ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ 2011

Συντονιστές: cretanman, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, socrates

qwerty

Re: ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ 2011

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από qwerty » Δευ Φεβ 28, 2011 5:07 pm

Κώστας Παππέλης έγραψε:qwerty παραπάνω εξήγησα γιατί αυτός ο τρόπος είναι λάθος.

Τώρα όσον αφορά το άλλο θέμα ντάξει όπως είπε κι ο Αινστάιν 2 πράγματα είναι άπειρα... Το σύμπαν και κάτι άλλο (να μην το πω)... Και για το σύμπαν δεν είμαι και σίγουρος... Τα είδα όλα τώρα...
ουπσ σορρυ,έχεις δίκιο,μολις τώρα το είδα...έχω χάσει την μπάλα με τα τόσα (offtopic) μυνήματα που έχουν γραφεί.
Υπάρχει κπ στοιχειώσης λύση του θέματος (ελπίζω να μην έχει γραφτεί πουθενα παραπάνω :mrgreen: )

ΚωσταςΚ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΚωσταςΚ » Δευ Φεβ 28, 2011 5:34 pm

το 3ο θέμα των μεγάλων μήπως έβγαινε με B - C - S?

qwerty

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από qwerty » Δευ Φεβ 28, 2011 7:13 pm

έχει κανείς τις επίσημες λύσεις της EME?

Άβαταρ μέλους
mathlete23

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathlete23 » Δευ Φεβ 28, 2011 9:21 pm

Δεν ξέρω αν ακούγομαι άκυρος, θα ήθελα όμως να παρακαλέσω όποιον μπορεί/ξέρει να μου πει πότε θα ανεβάσει επιτέλους η ΕΜΕ τις λύσεις των θεμάτων του Αρχιμήδη. Αν δεν το γνωρίζει κανείς, μήπως μπορεί κάποιος να δώσει τη λύση του 2ου θέματος των μικρών. Δεν ξέρω πού έκανα λάθος κι έμεινα εκτός. :(
Ευχαριστώ.

Άβαταρ μέλους
Κοτρώνης Αναστάσιος
Επιμελητής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κοτρώνης Αναστάσιος » Δευ Φεβ 28, 2011 10:18 pm

Συγχαρητήρια και από μένα στους διακριθέντες αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες! Πολλά μπράβο και στο πατριωτάκι μου τον Κωστή!

(Για τα υπόλοιπα συνιστώ ψυχραιμία...και skip)

Εσύ....; Θα γίνεις κανίβαλος....;
Άβαταρ μέλους
Γενικοί Συντονιστές
Γενικός Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γενικοί Συντονιστές » Δευ Φεβ 28, 2011 10:36 pm

Σε εφαρμογή του κανονισμοού μας
Άρθρο 11. Υποχρεώσεις μελών
Η λειτουργία του mathematica στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό, στην ισηγορία
και την αλληλεγγύη με επίκεντρο τα Μαθηματικά.
I. Δεν επιτρέπεται η χρήση ύβρεων, επιθετικών εκφράσεων και προσωπικών επιθέσεων από μέλος προς μέλος. Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται η αξιοποίηση της ανωνυμίας για οποιαδήποτε αρνητική συμπεριφορά.

Αφαιρέθηκαν από το θέμα αυτό προσωπικές επιθέσεις και αντεγκλήσεις που προκάλεσαν.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αφαιρεθούν και μηνύματα που δεν ήταν μεν προσβλητικά αλλά δεν είχαν πλέον λόγο ύπαρξης.
'Ολα τα μηνύματα που αφαιρέθηκαν παραμένουν σε μη ορατό μέρος.
Η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί με την ευπρέπεια που χαρακτηρίζει την συντριπτική πλειονότητα των μελών μας.
Κάθε μήνυμα που θα ακολουθήσει και θα έχει άμεση ή έμμεση σχέση με το επίμαχο ζήτημα θα αποσύρεται για ευνόητους λόγους.

Οι Γενικοί Συντονιστές του mathematica
Άβαταρ μέλους
mathlete23

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathlete23 » Τρί Μαρ 01, 2011 3:58 pm

Παρακαλώ, αν κάποιος έχει τη δυνατότητα, ας απαντήσει στο παραπάνω μήνυμά μου.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Kostas_94

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Kostas_94 » Τρί Μαρ 01, 2011 4:52 pm

Γεια σας, επειδή είμαι νέο μέλος να συστηθώ. Ονομάζομαι Δερμεντζής Κωνσταντίνος είμαι από Σέρρες 17 χρονών. Σας παρακολουθώ αρκετό καιρό, δεν έτυχε όμως να γράψω. Η γενίκευση του κύριου Demetres μου φάνηκαν πολύ ενδιαφέρουσα. Νομίζω πως στο τέλος της πρώτης παραγράφου θέλετε να γράψετε φ(d) αντί για φ(40). Επίσης βρήκα πως επειδή ακριβώς φ(d) απ`τα 40 ανάγωγα κλάσματα έχουν m=d, προκύπτει οτι ΣdΙn φ(d)=n. Συμβολίζοντας τώρα δi=ΜΚΔ(n, i), προκύπτει πως σε κάθε ευθεία ΟAi υπάρχουν ακριβώς δi σημεία {τα (m,n) (2m,2n), ..., (δiμ, δiν)}, οπότε το άθροισμα που εκφράζει το πλήθος των σημείων, εκφράζει και το άθροισμα δ1+...+ δ40, το άθροισμα δηλαδή όλων των ΜΚΔ του 40 με όλους τους μικρότερούς του αριθμούς. Παρατηρούμε εδώ οτι οι κακές ευθείες ΟΑκ έχουν ακριβώς ένα σημείο, το (40,κ), άρα γιαυτές δκ=1, οπότε είναι ακριβώς φ(n) στο πλήθος.

Για να μετατρέψουμε τώρα το άθροισμα σε γινόμενο, έχουμε S=\sum_{i=1}^{n}{\varphi(d)\frac{n}{d}=n\sum_{i=1}^{n}{\frac{\varphi(d)}{d}}}.

Παίρνοντας όμως δυο διαιρέτες d1, d2 του n που διαιρούνται από τους ίδιους πρώτους, έστω p1, ..., ps, τότε φ(d1)/d1=φ(d2)/d2=\prod_{i=1}^{s}{(1-\frac{1}{pi})}. Υπάρχουν μάλιστα r1r2...rs τέτοιοι. Άρα

S=n[r1(1-\frac{1}{p1}) +...+rk(1-\frac{1}{pk}) +r1r2(1-\frac{1}{p1})(1-\frac{1}{p2})+...+ r1...rk(1-\frac{1}{p1})...(1-\frac{1}{pk})].

Γράφοντας τώρα το γινόμενο ως P=n(r1- \frac{r1}{p1}+1)...(rk-\frac{rk}{pk}+1) και κάνοντας πράξεις προκύπτει το S.
Επειδή ήταν η πρώτη επαφή μου με το LaTeX, ελπίζω να μην τα έγραψα πολύ δυσνόητα. Σας παρακαλώ να με διορθώσετε αν έχω κάνει κάπου λάθος. Α και συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που πήραν μέρος :clap2:

Άβαταρ μέλους
Demetres
Γενικός Συντονιστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Demetres » Τρί Μαρ 01, 2011 8:41 pm

Κώστα να σε καλωσορίσουμε αρχικά :welcomeani: στο mathematica και να σε συγχαρούμε και 'σένα για την επιτυχία σου στον διαγωνισμό. :clap2:

Στην παρατήρησή σου ασφαλώς και έχεις δίκιο και θα το διορθώσω. Η απόδειξή σου πιο κάτω είναι σωστή. Μερικές συμβουλές μόνο για το latex ώστε να διαβάζεται καλύτερα. Σιγά σιγά θα το συνηθίσεις.

Για να γράφουμε δείκτες χρησιμοποιούμε το _. Έτσι για να γράψω a_1 γράφω

Κώδικας: Επιλογή όλων

a_1
Προσοχή όμως. Για να γράψω a_{10} δεν γράφω

a_10
αλλά

a_{10}
Με τον ίδιο τρόπο δουλεύουν και οι δυνάμεις όπου αντί του _ χρησιμοποιούμε το ^.

Για την ισότητα που βγήκε κάπως μεγάλη και έσπασε στην μέση αντί

κώδικας
γράφουμε

\displaystyle{κώδικας}
και εμφανίζεται καλύτερα. Επειδή όμως αυτό είναι κάπως χρονοβόρο, μπορούμε από την αρχή να γράψουμε

\displaystyle{κώδικας}
Για περισσότερα μπορείς να δεις τον οδηγό του Αλέξανδρου εδώ: viewtopic.php?f=37&t=8

Eukleidis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Eukleidis » Τετ Μαρ 02, 2011 5:30 pm

Χμμ τόσες μέρες πέρασαν, ποτε θα βγαλουν λύσεις?

Γιώργος
Thessalonikios1

2011 Αρχιμήδης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Thessalonikios1 » Τετ Μαρ 02, 2011 5:43 pm

Γεια σας,
με λένε Γιάννη πάω α' λυκείου και είμαι νέο μέλος :) στο :logo:
Είναι το πρώτο μου post γι αυτό θα παρακαλούσα λίγη επιείκεια... :D
Κοιτάζοντας τα θέματα του φετινού αρχιμήδη μεγάλων κόλλησα στο 2ο θέμα
Θεώρησα κανονικά τις ευθείες y=i/40 x με i=1,2,3,....,40 αλλά μετά δε γνωρίζω πως ακριβώς να συνεχίσω...
Επειδή το παλεύω 2 μέρες τώρα είπα να καταφύγω στις μεγάλες δυνάμεις ( δλδ στο :logo: :D ) Μήπως θα μπορούσε κάποιος να με διαφωτίσει ??

Γιάννης
Θεσσαλονίκη

Άβαταρ μέλους
grigkost
Διαχειριστής
Επικοινωνία:

Re: 2011 Αρχιμήδης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από grigkost » Τετ Μαρ 02, 2011 5:58 pm

Thessalonikios1 έγραψε:Γεια σας,
με λένε Γιάννη πάω α' λυκείου και είμαι νέο μέλος :) στο :logo:
Είναι το πρώτο μου post γι αυτό θα παρακαλούσα λίγη επιείκεια... :D
Κοιτάζοντας τα θέματα του φετινού αρχιμήδη μεγάλων κόλλησα στο 2ο θέμα
Θεώρησα κανονικά τις ευθείες y=i/40 x με i=1,2,3,....,40 αλλά μετά δε γνωρίζω πως ακριβώς να συνεχίσω...
Επειδή το παλεύω 2 μέρες τώρα είπα να καταφύγω στις μεγάλες δυνάμεις ( δλδ στο :logo: :D ) Μήπως θα μπορούσε κάποιος να με διαφωτίσει ??
καλησπέρα Γιάννη

καλώς όρισες στο mathematica.
Αφού λοιπόν "το παλεύεις 2 μέρες τώρα" εύλογο είναι να μην πρόσεξες ότι έχει δωθεί (από το Σάββατο) από τον Δημήτρη Χριστοφίδη μιά λύση του 2ου θέματος εδώ

{\color{dred}\Gamma\!\rho\,{\rm{H}}\gamma\varnothing\varrho{\mathscr{H}}\varsigma \ {\mathbb{K}}\,\Omega\sum{\rm{t}}{\mathscr{A}}\,{\mathbb{K}}\!\odot\varsigma
Thessalonikios1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Thessalonikios1 » Τετ Μαρ 02, 2011 6:10 pm

Σας ευχαριστώ πολύ για την παραπομπή αλλα επειδή δεν είμαι και πολύ συνηθισμένος στα μαθηματικά ολυμπιάδων κάπου το έχασα...
Μήπως κάποιος θα μπορούσε να μου το εξηγήσει λίγο πιο κατανοητά ??

Γιάννης

Άβαταρ μέλους
Demetres
Γενικός Συντονιστής
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Demetres » Τετ Μαρ 02, 2011 6:41 pm

Γιάννη υποψιάζομαι το πρόβλημα είναι με την συνάρτηση \phi που χρησιμοποίησα. Αυτή ορίζεται ως εξής:

Το \phi(n) ισούται με τον αριθμό όλων των θετικών ακεραίων μικρότερων ή ίσων με το n οι οποίοι είναι σχετικά πρώτοι με τον n. (Δηλαδή ο μέγιστος κοινός διαιρέτης είναι το 1.) Για παράδειγμα \phi(10) = 4 επειδή οι μόνοι θετικοί ακέραιοι μικρότεροι οι ίσοι του 10 που είναι σχετικά πρώτοι με τον 10 είναι οι 1,3,7 και 9.

Στην λύση χρησιμοποίησα ότι το κλάσμα m/n δεν απλοποιείται αν και μόνο αν ο m είναι σχετικά πρώτος με τον n.

Φυσικά τώρα (αν δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα κατανόησης) μένει να υπολογίσεις ένα άθροισμα 16 όρων (ένας όρος για κάθε διαιρέτη του 40) που περιλαμβάνει τα \phi(d) για διάφορα d. Επειδή το 16 είναι μικρό αυτό μπορεί να γίνει στο χέρι (με πράξεις). Υπάρχει όμως αρκετή θεωρία που βοηθάει. Για παράδειγμα αν ο n είναι πρώτος τότε \phi(n) = n-1. Επίσης αν γνωρίζουμε πως γράφεται ο n ως γινόμενο πρώτων παραγόντων μπορούμε απευθείας να υπολογίσουμε το \phi(n). Δες π.χ. εδώ για περισσότερα.

Αν εξακολουθεί η λύση να είναι δυσνόητη πες μας και εδώ είμαστε να βοηθήσουμε.

Thessalonikios1

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Thessalonikios1 » Τετ Μαρ 02, 2011 6:46 pm

Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Δημήτρη !!!!!. :)
Σίγουρα έμαθα πολλά απο το ποστ σας...
Όμως, γίνεται με αυτό που θεώρησα (δλδ τις ευθείες δείτε παραπάνω)να λυθεί πιο απλά ??(π.χ να ομαδοποιήσουμε περιπτώσεις) και αν ναι πως????
Συγγνώμη για την ταλαιπωρία ...
Ευχαριστώ και πάλι

Γιάννης

Kostas_94

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Kostas_94 » Τετ Μαρ 02, 2011 7:06 pm

Σας ευχαριστώ κύριε Δημήτρη, πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σας. :coolspeak:

Ήθελα επίσης να ρωτήσω μήπως κυκλοφορούν θέματα του Προκριματικού προηγουμένων ετών σε κάποιο βιβλίο ή περιοδικό. Η δυσκολία τους κυμαίνεται κοντά στον Αρχιμήδη; Αν κάποιος έχει κάποια σε ηλεκτρονική μορφή μπορεί μήπως να μου τα στείλει εδω kostas2357@gmail.com; Αν και νομίζω το καλύτερο είναι να τα δημοσιεύσει ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση.

Σταύρος Σταυρόπουλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σταύρος Σταυρόπουλος » Τετ Μαρ 02, 2011 10:27 pm

Τα θέματα του Προκριματικού 2009
Συνημμένα
olympiads_2009_seniors_solutions.pdf
(382.67 KiB) Μεταφορτώθηκε 283 φορές
olympiads_2009_juniors_solutions.pdf
(244.55 KiB) Μεταφορτώθηκε 180 φορές

Σ τ α ύ ρ ο ς Σ τ α υ ρ ό π ο υ λ ο ς
Νασιούλας Αντώνης
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νασιούλας Αντώνης » Τετ Μαρ 02, 2011 10:33 pm

Γιάννη καλώς όρισες στην παρέα μας.

Αν και θα ήταν για σένα πιο διδακτικό να λάβεις απάντηση από κάποιον μεγάλο ας σου λύσω όσο μπορέσω την απορία.

Ουσιαστικά πάνω κάτω είναι η ίδια σκέψη με τον κ. Δημήτρη σε πιο απλό και πιο -επίτρεψέ μου- "μπακαλίστικο" τρόπο.

Καταρχάς μπορούμε εύκολα να βγάλουμε από το παιχνίδι όλα τα i που είναι τέτοια ώστε (i,40)=1. Πρόκειται για 16 περιπτώσεις και αμέσως αμέσως βρίσκουμε τα καλά ε.τ.

Γιατί ισχύει αυτό:
Γιατί αν ισχύει (i,40)= 1 επειδή θέλουμε ο y να είναι ακέραιος θα πρέπει και ο \frac{i}{40}x ναι είναι ακέραιος, δηλαδή 40\mid ix \overset{(i,40)=1}{\Rightarrow}  40\mid x\Rightarrow |x|\geq 40 άτοπο.

Μετά μπορούμε να ομαδοποιήσουμε όλες τις περιπτώσεις οι οποίες έχουν τον ίδιο παρανομαστή στο ανάγωγο κλάσμα που προκύπτει αν απλοποιήσουμε το \frac{i}{40}. Για παράδειγμα τα ε.τ.
OA_{12}:y=\frac{12}{40}x=\frac{3}{10}x και OA_{28}:y=\frac{28}{40}x=\frac{7}{10}x
έχουν ακριβώς τον ίδιο αριθμό καλών σημείων που είναι ίσος με των αριθμών των πολλαπλάσιων του παρανομαστή μεταξύ του 0 και του 40 (στην προκειμένη περίπτωση 3 καλά σημεία).

Όμοια μπορούμε να συνεχίσουμε για τα υπόλοιπα μιας και ο μικρός αριθμός τους μας το επιτρέπει.

Κάτι τέτοιο βέβαια θα ήταν αδύνατο για i=1,2,...,n όπου πρέπει να επιστρατευτεί η γενίκευση του κ. Δημήτρη.

Ελπίζω να βοήθησα.

"Το να έχεις συνείδηση της άγνοιάς σου, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη γνώση" , Benjamin Disraeli
"Η αλήθεια ενός θεωρήματος, βρίσκεται στο μυαλό σου, όχι στα μάτια σου" , Άλμπερτ Αϊνστάιν
mathfinder
Διευθύνον Μέλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mathfinder » Τετ Μαρ 02, 2011 11:36 pm

Οι επίσημες λύσεις από την ΕΜΕ .

Αθ. Μπεληγιάννης
Συνημμένα
archimedes_seniors_2011_problems_solutions.pdf
(360.21 KiB) Μεταφορτώθηκε 220 φορές
archimedes_juniors_2011_problems_solutions.pdf
(162.15 KiB) Μεταφορτώθηκε 150 φορές

Never stop learning , because life never stops teaching.
Άβαταρ μέλους
S.E.Louridas
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από S.E.Louridas » Παρ Μαρ 04, 2011 10:08 am

Μια που αναρτήθηκαν οι επίσημες λύσεις των εισηγητών των θεμάτων και επειδή παρακολουθούν Μαθητές αλλά και συνάδελφοι, ας μου επιτραπεί να συνοψίσουμε για τα θέματα 1, 3, 4 (αφού το 2 είναι κλασικό του είδους και βέβαια «μπελαλίδικο») τα εξής:.
► Για το 1:
Είναι μεθοδολογικός μονόδρομος ,αφού αναφερόμαστε στους ακεραίους αριθμούς, να απομονώσουμε το σταθερό 36, «μήπως» στο άλλο μέλος παρουσιαστεί, τελικά, γινόμενο παραγόντων και πάρουμε τις δυνατές τιμές, απορρίπτοντας αυτές που οδηγούν σε άτοπο. Συγκεκριμένα:
x^3 y^2 \left( {2y - x} \right) = x^2 y^4  - 36 \Leftrightarrow x^2 y^2 \left( {y^2  - 2xy + x^2 } \right) = 36 \Leftrightarrow \left| x \right|\left| y \right|\left| {x - y} \right| = 6...

► Για το 2:
x = \sqrt[3]{{a^2  + 2bc}},y = \sqrt[3]{{b^2  + 2ca}},z = \sqrt[3]{{c^2  + 2ab}} \Rightarrow x^3  + y^3  + z^3  = 36 \Rightarrow
\left( {x + y + z} \right)^3  = 36 + 3\left( {x + y} \right)\left( {y + z} \right)\left( {z + x} \right)\mathop  \leqslant \limits^{Caushy} 36 + \frac{{8\left( {x + y + z} \right)^3 }} 
{9} \Rightarrow \left( {x + y + z} \right)^3  \leqslant 27 \cdot 12 \Rightarrow
x + y + z \leqslant 3\sqrt[3]{{12}} \Rightarrow \left( {x + y + z} \right)_{\max }  = 3\sqrt[3]{{12}},
που επιτυγχάνεται, προφανώς, όταν x = y = z = \sqrt[3]{{12}}.
Αρκεί δηλαδή να γνωρίζει κάποιος ότι:
\left( {x + y + z} \right)^3  = x^3  + y^3  + z^3  + 3\left( {x + y} \right)\left( {y + z} \right)\left( {z + x} \right),\,\forall x,y,z \in \mathbb{R}.

► Για το 4:
Χρησιμοποιώντας την βασική πρόταση που ανέφερα στην σελίδα 4 και λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι η καθετότητα των ΜΖ και BC οδηγεί στην παραλληλία των MZ και AD η οποία οδηγεί στην ισότητα των ML, NM και αντίστροφα ,έχουμε αυτόματα την λύση.

S.E.Louridas

S.E.Louridas

1.Μιλώ, μόνο όταν έχω να πώ κάτι καλύτερο από την σιωπή (Πυθαγόρας).
2.Οι αξίες αντανακλώνται, Δεν επιβάλλονται.
3.Είναι Κορυφαία η κάθε στιγμή επίλυσης ενός Μαθηματικού προβλήματος.
Απάντηση

Επιστροφή σε “Θέματα διαγωνισμών (ΕΜΕ, ΚΥΜΕ, BMO, JBMO, IMO, Kangaroo κλπ)”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες