Θα ήθελα την άποψή σας για την εξής άσκηση:
Έστω μια παραγωγίσιμη συνάρτηση
η οποία είναι κοίλη.Αν
, να δείξετε ότι η συνάρτηση
είναι γνησίως φθίνουσα στα διαστήματα
και
.Θωμάς
Συντονιστής: KAKABASBASILEIOS
η οποία είναι κοίλη.
, να δείξετε ότι η συνάρτηση
είναι γνησίως φθίνουσα στα διαστήματα
και
.
είναι 
είναι μεταξύ των
.
ο λόγος μεταβολής
είναι αρνητικός ενώ το κλάσμα
είναι θετικό.
η
έχει αρνητική παράγωγο.
και κάνοντας 2 Θ.Μ.Τ στα διαστήματα
και
και χρησιμοποιώντας τη μονοτονία της
είχα δείξει ότι η συνάρτηση g ήταν γνήσια φθίνουσα στο
αλλά δεν μπορούσα να δείξω ότι ήταν γνήσια φθίνουσα σε κάθε υποδιάστημα ξεχωριστά (που βέβαια θα έπρεπε μιας και είναι αναγκαίο).
.
σε όλο το διάστημα
ως εξής:![\displaystyle{g\left( x \right) = \left\{ {\begin{array}{*{20}{c}}
{\frac{{f\left( x \right) - f\left( \gamma \right)}}{{x - \gamma }}} & {x \in \left[ {a,\gamma } \right) \cup \left( {\gamma ,\beta } \right]} \\
{f'\left( \gamma \right)} & {x = \gamma } \\
\end{array}} \right.} \displaystyle{g\left( x \right) = \left\{ {\begin{array}{*{20}{c}}
{\frac{{f\left( x \right) - f\left( \gamma \right)}}{{x - \gamma }}} & {x \in \left[ {a,\gamma } \right) \cup \left( {\gamma ,\beta } \right]} \\
{f'\left( \gamma \right)} & {x = \gamma } \\
\end{array}} \right.}](/forum/ext/geomar/texintegr/latexrender/pictures/2b3af00b0bad69e7dd589af9e38c83ee.png)
είναι γνησίως φθίνουσα (οι υποθέσεις για την
οι ίδιες). Το ενδιαφέρον είναι ότι η εξέταση της μονοτονίας της
στα επιμέρους διαστήματα είναι μονόδρομος διότι η
είναι μεν συνεχής στο
αλλά όχι κατ΄ανάγκην παραγωγίσιμη σε αυτό (λ.χ. όταν
).Θωμά,Ραϊκόφτσαλης Θωμάς έγραψε:Καλησπέρα.
Τώρα που έχω χρόνο ας πω δυο κουβέντες παραπάνω, στο που είχα κολλήσει.
Στη συγκεκριμένη άσκηση είχα δουλέψει ως εξής:
Πήρακαι κάνοντας 2 Θ.Μ.Τ στα διαστήματα
και
και χρησιμοποιώντας τη μονοτονία της
είχα δείξει ότι η συνάρτηση g ήταν γνήσια φθίνουσα στο
αλλά δεν μπορούσα να δείξω ότι ήταν γνήσια φθίνουσα σε κάθε υποδιάστημα ξεχωριστά.
Βέβαια μπορούσα να πάω με την εις άτοπο απαγωγή και να δείξω ότι τελικά ήταν γνήσια φθίνουσα και στα υποδιαστήματα αλλά ήθελα να δω έναν τρόπο που θα αποδείκνυε το ζητούμενο άμεσα.
Ο Νίκος βέβαια με την λύση του μου έλυσε το πρόβλημα.
Νίκο νομίζω ότι τελικά οι δυο σκέψεις δίνουν ένα πολύ ωραίο θέμα για τους μαθητές μας.
Τελικά είναι η g γνήσια φθίνουσα και κατά διαστήματα και γνήσια φθίνουσα στο.
Ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια.
Θωμάς
Υ.Γ Είναι η άσκηση 36 στη κυρτότητα από το καινούργιο βιβλίο του Α.Μπάρλα
Χρήστο, δεν μπορεί να είναι ορισμός και να μην είναι ισοδύμαμη(εξ ορισμου) πρόταση.Είναι σαν να λέμε ότι :chris_gatos έγραψε:Στην προηγούμενη ενασχόληση μου με την άσκηση, έβαλα όπου γ το χ κι έγινε ζημιά.Νόμισα πως ανακάλυψα την ...Αμερική!
Όμως μου γεννήθηκε μια απορία, καθαρά απο λογικής σκοπιάς.
Το συζήτησα με το Νίκο κατ'ίδίαν μου είπε την άποψη του, αλλά θέλω να το πω και στον..αέρα.
Λέμε πως χρησιμοποιούμε τη μονοτονία της f'.
Eδώ έχω μιαν ένσταση, όσον αφορά την εκφώνηση.
Λέμε πως (χρησιμοποιώ το σχολικό και τον ορισμό του) αν η f' είναι γνησίως αύξουσα(φθίνουσα) τότε η f είναι κυρτή(κοίλη).
Το αντίστροφο ισχύει;
Δηλαδή αν η f είναι κυρτή(κοίλη) τότε η f' είναι ΓΝΗΣΙΑ αύξουσα(φθίνουσα).
Νομίζω πως οχι(ο ορισμός δε λέει κάτι για το αντίστροφο,αν και μόνο αν δηλαδή). Είμαστε όμως σίγουροι πως η f' (απο τη στιγμή που υπάρχει φυσικά) είναι αύξουσα(φθίνουσα).
Συνεπώς κατ'εμέ η άσκηση είναι ή ελλιπής δεδομένων (θα μπορούσε να λέει f''(x)<0) ή θα έπρεπε να λέει ''δείξτε πως η g είναι αύξουσα'', κατά τις επιταγές της μαθηματικής λογικής.
Αυτά για να γίνει κουβέντα, μιας και όλο αυτό προέκυψε απο το θολωμένο μου...μυαλό!
είναι κυρτή; Αν είναι δεν είναι παραγωγίσιμη στο 1. Οπότε ο ορισμός του σχολικού βιβλίου;;;;Σύμφωνα με το σχολικό βιβλίο, η συνάρτηση αυτή δεν είναι κυρτή.Ραϊκόφτσαλης Θωμάς έγραψε:Να σιγοντάρω λίγο τον Χρήστο, ρωτώντας.
Η συνάρτησηείναι κυρτή; Αν είναι δεν είναι παραγωγίσιμη στο 1. Οπότε ο ορισμός του σχολικού βιβλίου;;;;
Θωμάς
ένα διάστημα των πραγματικών και
μια συνάρτηση.
είναι κυρτή ανν
για κάθε
και
(αντίστοιχα κοίλη) και
είναι γνήσια κυρτή ανν
για κάθε
και
(αντίστοιχα γνήσια κοίλη)
διαφορίσιμη συνάρτηση. Τότε
είναι κυρτή
η
είναι αύξουσα (αντ. κοίλη)
είναι γνήσια κυρτή
η
είναι γνησίως αύξουσα (αντ. γνήσια κοίλη)
είναι αύξουσα στο Δ
είναι γνήσια αύξουσα στο Δ.Αγαπητέ Θωμά.Ραϊκόφτσαλης Θωμάς έγραψε: Α! Σε σχολικό επίπεδο (αφορά μαθητές υποψήφιους και προπαρασκευαστές).
- Να συμφωνήσω απόλυτα ότι ο ορισμός του σχολικού βιβλίου είναι ο ορισμός για τον υποψήφιο.
- Να διαφωνήσω απόλυτα (σε σχολικό επίπεδο πάντα) ότι ο ορισμός είναι ισοδυναμία (ας θυμηθούμε το πως δίνεται ο ορισμός της γνήσιας μονότονης συνάρτησης). Όλοι ξέρουμε ότι θα υπάρξουν εξεταστές που θα απαιτήσουν απόδειξη του αντίστροφου).
Θωμάς
Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης