Ασκήσεις χωρίς λύση

Συντονιστής: spyros

Άβαταρ μέλους
Πρωτοπαπάς Λευτέρης
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Ασκήσεις χωρίς λύση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πρωτοπαπάς Λευτέρης » Πέμ Μάιος 05, 2011 12:45 pm

Παρατηρώ ότι υπάρχουν πολλές (πάρα πολλές) δημοσιεύσεις που αφορούν ασκήσεις από πολύ παλιά (αλλά και πρόσφατα) και δεν έχουν ακόμα απαντηθεί είτε γιατί κανείς δεν μπορεί να τις λύσει, είτε γιατί κανείς δεν θέλει να ασχοληθεί. Μήπως θα πρέπει οι συντονιστές να θέσουν κάποιο χρονικό περιθώριο (π.χ 2 μήνες) και μετά οι θεματοδότες να πρέπει να δίνουν τις απαντήσεις; Και ίσως με κάποιο τρόπο αυτό να ελέγχεται...

Κάθε πρόβλημα έχει μία τουλάχιστον λύση!!!
Νασιούλας Αντώνης
Επικοινωνία:

Re: Ασκήσεις χωρίς λύση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νασιούλας Αντώνης » Πέμ Μάιος 05, 2011 1:15 pm

Πολύ σωστή επισήμανση.

Μια κάπως διαφορετική πρόταση θα μπορούσε να είναι η εξής:

Να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο. Αν δεν απαντηθεί, να γίνεται επαναφορά της άσκησης και έπειτα από ένα χρονικό διάστημα μετά την επαναφορά αν ακόμα δεν έχει λυθεί η άσκηση να δοθεί η απάντηση από αυτόν που την προτείνει.

Το λέω αυτό γιατί για πολλούς και διάφορους λόγους μπορεί κάποιο μέλος να "χάσει" μια άσκηση που προτάθηκε και τον ενδιαφέρει και να την δει μετά λυμένη. Με την επαναφορά του δίνεται άλλη μια ευκαιρία...

Σίγουρα πάντως περνάει αρκετό υλικό ανεπεξέργαστο...

"Το να έχεις συνείδηση της άγνοιάς σου, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη γνώση" , Benjamin Disraeli
"Η αλήθεια ενός θεωρήματος, βρίσκεται στο μυαλό σου, όχι στα μάτια σου" , Άλμπερτ Αϊνστάιν
Άβαταρ μέλους
matha
Γενικός Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από matha » Πέμ Μάιος 05, 2011 1:57 pm

for whom the bell tolls....

Η αλήθεια είναι, ότι είμαι ένας από τους (αρκετούς ίσως)... υπόπτους.
Συμφωνώ με την πρόταση του Αντώνη και σε γενικές γραμμές προσπαθώ να επαναφέρω, κάποια τουλάχιστον, από τα θέματα που έχω προτείνει στο παρελθόν και σε μερικά αναρτώ μετά την παρέλευση κάποιου καιρού πλήρη διαπραγμάτευση. Η (πίκρη ομολογουμένως) αλήθεια, είναι όμως, ότι για μερικά, αυτή τη στιγμή δεν έχω λύση!!! Πρόκειται για ορισμένα θέματα, τα οποία, αφού κατασκεύσα, δημοσίευσα στο :logo: , χωρίς να σημειώσω την εκάστοτε απόδειξη και τώρα δε θυμάμαι τη λύση :oops: :oops: :oops:

Επί παραδείγματι, εδώ και εδώ προτείνονται δύο ισοδύναμες ανισότητες, τις οποίες αυτή τη στιγμή, αδυνατώ να αποδείξω.

Πάντως, από ό,τι θυμάμαι, αυτό που προτείνουν ο Λευτέρης και ο Αντώνης αναφέρεται και στον κανονισμό του :logo: .

Θα προσπαθήσω να είμαι συνεπέστερος. :P

Μάγκος Θάνος
csar
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από csar » Πέμ Μάιος 05, 2011 2:32 pm

Προσωπικά διαφωνώ στο να δίνονται οι λύσεις. Είναι πολύ πιθανό κάποιο νέο μέλος του forum να θέλει να ασχοληθεί με αυτές όσο παλιές κι αν είναι. Αν απλά δίνεται η λύση σε ένα πρόβλημα, τότε κάποιο μέλος που ίσως θα το έλυνε, θα χάσει τη χαρά της λύσης.

Για παράδειγμα, ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιώ εγώ το forum είναι να βρίσκω μερικές άλυτες ασκήσεις και να ασχολούμαι με αυτές. Συνήθως δε, ασχολούμαι με παλιές διότι δεν προλαβαίνω καθημερινά να ασχολούμαι με τις νέες ασκήσεις. Εδώ και μία εβδομάδα ασχολούμαι με δύο συκγκεκριμένα προβλήματα τα οποία θα στεναχωρηθώ αν τα βρω λυμένα και ειδικά από κάποιον που απλά παραθέτει τη λύση και δεν την έχει καταφέρει ο ίδιος.

Για μένα το πρόβλημα είναι να βρίσκω τα άλυτα προβλήματα. Συνήθως αυτό που κάνω είναι βρίσκω τις αναπάντητες δημοσιεύσεις και μετά από κει να βρίσκω άλυτα προβλήματα. Αλλά αυτό είναι προβληματικό διότι αφενός όλες οι αναπάντητες δημοσιεύσεις δεν είναι ασκήσεις, αφετέρου, υπάρχουν δημοσιεύσεις/ασκήσεις στις οποίες υπάρχουν "απαντήσεις" αλλά αυτές δεν είναι λύσεις, είναι π.χ. διευκρινίσεις στην άσκηση.

Νομίζω ότι πιο σημαντικό είναι όσοι έχουν θέσει προβλήματα και δεν έχουν λυθεί, να τα επαναφέρουν ή να υπάρχει κάποιος φάκελος με "άλυτες ασκήσεις" ή κάτι τέτοιο.

Χρήστος

Έχω βρει μία πραγματικά υπέροχη απόδειξη αλλά το quota μου σε αυτό το forum είναι πολύ μικρό για να τη χωρέσει.

Χρήστος Σαραγιώτης
pana1333
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pana1333 » Πέμ Μάιος 05, 2011 3:03 pm

Καλησπέρα σε όλους.....

Μιας και επισημάνθηκε απο το Θάνο

Κανονισμός 17)
Για κάθε άσκηση που στέλνετε αναλαμβάνετε και την υποχρέωση , αν δεν δοθεί λύση , να στείλετε σε εύλογο χρονικό διάστημα ή εφόσον σας ζητηθεί την δική σας. Στην περίπτωση που δεν διαθέτετε λύση έχετε την ηθική υποχρέωση να το αναφέρετε ταυτόχρονα με την αποστολή της άσκησης.

Κανάβης Χρήστος
Μαθηματικός
Άβαταρ μέλους
polysot
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από polysot » Τρί Μάιος 10, 2011 11:40 pm

Πρέπει με κάποιον τρόπο να επισημαίνεται -όταν πρόκειται για άσκηση - είτε στον τίτλο του θέματος, είτε με κάποιο ενδεικτικό σύμβολο, είτε με κατηγοριοποίηση του στυλ "αναπάντητες", πχ "Προβολή άλυτων δημοσιεύσεων" το αν η άσκηση είναι λυμένη ή όχι.
Το είχα προτείνει και παλαιότερα στους συντονιστές, αλλά δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι τεχνικά να γίνει αυτό. Σε άλλα φόρουμ πάντως υπάρχουν ενδείξεις και χρησιμοποιούν την ίδια πλατφόρμα. Αν πάλι δεν είναι εφικτό τεχνικά μπορεί ο ασκησιοδότης να συμπληρώνει στον τίτλο τη λέξη : "λυμένη" ή κάτι τέτοιο, όταν η άσκηση έχει λυθεί...

Σωτήρης Δ. Χασάπης

Ζήσε τα μαθηματικά σου!
-----------------------------
"There is a scientific taste just as there is a literary or artistic one", Renan
"The journey of a thousand miles begins with one step.", Lao Tzu
Απάντηση

Επιστροφή σε “Γενικά Μηνύματα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες