Παράξενη Γεωμετρική συμμετρία!
Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, socrates, silouan, rek2
- Σεραφείμ
- Επιμελητής
Παράξενη Γεωμετρική συμμετρία!
Δίδεται κύκλος κέντρου Ο και ακτίνας R. Αν ΑΒ=ΓΔ=ΕΖ=R (χορδές σε τυχαίες θέσεις με μήκος ίσο με την ακτίνα) και Κ, Λ. Μ τα μέσα των ΒΓ, ΔΕ και ΖΑ να αποδειχθεί ότι το τρίγωνο ΚΛΜ είναι ισόπλευρο.
- Συνημμένα
-
- Isopleyro2.jpg (31.07 KiB) Προβλήθηκε 2210 φορές
Σεραφείμ Τσιπέλης
-
Mihalis_Lambrou
- Επιμελητής
Re: Παράξενη Γεωμετρική συμμετρία!
Persona_Non_Grata έγραψε:Δίδεται κύκλος κέντρου Ο και ακτίνας R. Αν ΑΒ=ΓΔ=ΕΖ=R (χορδές σε τυχαίες θέσεις με μήκος ίσο με την ακτίνα) και Κ, Λ. Μ τα μέσα των ΒΓ, ΔΕ και ΖΑ να αποδειχθεί ότι το τρίγωνο ΚΛΜ είναι ισόπλευρο.
Την ωραία αυτή άσκηση την θυμάμαι από τα μαθητικά μου χρόνια (πάνε 40 χρόνια). Την έχει η Γεωμετρία του Κανέλλου. Λύνεται εύκολα με μιγαδικούς.
Υπόδειξη: Αν z(A) o μιγαδικός που αντιστοιχεί στο Α, τότε αυτός που αντιστοιχεί στο Β είναι z(A)(συν60 - iημ60). Όμοια για τις άλλες κορυφές. Οι μιγαδικοί που αντιστοιχούν στα μέσα Κ, Λ, Μ πλευρών υπολογίζονται εύκολα. Και λοιπά.
Φιλικά,
Μιχάλης Λάμπρου
- Σεραφείμ
- Επιμελητής
Οντως φίλε μου Μιχάλη, υπάρχει μία όμορφη απόδειξη με μιγαδικούς.Mihalis_Lambrou έγραψε:Την ωραία αυτή άσκηση την θυμάμαι από τα μαθητικά μου χρόνια (πάνε 40 χρόνια). Την έχει η Γεωμετρία του Κανέλλου. Λύνεται εύκολα με μιγαδικούς.
Υπόδειξη: Αν z(A) o μιγαδικός που αντιστοιχεί στο Α, τότε αυτός που αντιστοιχεί στο Β είναι z(A)(συν60 - iημ60). Όμοια για τις άλλες κορυφές. Οι μιγαδικοί που αντιστοιχούν στα μέσα Κ, Λ, Μ πλευρών υπολογίζονται εύκολα. Και λοιπά.
Φιλικά,
Μιχάλης Λάμπρου
Χμ .. δεν γνωρίζω την απόδειξη του Κανέλλου, θα ήθελα αν μπορούσες κάποια στιγμή να την αναρτήσεις .. να δω αν συμπίπτει με την δική μου .. πραγματικά είναι θαυμάσια!
Σεραφείμ Τσιπέλης
- Σεραφείμ
- Επιμελητής
Πρώτη απόδειξη με μιγαδικούς ..
- Συνημμένα
-
- Isopleyro-Migadikoi.jpg (71.95 KiB) Προβλήθηκε 1837 φορές
Σεραφείμ Τσιπέλης
- Σεραφείμ
- Επιμελητής
Δεύτερη απόδειξη (Γεωμετρική)
- Συνημμένα
-
- Isopleyro-Gewmetriki Apodeixi.jpg (79.59 KiB) Προβλήθηκε 1812 φορές
Σεραφείμ Τσιπέλης
- Λάμπρος Μπαλός
Τη φωτιά μου την άναψε ένας φίλος. Ασχολήθηκα με τη συγκεκριμένη άσκηση και από δω από κει βάλθηκα να συλλέξω όλες τις λύσεις που υπάρχουν. Όσες μπορέσω δηλαδή και βρήκα αρκετές.
Αφού εκφράσω τον θαυμασμό μου για τη λύση που παρατίθεται με τους μιγαδικούς από τον κύριο Σεραφείμ, θα ήθελα να δω το λινκ που έχει στην τελευταία του δημοσίευση και αναφέρεται στην απόδειξη μιας άλλης πρότασης, αυτής με την εξωτερική κατασκευή ισοσκελών τριγώνων.
Αντιγράφω αργά αργά το λινκ αλλά ... error.
Αφού εκφράσω τον θαυμασμό μου για τη λύση που παρατίθεται με τους μιγαδικούς από τον κύριο Σεραφείμ, θα ήθελα να δω το λινκ που έχει στην τελευταία του δημοσίευση και αναφέρεται στην απόδειξη μιας άλλης πρότασης, αυτής με την εξωτερική κατασκευή ισοσκελών τριγώνων.
Αντιγράφω αργά αργά το λινκ αλλά ... error.
Λάμπρος Μπαλός
lamprosbalos81@gmail.com
lamprosbalos81@gmail.com
- Tolaso J Kos
- Επικοινωνία:
Λάμπρο, για δες το τώρα εδώ.Λάμπρος Μπαλός έγραψε: Αντιγράφω αργά αργά το λινκ αλλά ... error.
Η φαντασία είναι σημαντικότερη από τη γνώση !

- Λάμπρος Μπαλός
Απόστολε σε ευχαριστώ πολύ.Tolaso J Kos έγραψε:Λάμπρο, για δες το τώρα εδώ.Λάμπρος Μπαλός έγραψε: Αντιγράφω αργά αργά το λινκ αλλά ... error.
Λάμπρος Μπαλός
lamprosbalos81@gmail.com
lamprosbalos81@gmail.com
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης