Θέματα Μαθηματικών Ι ημερησίων ΕΠΑΛ

Άβαταρ μέλους
manos66

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από manos66 » Πέμ Μάιος 27, 2010 10:34 am

http://www.ypepth.gr/docs/them_mat_epal ... o_1006.pdf

Στο ΘΕΜΑ Γ στον πρώτο κλάδο της f έπρεπε να δοθεί και x\neq-1

Μάνος Κοθρής
Άβαταρ μέλους
Μάκης Χατζόπουλος
Επικοινωνία:

Re: Θέματα Μαθηματικών Ι ημερησίων ΕΠΑΛ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μάκης Χατζόπουλος » Πέμ Μάιος 27, 2010 10:51 am

Πολύ σωστά Μάνο, μεγάλη γκάφα!! Τουλάχιστον να έδιναν για τον πρώτο κλάδο, -1 <χ <1

(1) verba volant, scripta manent = τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν
Εικόνα
nightchild

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nightchild » Πέμ Μάιος 27, 2010 10:56 am

Όντως σοβαρή παράλειψη από την επιτροπή. Παντως σε γενικές γραμμές τα θέματα ήταν βατά στο συνηθισμένο επίπεδο των ΕΠΑΛ (αν και εχουν αρκετες πράξεις).

Τσαπαρικος Βασίλειος
Άβαταρ μέλους
lna

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από lna » Πέμ Μάιος 27, 2010 10:59 am

Οι μαθητές μου, μου είπαν ότι δόθηκε διευκρίνιση. Για άλλη μια φορά τα θέματα ήταν επιοικώς γελοία.

Q: What is normed, complete, and yellow?
A: A Bananach space...
Άβαταρ μέλους
manos66

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από manos66 » Πέμ Μάιος 27, 2010 1:15 pm

Aπαντήσεις
math_epal_10_a.pdf
(149.52 KiB) Μεταφορτώθηκε 223 φορές

Μάνος Κοθρής
Άβαταρ μέλους
Α.Κυριακόπουλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Α.Κυριακόπουλος » Πέμ Μάιος 27, 2010 3:59 pm

ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ

Δεν ξέρω σε ποιους μαθητές απευθύνονται τα θέματα αυτά , αλλά νομίζω ότι είναι πολύ εύκολα για Πανελλήνιες Εξετάσεις. Πέρα όμως από αυτό, έχω να παρατηρήσω τα εξής:
1) Το θέμα Α2δ λέει αν είναι σωστό ή λάθος ότι:
« Ισχύει ότι: \displaystyle{\int\limits_\alpha ^\alpha  {f(x)dx}  = \alpha }, για κάθε\displaystyle{\alpha  \in R}».
Aν η συνάρτηση f δεν είναι ορισμένη και συνεχής για κάποιο πραγματικό αριθμό α, τότε η ισότητα αυτή δεν έχει νόημα και επομένως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε ως αληθής, ούτε ως ψευδής.
Το σωστό λοιπόν είναι να ρωτάμε αν η ισότητα αυτή είναι αληθής ή ψευδής, για κάθε πραγματικό αριθμό α, στον οποίο η συνάρτηση f είναι ορισμένη και συνεχής.
2) Στο θέμα Γ, όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο manos66, στον πρώτο κλάδο θα έπρεπε να δοθεί : \displaystyle{ - 1 \ne x < 1} και όχι x<1.

Αντώνης Κυριακόπουλος
•Ο έξυπνος παραδέχεται •Ο πονηρός δικαιολογείται •Ο βλάκας επιμένει
paulgai

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paulgai » Πέμ Μάιος 27, 2010 5:04 pm

Α.Κυριακόπουλος έγραψε:Στο θέμα Γ, όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο manos66, στον πρώτο κλάδο θα έπρεπε να δοθεί : \displaystyle{ - 1 \ne x < 1} και όχι x<1.
Είχε έρθει διόρθωση η οποία διευκρίνιζε ότι x\ne -1

1. Mathematics is the language of nature.
2. Everything around us can be represented and understood through numbers.
3. If you graph these numbers of any system patterns emerge.

Therefore: There are patterns everywhere in nature.
ZITAVITA

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ZITAVITA » Πέμ Μάιος 27, 2010 5:21 pm

Aν η συνάρτηση f δεν είναι ορισμένη και συνεχής για κάποιο πραγματικό αριθμό α, τότε η ισότητα αυτή δεν έχει νόημα και επομένως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε ως αληθής, ούτε ως ψευδής.

Ακόμα και όχι ορισμένη και μη συνεχής η f , πάλι δεν ισχύει, για κάθε α.
Έτσι δεν είναι;

Άβαταρ μέλους
A.Spyridakis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από A.Spyridakis » Πέμ Μάιος 27, 2010 6:18 pm

Γ4: Πω πωωω! Είναι πράγματι το δυσκολότερο ερώτημα του θέματος Γ. Αυτή είναι δομή! :first:
Δ1 (ρίχνοντας μια ματιά στα Δ2,3,4): Χμμμμμ ποιες να είναι άραγε οι τιμές των α, β... :ewpu:
:diablo: :diablo: :diablo:

Άβαταρ μέλους
bilstef
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bilstef » Πέμ Μάιος 27, 2010 7:56 pm

Να δούμε -δείτε όμως τα βαθμολογικά αποτελέσματα .
Πολλές φορές οι ερωτήσεις τίθενται ανάλογα με τι γράφουν τα βιβλία αλλιώς οι υποψήφιοι θα μπερδευτούν .

Παλιότερα ο Ρίζος είχε γράψει σχετικά με το βιβλίο των ΕΠΑΛ .

Η ζωή είναι Ωραία,ας την χαρούμε.Εν οίδα ότι ουδέν οίδα!Γηράσκω αεί διδασκόμενος!
Η γη δεν μας ανήκει της ανήκουμε !
Βασίλης Στεφανίδης
Tkostas

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Tkostas » Παρ Μάιος 28, 2010 1:37 am

Ηταν η πρώτη φορά φέτος είχα δυο μαθητές που δώσαν εξετάσεις.Θέλω να απαντήσω στον Κύριο Κυριακόπουλο σε τι υποψηφίους απευθύνονται. Τις εξετάσεις αυτές τις δίνουν μαθητές οι οποιοι έχουν πάρα πολλες αδυναμίες όσον αφορά τις έννοιες επιλυση εξίσωσης,συνάρτηση,εκτέλεση απλών μαθηματικών πράξεων(προταιρεότητα) και γενικά υπάρχει ένα συνοθήλευμα ελλειπών γνώσεων στο σύνολο των μαθηματικών απο το γυμνάσιο.Αλίμονο δεν θέλω να παρεξηγηθώ και να θεωρηθεί ότι εννοώ ότι είναι μαθητές με χαμηλότερη νοημοσύνη , ή με μαθησιακές δυσκολίες.Ισα ισα καταφέρνουν να αναπληρώσουν πολλά απο τα κενά τους έστω και στην τελευταία τάξη του λυκείου αφου πηραν την απόφαση να δοκιμαστούν στις εξετάσεις και να περάσουν σε ένα τεχνολογικό ίδρυμα.
Και σαν να μην έφτανε αυτό έχουν να διδαχθούν ένα βιβλίο έκτρωμα το οποιο αναλύει λεπτομερώς σε ένα Post ο κύριος Ρίζος.
Οι ορισμοί ειδικά έιναι τόσο δυσνόητοι στους μαθητές που η θεωρία δεν είναι είναι οι δεδομενες μονάδες δώρο όπως στα μαθηματικά στο ενιαίο λύκειο.Για να καταλάβετε οι μαθητές μου και οι δύο υπολογίσαν το ολοκλήρωμα αλλα στο τέλος στις πράξεις μεταξύ των κλασμάτων έκαναν λάθος.Κρίμα.
Πιστεύω οι βαθμολογητές να είναι περισσότεροι ανεκτικοί στα γραπτά τους.Συμβαίνει αυτό στα βαθμολογικά κεντρα?Κόβονται εύκολα μόρια?
Παραδειγμα τα αριθμιτικά λάθοι που έκανα εκεί που σας είπα τι 8α τους κοστίσει.
Αλλος μαθητης στο Γ4 την τιμή f(6) την βρήκε\sqrt{6}+3-3 .Δηλαδή διαλεξε τον σωστό κλάδο για να αντικαταστήσει την τιμή 6 αλλά σαν υπόριζο κράτησε μόνο το χ."Αχ λέει είναι και το 3 απο κάτω."

Άβαταρ μέλους
Α.Κυριακόπουλος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Α.Κυριακόπουλος » Παρ Μάιος 28, 2010 2:34 am

Tkostas έγραψε:Ηταν η πρώτη φορά φέτος είχα δυο μαθητές που δώσαν εξετάσεις.Θέλω να απαντήσω στον Κύριο Κυριακόπουλο σε τι υποψηφίους απευθύνονται. Τις εξετάσεις αυτές τις δίνουν μαθητές οι οποιοι έχουν πάρα πολλες αδυναμίες όσον αφορά τις έννοιες επιλυση εξίσωσης,συνάρτηση,εκτέλεση απλών μαθηματικών πράξεων(προταιρεότητα) και γενικά υπάρχει ένα συνοθήλευμα ελλειπών γνώσεων στο σύνολο των μαθηματικών απο το γυμνάσιο.Αλίμονο δεν θέλω να παρεξηγηθώ και να θεωρηθεί ότι εννοώ ότι είναι μαθητές με χαμηλότερη νοημοσύνη , ή με μαθησιακές δυσκολίες.Ισα ισα καταφέρνουν να αναπληρώσουν πολλά απο τα κενά τους έστω και στην τελευταία τάξη του λυκείου αφου πηραν την απόφαση να δοκιμαστούν στις εξετάσεις και να περάσουν σε ένα τεχνολογικό ίδρυμα.
Και σαν να μην έφτανε αυτό έχουν να διδαχθούν ένα βιβλίο έκτρωμα το οποιο αναλύει λεπτομερώς σε ένα Post ο κύριος Ρίζος.
Οι ορισμοί ειδικά έιναι τόσο δυσνόητοι στους μαθητές που η θεωρία δεν είναι είναι οι δεδομενες μονάδες δώρο όπως στα μαθηματικά στο ενιαίο λύκειο.Για να καταλάβετε οι μαθητές μου και οι δύο υπολογίσαν το ολοκλήρωμα αλλα στο τέλος στις πράξεις μεταξύ των κλασμάτων έκαναν λάθος.Κρίμα.
Πιστεύω οι βαθμολογητές να είναι περισσότεροι ανεκτικοί στα γραπτά τους.Συμβαίνει αυτό στα βαθμολογικά κεντρα?Κόβονται εύκολα μόρια?
Παραδειγμα τα αριθμιτικά λάθοι που έκανα εκεί που σας είπα τι 8α τους κοστίσει.
Αλλος μαθητης στο Γ4 την τιμή f(6) την βρήκε\sqrt{6}+3-3 .Δηλαδή διαλεξε τον σωστό κλάδο για να αντικαταστήσει την τιμή 6 αλλά σαν υπόριζο κράτησε μόνο το χ."Αχ λέει είναι και το 3 απο κάτω."
Αγαπητέ "Tkostas".
Έχεις απόλυτο δίκιο. Όταν έγγραφα για τα θέματα των ΕΠΑΛ δεν ήξερα τίποτα για τους μαθητές αυτούς. Και το σπουδαιότερο, δεν είχα υπόψη μου το βιβλίο το οποίο διδάσκονται. Μετά πληροφορήθηκα τι συμβαίνει και είδα και το βιβλίο τους. Ομολογώ ότι χειρότερο βιβλίο μαθηματικών δεν έχω δει. Με όσους συναδέλφους μίλησα μου είπαν ότι το βιβλίο αυτό είναι απαράδεκτο και ότι δεν μπορούν να το διδάξουν. Οι περισσότεροι μου είπαν ότι ευτυχώς που ο κ. Λεωνίδας Θαρραλίδης ( ο δικός μας Λεωνίδας) έχει γράψει ένα πολύ καλό βιβλίο για τα ΕΠΑΛ και μπορούν και κάνουν τη δουλειά τους.
Βλέποντας τους συγγραφείς του σχολικού βιβλίου των ΕΠΑΛ, καθώς και αυτούς που αποτελούσαν την επιτροπή κρίσης ( Διδάκτορες μαθηματικών, Λέκτορες Πανεπιστημίων, Επίκουροι καθηγητές Ε.Μ.Π. κτλ. κτλ.) αναρωτήθηκα: ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ; ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ.
τελευταία επεξεργασία από Α.Κυριακόπουλος σε Παρ Μάιος 28, 2010 10:18 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Αντώνης Κυριακόπουλος
•Ο έξυπνος παραδέχεται •Ο πονηρός δικαιολογείται •Ο βλάκας επιμένει
Άβαταρ μέλους
lna

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από lna » Παρ Μάιος 28, 2010 11:01 am

Εγώ είχα φέτος 16 άτομα ΕΠΑΛ. Τραυματική εμπειρία!! Να φανταστείτε ότι κάναμε μαθηματικά από την αρχή. Προπαίδεια, διαίρεση, κανόνες προσήμων, εξισώσεις 1ου και 2ου βαθμού από την αρχή! Τα θέματα που έπεσαν ήταν χιλιοειπωμένα. Είχαμε κάνει άπειρες στατιστικές (του στυλ που έπεσε) άπειρα παραδείγματα με πλευρικά, άπειρες μονοτονίες και ακρότατα και όσον αφορά το "διέρχεται" και το Fermat που έπεσε στο 4ο θέμα, το κάναμε σε κάθε μάθημα τον τελευταίο μήνα. Ένας μαθητής μου όταν είδε τα θέματα έσκασε στα γέλια. Από τα 16 άτομα υπήρχαν 3-4 που έχουν γράψει πάνω από 90 υπάρχουν και άλλοι 2-3 όμως που έχουν γράψει έχουν γράψει γύρω στο 50. Το επίπεδο είναι πάρα πολύ χαμηλό. Και τα θέματα να τους δώσεις την προηγούμενη μέρα, δεν υπάρχει περίπτωση να γράψόυν όλοι 100!
Όσον αφορά το βιβλίο τι να πώ... εγώ από την πρώτη στιγμή τους είπα να το πετάξουν. Με αυτό το έκτρωμα τον μαθηματικών και έχουν και το θράσος να ζητάνε θεωρία. Συμφωνώ οι περισσότεροι μαθητές μου δυσκολέυτηκαν πάρα πολύ στη θεωρία. Και εννοείεται ότι τους την είχα δώσει σε 7 σελίδες με μορφή ερώτηση - απάντηση. Δυο μαθητές μου στην ερώτηση πότε μια συνάρτηση είναι παραγωγίσιμη, έγραψαν το θεώρημα του Fermat :wallbash: :wallbash: Ένας άλλος μαθητής μου έβαλε όλα τα σωστό λάθος ανάποδα (-12 μόρια!!)
Πάντως εγώ πραγματικά απορώ, από αυτά τα παιδιά που θα περάσουν σε ΤΕΙ (σχεδόν όλοι δηλαδή πιστεύω) πόσοι θα καταφέρουν να τελειώσουν.

Q: What is normed, complete, and yellow?
A: A Bananach space...
Plutarch

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Plutarch » Παρ Μάιος 28, 2010 11:24 am

