IMO shortlist 2009

Συντονιστές: cretanman, Demetres, polysot, socrates, silouan, rek2

Άβαταρ μέλους
chris
Επικοινωνία:

IMO shortlist 2009

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris » Δευ Ιούλ 05, 2010 8:31 pm

Να μία Γεωμετρία και με αφορμή την IMO 2010:

ΑΣΚΗΣΗ

Έστω ένα τρίγωνο ABC. Ο εγγεγραμμένος κύκλος του τριγώνου τέμνει τις πλευρές ΑΒ,AC στα σημεία Ζ και Y αντίστοιχα.Έστω G το σημείο τομής των ΒY και CZ και έστω τα σημεία R και S ώστε τα τετράπλευρα BCYR και BCSZ να είναι παραλληλόγραμμα.Να δείξετε οτι GR=GS

ΕDIT:Έκανα μια μικρή αλλαγή στον τίτλο του topic
τελευταία επεξεργασία από chris σε Τρί Ιούλ 06, 2010 12:07 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Στραγάλης Χρήστος
Άβαταρ μέλους
R BORIS
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Re: IMO shortlist

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από R BORIS » Τρί Ιούλ 06, 2010 7:33 am

Με μιγαδικούς έχει εύκολη λύση αλλά με μπόλικες πράξεις (που έκανε το mathematica) δεν είναι κομψό γιαυτο δεν την ανεβάζω, Αν κάποιος θέλει σε ΠΜ

Άβαταρ μέλους
Κώστας Παππέλης

Re: IMO shortlist

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κώστας Παππέλης » Τρί Ιούλ 06, 2010 10:04 am

Είναι μια άσκηση που πριν από λίγο καιρό είχε απασχολήσει μερικά μέλη του mathematika (εμένα, το Δημήτρη, το Σιλουανό και άλλους). Ο Σιλουανός αν δεν κάνω λάθος είχε κάνει τη λύση με τους μιγαδικούς αλλά τη μόνη γεωμετρική λύση που έχω υπ όψιν έκανε ο μικρός αδερφός του, ο Κωνσταντίνος που είναι φέτος στην ομάδα. Είναι πολύ εμπνευσμένη. Δεν τη δίνω γιατί θέλω να δω αν θα υπάρξουν διαφορετικές γεωμετρικές προσεγγίσεις.

manos1992

Re: IMO shortlist 2009

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από manos1992 » Τρί Ιούλ 06, 2010 7:02 pm

Ας δοκιμάσω μια λύση με πιθανότητα λάθους 35,34672%(ακριβώς!) :lol:

Έστω C o εγγεγραμμένος κύκλος του τριγώνου και C_a ο παρεγγεγραμμένος κύκλος απέναντι από το A..Έστω επίσης ότι οι ανωτέρω κύκλοι εφάπτονται της BC στο K και L αντιστοίχως, και ακόμη ότι ο C_a εφάπτεται των AB ,BC στα M,N αντίστοιχα..

Έχουμε εύκολα ότι ZM=ZB+BM=BK+BL

Aλλά ως γνωστόν το σημείο επαφής του παρεγγεγραμμένου κύκλου με τη BC είναι το συμετρικό του σημείου επαφής του εγγεγραμμένου με τη BC ως προς το μέσον της BC..άρα είναι BL=CK..

H παραπάνω ισότητες μας δίνουν ότι ZM=BC=ZS(παραλληλόγραμμο)

Ακόμη είναι CN=CL=BK (λόγω συμμετρίας ξανά)

αλλά BK=BZ=CS οπότε CN=CS.

Έχουμε δηλαδή ότι οι αποστάσεις των Z,C από το S είναι ίσες με τα εφαπτόμενα τμήματα που άγονται αξ αυτών στον C_a...Ο Γεωμετρικός τόπος των σημείων μ αυτή την ιδιότητα είναι η ZC που καλείται ριζικός άξονας των S και C_a..

Έχουμε ομοίως ότι οι αποστάσεις των B,Y από το R είναι ίσες με τα εφαπτόμενα τμήματα που άγονται αξ αυτών στον C_a...Ο Γεωμετρικός τόπος των σημείων μ αυτή την ιδιότητα είναι η BY που καλείται ριζικός άξονας των R και C_a.

Έτσι το G που είναι η τομή των BY,ZC είναι το ριζικό τους κέντρο απ όπου GR=GS

ΥΓ:ουφ επιτέλους, μου φαγε πολλήηηη ώρα!
ΥΓ2:στην αρχή μου μύριζε Μενέλαο, Stewart και μετά πολλές πράξεις ίσως αλλά δεν το επιχείρησα. Αν μπορεί καποιος θα μ' ενδιέφερε!

Μάνος Μανουράς
Άβαταρ μέλους
chris
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris » Τρί Ιούλ 06, 2010 7:35 pm

Σωστός ο Μάνος.Αυτή είναι και η επίσημη λύση η οποία είναι όντως πολύ εμπνευσμένη και όμορφη αν και υπάρχει και δεύτερη πιο μεγάλη.Θα ήθελα βέβαια να δω και τη λύση με μιγαδικούς.
Συνημμένα
Έγγραφο1.doc
(221 KiB) Μεταφορτώθηκε 84 φορές

Στραγάλης Χρήστος
achilleas
Γενικός Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από achilleas » Τρί Ιούλ 06, 2010 7:44 pm

Ολόκληρη τη λίστα μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα

http://book.vnmath.com/2010/07/imo-shortlist-2009.html

Φιλικά,

Αχιλλέας

Άβαταρ μέλους
Μιχάλης Νάννος
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μιχάλης Νάννος » Τρί Ιούλ 06, 2010 7:48 pm

Καλησπέρα.

Δίνω και τη δική μου λύση (είναι ίδια με του Μάνου), γιατί με απασχόλησε αρκετές ώρες η συγκεκριμένη άσκηση.

Φέρνω τον παρεγγεγραμμένο κύκλο του τριγώνου ABC από την κορυφή A με παράκεντρο {O_2} και σημεία τομής D,E,F. Το σημείο τομής G της BY και CZ είναι το σημείο Gergonne του τριγώνου. Ισχύει: EC = CF = BX = BZ = CS. Επίσης ισχύει: DB = BE = CX = CY = BR.
Εφόσον CS = CF και ZS = BC = ZD συμπεραίνουμε ότι η ευθεία ZC είναι ο ριζικός άξονας του σημείου S και του παρεγγεγραμμένου κύκλου.
Εφόσον BR = BD και YR = CB = YF συμπεραίνουμε ότι η ευθεία BY είναι ο ριζικός άξονας του σημείου R και του παρεγγεγραμμένου κύκλου.
Τελικά έχουμε ότι το σημείο G είναι το ριζικό κέντρο των σημείων S,R και του παρεγγεγραμμένου κύκλου, οπότε έπεται ότι: GR = GS.
abc.png
abc.png (78.39 KiB) Προβλήθηκε 1631 φορές

«Δε θα αντικαταστήσει ο υπολογιστής τον καθηγητή...θα αντικατασταθεί ο καθηγητής που δεν ξέρει υπολογιστή...» - Arthur Clarke
manos1992

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από manos1992 » Τρί Ιούλ 06, 2010 8:55 pm

Αυτή ήταν η λύση με Μενέλαο και stewart;;καταπληπτική αλλά δε θα το κανα ποτέ, τουλάχιστον για τώρα! κύριε Αχιλλέα ευχαριστούμε για την πλήρη shortlist! κι εγώ θέλω να δω λύση με μιγαδικούς...είμαι περίεργος να δω τι σκαρφίστηκε!
Κύριε Μιχάλη έψαχνα τι μου θύμιζε αυτό το σημείο..Gergonne όντως!!
Ομορφότατη άσκηση πάντως..

Μάνος Μανουράς
Άβαταρ μέλους
chris
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris » Τετ Ιούλ 07, 2010 2:10 pm

Επι τη ευκαιρία βάζω και όλο το αρχείο των θεμάτων της IMO shortlist 2009.To παραπάνω θέμα προτάθηκε απο το Ιράν.
Να ευχαριστήσω και τον Μιχάλη για την ενασχόληση.
Συνημμένα
IMO_Shortlist_2009_Original.pdf
(813.33 KiB) Μεταφορτώθηκε 149 φορές

Στραγάλης Χρήστος
Άβαταρ μέλους
R BORIS
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από R BORIS » Πέμ Ιούλ 08, 2010 6:44 pm

chris έγραψε:Σωστός ο Μάνος.Αυτή είναι και η επίσημη λύση η οποία είναι όντως πολύ εμπνευσμένη και όμορφη αν και υπάρχει και δεύτερη πιο μεγάλη.Θα ήθελα βέβαια να δω και τη λύση με μιγαδικούς.
Θα περιγράψω την λύση που έκανα με μιγαδικούς
έστω ότι ο εγγεγραμμένος είναι ο μοναδιαίος και τα σημεία επαφής του με τις πλευρές ΒC,CΑ,AB είναι οι μιγαδικοί x,y,z τότε ισχύουν κυκλικά
\displaystyle{\bar{x}=1/x,...}
\displaystyle{a=\frac{2yz}{y+z},...}
\displaystyle{B,Y,G} συνευθειακά αρα \displaystyle{\frac{g-y}{y-\frac{2xz}{x+z}}=} συζυγές του
όμοια για τα C,Z,G

σύστημα βρίσκουμε \displaystyle{g,\bar{g}} συναρτήσει των x,y,z ακόμη

\displaystyle{s-z=c-b,r-z=b-c} έτσι εκφράζουμε τα r,s συναρτήσει των x,y,z
αρκεί \displaystyle{|g-s|=|g-r|} υψώνουμε στο τετράγωνο...(απλοποιήσεις,κοινοί παράγοντες,...)

Απάντηση

Επιστροφή σε “Γεωμετρία (Seniors) - Παλαιότερες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης