Δύο φορές παραγωγίσιμη

Συντονιστής: KAKABASBASILEIOS

orestisgotsis

Δύο φορές παραγωγίσιμη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από orestisgotsis »

ΠΕΡΙΤΤΑ
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος orestisgotsis την Παρ Φεβ 23, 2024 2:27 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Ετικέτες:
xr.tsif
Επιμελητής

Re: Δύο φορές παραγωγίσιμη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από xr.tsif »

i) Ονομάζουμε την δοθείσα σχέση (1)
Αφού η f είναι δύο φορές παραγωγίσιμη στο R και το x_{1} είναι κρίσιμο σημείο της από Fermat έχουμε ότι f'(x_{1}) = 0 (2)
παραγωγίζοντας και τα δύο μέλη της (1) έχουμε f'(x)=-e^{-x}f'(x)+ e^{-x}f''(x)+1 +e^{x} (3)
Για x = x_{1} προκύπτει e^{- x_{1}}f''(x_{1}) = -(1+e^{x_{1}})\Rightarrow f''(x_{1}) < 0
από το κριτήριο της 2ης παραγώγου η f παρουσιάζει στο x_{1} τοπικό μέγιστο το f(x_{1}).
ii) Αφού η f είναι δύο φορές παραγωγίσιμη στο R και στο x_{0} παρουσιάζει καμπή τότε f''(x_{0}) = 0 (4)
αντικαθιστώντας στην (3) όπου x = x_{0} προκύπτει
f'(x_{0})=-e^{-x_{0}}f'(x_{0})+ e^{-x_{0}}f''(x_{0})+1 +e^{x_{0}} \Rightarrow (1+e^{-x_{0}})f'(x_{0})= 1+e^{x_{0}} \Rightarrow  
f'(x_{0})=e^{x_{0}}>0
πιστεύω τώρα είναι καλύτερα
Αφού η f είναι δύο φορές παραγωγίσιμη στο R έχουμε ότι η f ' είναι συνεχής στο R.
Άρα f'(x_{o})= \displaystyle \lim_{x\rightarrow x_{o}}f'(x) = e^{x_{o}} > 0.
Άρα θα υπάρχει περιοχή του x_{0} στην οποία ισχύει ότι f'(x) > 0.
Επομένως υπάρχει \delta > 0 τέτοιο ώστε για κάθε x\in (x_{o}-\delta , x_{0} +\delta) ισχύει ότι f'(x) > 0
δηλαδή η f είναι γνησίως αύξουσα στο (x_{o}-\delta , x_{0} +\delta)

Χρήστος
ευχαριστώ socrates
Γιατί πάντα αριθμόν έχοντι. Άνευ τούτου ουδέν νοητόν και γνωστόν.
michmak

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από michmak »

Νομίζω αυτό είναι και γενικότερο συμπέρασμα ότι αν μια συνάρτηση \displaystyle{f} δύο φορές παραγωγίσιμη παρουσιάζει καμπή στο \displaystyle{x_{0}} τότε υπάρχει διάστημα γύρω από αυτό που η \displaystyle{f} είναι γνησίως μονότονη. Ή κάνω λάθος; Από όσο το σκέφτηκα ισχύει ακόμα και για την περίπτωση που η πρώτη παράγωγος μηδενίζεται στο \displaystyle{x_{0}}. Αν κάποιος διαφωνεί να εκθέσω τις σκέψεις μου να μου υποδειχθεί το λάθος.
Παντελῶς ἄωρον (ἐστὶ)...πένθει γεωμετρία
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou »

michmak έγραψε:<...> τότε υπάρχει διάστημα γύρω από αυτό που η \displaystyle{f} είναι γνησίως μονότονη. Ή κάνω λάθος; Από όσο το σκέφτηκα ισχύει ακόμα και για την περίπτωση που η πρώτη παράγωγος μηδενίζεται στο \displaystyle{x_{0}}. Αν κάποιος διαφωνεί να εκθέσω τις σκέψεις μου να μου υποδειχθεί το λάθος.
Δεν ισχύει. Βλέπε π.χ. τα παραδείγματα στο

viewtopic.php?f=53&t=39445
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης