Τριγωνική ανισότητα

Συντονιστής: Μιχάλης Νάννος

G.Tsikaloudakis
Επικοινωνία:

Τριγωνική ανισότητα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από G.Tsikaloudakis » Δευ Νοέμ 29, 2010 11:34 pm

Παραθέτω μια απόδειξη της τριγωνικής ανισότητας:

Σε τρίγωνο ΑΒΓ ισχύει:
\displaystyle{\beta  + \gamma  > \alpha . 

\displaystyle{ 
\sigma \tau \omega {\rm{  {\rm A}\Delta   \eta  \delta \iota \chi o\tau \mu o\varsigma  \tau o\upsilon  {\rm A}{\rm B}\Gamma }} 
}

Θέτουμε:
\displaystyle{ 
{\rm{ }}\Theta \varepsilon \tau o\upsilon \mu \varepsilon :\widehat{A_1 } = \Delta \widehat{\rm A}\Gamma ,{\rm{  }}\widehat{{\rm{ }}A_2 } = \Delta \widehat{\rm A}{\rm B},{\rm{  }}\widehat{\Delta _1 } = {\rm A}\widehat\Delta \Gamma ,{\rm{  }}\widehat{\Delta _2 } = {\rm A}\widehat\Delta {\rm B},{\rm{  }} 
}

Οπότε έχουμε:
\displaystyle{ 
\left. \begin{array}{l} 
 \widehat\Delta _1 {\rm{  > }}\widehat{\rm A}_2 {\rm{  }} \Rightarrow \widehat\Delta _1 {\rm{  > }}\widehat{\rm A}_1  \Rightarrow \beta  > \Delta \Gamma  \\  
  \\  
 \widehat\Delta _2 {\rm{  > }}\widehat{\rm A}_1 {\rm{  }} \Rightarrow \widehat\Delta _2 {\rm{  > }}\widehat{\rm A}_2  \Rightarrow \gamma  > \Delta B \\  
 \end{array} \right\} \Rightarrow \beta  + \gamma  > \alpha  
}
Συνημμένα
ΤΡΙΓ. ΑΝΙΣ..doc
(45.5 KiB) Μεταφορτώθηκε 243 φορές
τελευταία επεξεργασία από G.Tsikaloudakis σε Τετ Δεκ 01, 2010 10:52 am, έχει επεξεργασθεί 7 φορές συνολικά.

Γιώργος Τσικαλουδάκης
Mihalis_Lambrou
Επιμελητής

Re: Τριγωνική ανισότητα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mihalis_Lambrou » Δευ Νοέμ 29, 2010 11:50 pm

Γιώργο, φαίνεται ενδιαφέρον αλλά έχω μία απορία.

Πρώτα από όλα διευκρινίζω ότι, όντας μακριά από την βιβλιοθήκη μου, δεν έχω το σχολικό βιβλίο μπροστά μου να δω σε τι ακριβώς βασίζει το θεώρημα που χρησιμοποιείς (απέναντι από μεγαλύτερη γωνία έχουμε μεγαλύτερη πλευρά). Μου φαίνεται όμως ότι μέσα της έχει την τριγωνική. Κάνω λάθος; Μένει προς διευκρίνηση.

Φιλικά,

Μιχάλης

G.Tsikaloudakis
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από G.Tsikaloudakis » Δευ Νοέμ 29, 2010 11:59 pm

Μιχάλη Καλησπέρα.
Η Απόδειξη βασίζεται στα Θεώρηματα:
1ο '' η εξωτερική γωνία τριγώνου είναι μεγαλύτερη από κάθε
μια από τις δύο άλλες γωνίες του τριγώνου''
2ο '' σε κάθε τρίγωνο απέναντι από μεγαλύτερη πλευρά βρίσκεται
μεγαλύτερη γωνία και αντίστροφα''

και όχι στην τριγωνική ανισότητα.
Ευχαριστώ φιλικά Γιώργος.
τελευταία επεξεργασία από G.Tsikaloudakis σε Πέμ Δεκ 02, 2010 4:03 pm, έχει επεξεργασθεί 4 φορές συνολικά.

Γιώργος Τσικαλουδάκης
Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάκης Χατζόπουλος » Τρί Νοέμ 30, 2010 12:00 am

Μιχάλη, το βιβλίο πρώτα παρουσιάζει τις άνισες σχέσεις πλευρών και γωνιών και μετά δίνει την τριγωνική ανισότητα.

Το παράδοξο για μένα, ενώ είναι τόσο σημαντική η παράγραφος, οι οδηγίες λένε να μείνουμε 3 διδακτικές ώρες στα κεφάλαια 3.10 (εξωτερική γωνία) - 3.11 (άνισες πλευρές και γωνίες) - 3.12 (τριγωνική ανισότητα). Εγώ δεν μπορώ να μην σταθώ στην τριγωνική ανισότητα που την θεωρώ πολύ σημαντική για τους μαθητές.

Με την ευκαιρία παραθέτω ένα φυλλάδιο που είχα ετοιμάσει σε αυτό το κεφάλαιο (τριγωνική ανισότητα).
Συνημμένα
Τριγωνική ανισότητα-υδατογράφημα.pdf
(447.17 KiB) Μεταφορτώθηκε 390 φορές

(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν
Εικόνα
Νασιούλας Αντώνης
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νασιούλας Αντώνης » Τρί Νοέμ 30, 2010 12:18 am

Για την ιστορία να αναφέρω ότι στο σχολείο μου εδώ και πολλά χρόνια οι καθηγητές έχουν αποφασίσει από μόνοι τους και δεν διδάσκουν καθόλου τις ανισοτικές σχέσεις!!!
Αντώνης

"Το να έχεις συνείδηση της άγνοιάς σου, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη γνώση" , Benjamin Disraeli
"Η αλήθεια ενός θεωρήματος, βρίσκεται στο μυαλό σου, όχι στα μάτια σου" , Άλμπερτ Αϊνστάιν
kalfokat

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kalfokat » Κυρ Νοέμ 17, 2013 5:59 pm

G.Tsikaloudakis έγραψε:Παραθέτω μια απόδειξη της τριγωνικής ανισότητας:

Σε τρίγωνο ΑΒΓ ισχύει:
\displaystyle{\beta  + \gamma  > \alpha . 

\displaystyle{ 
\sigma \tau \omega {\rm{  {\rm A}\Delta   \eta  \delta \iota \chi o\tau \mu o\varsigma  \tau o\upsilon  {\rm A}{\rm B}\Gamma }} 
}

Θέτουμε:
\displaystyle{ 
{\rm{ }}\Theta \varepsilon \tau o\upsilon \mu \varepsilon :\widehat{A_1 } = \Delta \widehat{\rm A}\Gamma ,{\rm{  }}\widehat{{\rm{ }}A_2 } = \Delta \widehat{\rm A}{\rm B},{\rm{  }}\widehat{\Delta _1 } = {\rm A}\widehat\Delta \Gamma ,{\rm{  }}\widehat{\Delta _2 } = {\rm A}\widehat\Delta {\rm B},{\rm{  }} 
}

Οπότε έχουμε:
\displaystyle{ 
\left. \begin{array}{l} 
 \widehat\Delta _1 {\rm{  > }}\widehat{\rm A}_2 {\rm{  }} \Rightarrow \widehat\Delta _1 {\rm{  > }}\widehat{\rm A}_1  \Rightarrow \beta  > \Delta \Gamma  \\  
  \\  
 \widehat\Delta _2 {\rm{  > }}\widehat{\rm A}_1 {\rm{  }} \Rightarrow \widehat\Delta _2 {\rm{  > }}\widehat{\rm A}_2  \Rightarrow \gamma  > \Delta B \\  
 \end{array} \right\} \Rightarrow \beta  + \gamma  > \alpha  
}
Καλησπέρα.
Η απόδειξη που αναφέρεται εδώ είναι η μία από τις αποδείξεις των επικριτών του Ευκλείδη. Νομίζω πως είναι η απόδειξη του Ήρωνα.

Απάντηση

Επιστροφή σε “ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Α'”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης