» ορθογώνιο.
=
=
=φ.