Τα θέματα όντως φαντάζουν αστεία για κάποιους που τα βλέπουν υπό το πρίσμα των μαθηματικών κατεύθυνσης ή γενικής παιδείας του γενικού Λυκείου ωστόσο αν τα συγκρίνετε με βάση τα περσινά θέματα των ημερήσιων ΕΠΑΛ θα διαπιστώσετε πως είναι σαφώς δυσκολότερα.
Γενικά η δομή τους παραπέμπει ευθέως σε θέματα ΤΕΕ, το οποίο είχε διαφορετική ύλη (δεν είχε ολοκληρώματα) και υποτίθεται ότι έχουν διαφορετικούς στόχους. Έτσι με βάση μόνο το περσινό δείγμα των εξετάσεων κάθε ζήτημα είναι δυσκολότερο.
Το 1ο ζήτημα είχε περισσότερες ερωτήσεις κρίσεως σε σχέση με πέρσι.
Στο 2ο ζήτημα της στατιστικής ο πίνακας ήταν μεγαλύτερος και είχε περισσότερες πράξεις.
Το 3ο ζήτημα προσωπικά δεν περίμενα ότι θα υπήρχε ή ότι θα μετρούσε τόσο πολύ. Μέσα στις οδηγίες διδασκαλίας αναφέρει "Η διδασκαλία του ορίου δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά στοχεύει στην προετοιμασία για την εισαγωγή στις έννοιες της παραγώγου και του ολοκληρώματος" και δίνουν 14 μονάδες σε ένα στοιχείο το οποίο δεν αποτελεί αυτοσκοπό ενώ αντίστοιχα στα ολοκληρώματα τα οποία είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο δίνουν 5 μονάδες!! Για σύγκριση και μόνο, το περσινό 3ο ζήτημα είχε την μελέτη μονοτονίας μιας δευτεροβάθμιας και υπολογισμό του ολοκληρώματος αυτής.
Συγκρίνετέ επίσης το 4ο ζήτημα με το περσινό αλλά και το 4ο των εσπερινών.
Σαν συμπέρασμα, αν κάποιος δει τα θέματα μεμονωμένα, σαφώς και είναι πολύ απλά και δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι οι επιτυχόντες κατέχουν επαρκείς γνώσεις που θα τους επιτρέψει να φοιτήσουν σε οποιοδήποτε ΤΕΙ ανεμπόδιστα. Η προσωπική εμπειρία από φίλους, συγγενείς και μαθητές που ανήκαν στην παραπάνω κατηγορία είναι ότι αρκετοί εγκατέλειψαν ενώ οι περισσότεροι δυσκολεύτηκαν απίστευτα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, παρατείνοντας τον χρόνο της σχολής τους πολλά έτη.
Αν όμως κάποιος λάβει ως δεδομένο τους μαθητές στους οποίους απευθύνονται (με μεγάλα γνωστικά κενά, πολλοί χωρίς φροντιστήριο), το μαθησιακό περιβάλλον στο οποίο διδάσκονται (τάξεις στις οποίες 2-3 στους 20 δίνουν εξετάσεις και ο εκπαιδευτικος προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες μάθησης αντιπαλεύοντας τους 17 που προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες χαβαλέ, παρασύροντας ακόμα και τους υποψήφιους), το βιβλίο για το οποίο έχει γίνει εκτενής αναφορά και την εντύπωση που άφησαν να δημιουργηθούν τα πρώτα θέματα ΕΠΑΛ, τότε ναι τα θέματα ήταν δύσκολα και κακώς δομημένα. Κάτι που πιστεύω ότι θα φανεί στα αποτελέσματα.

achilleas
Γενικός Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από achilleas » Παρ Μάιος 28, 2010 11:41 am

lna έγραψε:....
Πάντως εγώ πραγματικά απορώ, από αυτά τα παιδιά που θα περάσουν σε ΤΕΙ (σχεδόν όλοι δηλαδή πιστεύω) πόσοι θα καταφέρουν να τελειώσουν.
Γενικότερα, οι φοιτητές των ΤΕΙ (ή καλύτερα(?) ΑΤΕΙ) έχουν φοβερές ελλείψεις γνώσεων.
Διδάσκω φέτος σε ΤΕΙ και βλέπω...*φοβερές*...

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ δε απείρως περισσότερες...τα παιδιά δυσκολεύονται πάρα πολύ..
όπως κι οι απόφοιτοι που καταλήγουν σε ΤΕΙ από θεωρητική κατεύθυνση με ισχνή βάση στα μαθηματικά...

Δυστυχώς, το επίπεδο είναι *πάρα* πολύ χαμηλό...

Το πρόβλημα της εκπαίδευσης στα ΤΕΙ είναι βέβαια γενικότερο..από οργάνωση, πρόγραμμα σπουδών...κ.τ.λ. κ.τ.λ.

Στο πρώτο εξάμηνο σε ένα τμήμα (δεν έχει σημασία ποιο) η ύλη που διδάσκεται περιέχει συναρτήσεις πολλών μεταβλητών, εφαπτόμενα επίπεδα, πολλαπλασιαστές Lagrange, συντηρητικά πεδία, λίγο από Stokes, λίγο από θεώρημα Gauss,....κ.τ.λ. (Από του χρόνου θα το αλλάξουν νομίζω...)

Είτε είσαι από ΕΠΑΛ είτε όχι, ..καίγεσαι....

Αχιλλέας

Απάντηση

Επιστροφή σε “Πανελλήνιες Εξετάσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες